Helsepersonell ser ikke respiratorpasientenes opplevelse av pusteevne

For første gang har man klart å få intensivpasienter i respirator med i en undersøkelse der de svarer på om de føler seg tungpustet. Resultatene overrasker.
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 09.01.17 00:00 Oppdatert: 06.01.17 13:17
Tromsø

Intensivpasient
Aldri før har man klart å få intensivpasienter til å vurdere egen pusteevne mens de er koblet til respirator. Foto: www.colourbox.com

– Det som er spesielt med intensivpasienter i respirator, er at de har en tube i halsen og kan ikke snakke. De er også sterkt svekket på grunn av alvorlig sykdom, trøtt på grunn av medisiner og kan ha koordineringsproblemer, sier Hege Selnes Haugdahl, som disputerte ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT, i oktober.

Hennes forskning er banebrytende, for hun har fått nettopp denne pasientgruppen med i en undersøkelse der de selv skulle gi tilbakemelding på om de følte seg tungpustet.

Ikke samsvar mellom pasient og helsepersonell

– Vi brukte to år på å få tak i 100 deltakere, forteller Haugdahl, og legger til at tilbakemeldingene til pasientene er svært interessante. For samtidig som pasientene skulle angi følelsen av tungpusthet på en skala fra 0-10, skulle også sykepleier og lege vurdere pasienten. Dette har ikke blitt gjort tidligere.

Det viser seg at helsepersonell, uansett om det er sykepleier eller lege, har problemer med å vurdere pasientenes opplevelse av tungpusthet. For når pasienten viser en femmer på skalaen, analyserer både lege og sykepleier at pasienten kun er på nivå 2.

– Dette er en større differanse enn antatt. Spesielt er det overraskende at sykepleierne, som er mye sammen med pasienten og kjenner tilstanden, har en slik feilmargin, sier Haugdahl.

Viktig funn

Hun poengterer at sykepleiernes oppmerksomhet og evne til å fortolke pasientens kroppsspråk er fundamentalt for å gjøre riktige kliniske vurderinger, men også for å støtte pasientens vilje til å komme seg igjennom sykdomsfasen.

– Lett underestimering av pasientenes plager er ikke uvanlig, det ser man også ved symptomplager i kreftbehandlingen, sier Haugdahl.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hege Selnes Haugdahl
Hege Selnes Haugdahl under disputasen i oktober. Foto: Privat
Pustebesvær gir senskader

Hun mener hennes funn hos intensivpasienter i respirator er svært viktig, for forskning viser at pustebesvær og posttraumatisk stress har en sammenheng. Intensivpasienter får ofte slike plager i ettertid, og de blir både fysisk og mentalt svekket etter å ha vært tilkoblet til respirator.

– Det er derfor viktig at intensivpasienter får mulighet til å gi tilbakemelding på følelsen av tungpusthet. Man har i dag tester som gir dem mulighet til å respondere på smerte, men ikke på opplevelsen av pusteevne.

 

Artikkelen til Hege Selnes Haugdahl ble publisert i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, og du kan finne den her: http://www.atsjournals.org/doi/10.1164/rccm.201503-0419OC

 

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 09.01.17 00:00 Oppdatert: 06.01.17 13:17
Tromsø
Vi anbefaler