UiT med nytt lærerutdanningstilbud

Lærermangel blir møtt med en historisk satsing i Finnmark og Nord-Troms. Bare i Finnmark vil det i løpet av 6 år mangle 200 lærere.
Utsi, Inger Elin Kristina
Publisert: 20.10.16 09:00 Oppdatert: 20.10.16 13:54

STUDERER I KIRKENES: Eva Isaksen, Hilde Devold Fordelsen, Kamilla Fineboe Gabrielsen og Martine Bekkeli Stiby tar lærerutdanningen i Kirkenes. Nå forbedres utdanningstilbudet i Finnmark med en ny modell som skal gi enda flere anledning til å bli lærere. Foto: Inger Elin Utsi

I august 2017 lanserer hele landet femårige lærerutdanninger for 1-7 og 5-10 trinn. I Finnmark startet de femårig lærerutdanningen allerede i 2014. UiT skal fra neste år øke satsingen på lærerutdanning i Finnmark ytterligere.

– UiT har nå ambisjoner om å starte nye kull med både 1-7 og 5-10 hvert år – med studentgrupper i Alta, Hammerfest, Kirkenes og Storslett. Dette er en historisk satsing, sier assisterende instituttleder Tore Nesheim ved Institutt for lærerutdanning og pedagogikk.

Kommune vil rekruttere studenter
UiT lanserte dette sammen med Øst-Finnmark regionråd, Utdanningsforbundet og Sør-Varanger kommune tirsdag 18. oktober i Kirkenes. Øst-Finnmark regionråd har flere ganger bedt om en økt satsing og for leder i regionrådet, Robert Jensen, er veldig fornøyd med universitetet. Men innser at nå må kommunene på banen for å rekruttere studenter.

– Vi har en jobb å gjøre. Vi må sørge for tilstrekkelig antall studenter på studiet. Jeg tenker at kommunene må lage rekrutteringspakker, kanskje stipend for studentene for at de skal ta utdanning i Kirkenes eller Alta, vi kan legge rette til at ufaglærte fullfører utdanningen. Vi må løfte dette politisk i alle kommuner. Vi må ha en helhetlig satsing, å rekruttere alle som er interesserte i læreryrket, sier Jensen. 

Organisering tilpasset Finnmark
Studietilbudet er organisert etter såkalt fleksibel modell hvor studentene kan velge å være bosatt på sin hjemplass og følge studiene gjennom 4-5 årlige fysiske samlinger i Alta og 4-5 årlige nettsamlinger i Hammerfest, Kirkenes og Storslett.

Mellom samlingene jobber man i lokale studentgrupper (basisgrupper) med tildelte oppgaver. Grupper og enkeltstudenter blir veiledet av faglærerne per Skype. Læringsressurser på nett brukes aktivt. Praksis i skole er en viktig læringsarena i en lærerutdanning. UiT vil teste ut en ny modell med økt bruk av hjemstedsskole til praksis og prosjektoppgaver.

– Dette vil med en gang knytte studenten til det som kan bli den framtidige arbeidsplassen.  Våre erfaringer er at studenter som får tilrettelagt utdanning og praksis nært sitt bosted, blir værende etter endt utdanning. Dette er den beste måten å sikre framtidig lærerdekning over hele Finnmark, sier Tore Nesheim.

Satsingen blir godt tatt imot.

– ​Lærerbehovet øker. 15 prosent av grunnskolelærerne i Finnmark er 60 år eller eldre. Bare det utgjør 150 til 200 lærere de 5-6 neste årene. Søkere til ledige lærerstillinger søker bare en plass. Det vil si de er stedsbudne. Derfor er dette desentraliserte og samlingsbaserte tilbudet fra UiT kjempemessig og vil bedre lærerdekningen i Finnmark i framtida, sier leder for Utdanningsforbundet i Finnmark, Kari Lium og legger til at hun håper det blir en suksess.

Studenter fra samme region som ønsker en mer klassisk læringsmodell med ukentlig undervisning, kan søke seg til studiested Tromsø. 

Tiltak for å få nok lærere
Det er allerede lærermangel i Finnmark og Nord-Troms. Andelen lærere som er 55 år eller eldre er sterkt stigende i samme område mens den er på vei ned i resten av landet. Samtidig er det altfor få lærerstudenter under utdanning i Nord-Norge.

– Vi vet også at lærerdekningen er best der det finnes lærerutdanning, historisk sett Alta og Tromsø. Deretter synker andelen drastisk. Mens andelen lærere med godkjent lærerutdanning er 95% i landsgjennomsnitt, har vi kommuner i Finnmark hvor andelen er nede i 80%. Vår satsing er et direkte svar på denne utfordringen, sier Nesheim.

Også ordfører i Sør-Varanger kommune, Rune Rafaelsen, var tilstede på lanseringen. Hans kommune har mangel på utdannede lærere.

– I år har vi 26 lærere uten utdanning. I fjor var det 40. Vi er kjempeglade for at mange ting faller på plass, sier han.

Får vi dette til?
UiT har som en forsøksordning tatt opp kull med 1-7 studenter i 2014 og 2015 som følger en fleksibel lærerutdanning - med studentgrupper i Alta, Hammerfest og Kirkenes. Erfaringene herfra er gode. Studiebarometeret er en landsdekkende undersøkelse hvor UiTs studenter rapporterer godt over gjennomsnittet på lærerutdanninger. Erfaringene fra forsøksordningen, både sett fra faglærere og studenter, medfører likevel behov for noen forbedringer av modellen fra og med 2017. 

Løser dette utfordringene med lærermangel?
– Skal vi løse utfordringene med lærermangel, er vi helt avhengig av å rekruttere nok lærerstudenter. Erfaringene fra forsøksordningen i 2014 og 2015 var at vi fikk relativt gode søkertall, men at en stor andel av søkerne ikke var kvalifisert. Og blir det ikke nok kvalifiserte søkere ved et studiested, så faller tilbudet. UiT vil i samarbeid med en videregående skole tilby gratis prekvalifisering av potensielle søkere til lærerutdanning vårsemesteret 2017 i fagene norsk og matematikk, sier Tore Nesheim.

Opptakskravet til lærerutdanning er 3 i norsk og 4 i matematikk.

Akkurat dette med prekvalifiseringsopplegget er noe ordfører i Alta kommune, Monica Nielsen, ble imponert over.

– Vi som vertskommune for UiT i Alta og som vi har et godt samarbeid med, at vi får nok lærere i fylket er veldig viktig. Dette er et veldig bra initiativ. Denne satsingen er det beste for ungdommen vår. Prekvalifiseringen kommer til å bli nøkkel, at UiT hjelper i matte og norsk kommer til å bli viktig, sier hun.

ROSET UIT: Kommunalleder i Sør-Varanger kommune Arnulf Ingerøyen (f.v), ordfører i Sør-Varanger kommune Rune Rafaelsen, leder i Utdanningsforbundet i Finnmark Kari Lium, ordfører i Alta kommune Monica Nielsen, assisterende instituttleder Tore Nesheim og leder i Øst-Finnmark regionråd Robert Jensen var på plass i Kirkenes for å lansere satsingen til UiT Norges arktiske universitet. – Dette er utrolig viktig for Finnmark, kunne de fastslå! Foto: Inger Elin Utsi
Utsi, Inger Elin Kristina
Publisert: 20.10.16 09:00 Oppdatert: 20.10.16 13:54
Vi anbefaler