Ofte stilte spørsmål og svar

Skal du begynne å studere hos oss, og har noe du lurer på? Her finner du ofte stilte spørsmål, og svar!

Snart er det semesterstart igjen.
Snart er det semesterstart igjen. Foto: Lars Åke Andersen

Sjekkliste for nye studenter

Vi har samlet informasjon og sjekkliste for nye studenter her.

Hvorfor får jeg ikke logget inn på studentweb?

Har du fått opptak nå i sommer, vil du ikke kunne logge deg inn på studentweb før 2. august da vi ikke tildeler studieretter i systemene våre før da. Dette gjelder også dersom du har studert ved UiT tidligere, men fått opptak til et nytt studium.

Hvorfor får jeg ikke meldt meg opp i fag?

Har du betalt semesteravgiften? Det tar et par dager etter du har betalt den før betalingen blir registrert i våre systemer, så prøv på nytt en tre-fire dager etter første forsøk. Husk at man må ha en studierett for å kunne melde seg opp til fag.

Hvorfor finner jeg ikke studiet mitt på Lånekassen?

Lånekassen har ikke lagt inn alle studiene som vi har tilgjengelig her ved universitetet, og derfor må du velge det som ligner mest og har samme varighet. Eksempel: Psykologi årsstudium/bachelor går inn under Samfunnsfag årsstudium/bachelor

Hvorfor får jeg ikke penger fra Lånekassen?

Du må betale semesteravgiften og semesterregistrere deg først i studentweben.

Hva er en enkeltemnestudierett?

Dersom du har generell studiekompetanse, kan du søke om dette. For å kunne ta fag på universitetet, må du ha en studierett. Ved å logge inn på vår lokale søknadsweb, kan du søke om opptak til ulike enkeltemnestudieretter. Dersom du ønsker å ta nettbaserte emner, må du søke om studieretten 5199 nettbaserte og desentraliserte emner. Du kan lese mer om de ulike typene enkeltemner her

Studenter som er tatt opp på studieprogram hos oss på bakgrunn av generell studiekompetanse har mulighet til å ta enkeltemner på bachelornivå (ikke realfag) utenfor sitt studieprogram uten å måtte søke om denne studieretten.

Studentkort

Tromsø: Studentkort til bruk for kopiering og nøkkeltilgang fås utlevert i Studentinformasjonen i administrasjonsbygget.

Alta: Studentkort utstedes i Servicetorget.

Hammerfest: Studentkort utstedes i resepsjonen.

Harstad: Studentkort utstedes i Servicetorget.

Narvik: Studentkort utstedes i Servicetorget.

Til formål der du må ha studentkort for å få studentrabatt kan du laste ned appen Studentkort på din smarttelefon. Appen er rask og alltid oppdatert.

Har dere ledige studieplasser?

De studiene vi har ledige plasser på, finner man på Samordna opptak sine nettsider eller vår lokale søknadsweb. Dersom studiet ikke ligger der, er det heller ingen ledige plasser.

Jeg står på plass nr. X på venteliste, kommer jeg til å få opptak?

Du må bare ha is i magen, og vente. Dersom du har fått et annet tilbud i hovedopptaket, må du svare ja eller nei til dette innen den gitte tidsfristen. Har du søkt et studie på ledige studieplasser og fått tilbud, må du aktivt takke ja til ventelisteplassen på nytt ved å logge inn på Samordna opptak sine sider.

Har du ikke fått plass på studiet du ønsket?

Flere av emnene som inngår i studieprogrammene kan tas som enkeltemner. Dette gjelder spesielt samfunnsfag, økonomi og psykologi.

Har du tatt exphil eller andre fag tidligere og ønsker å søke om å innpasse disse i utdanningen din? Da må du fylle ut søknadsskjemaet du finner her og kontakte studiekonsulent for studiet ditt.

Jeg har ikke mulighet til å møte opp første oppmøtedag - hva gjør jeg?

Kontakt din studiekonsulent enten på telefon eller pr. e-post.

Jeg skal sende inn politiattest

Se informasjonen fra samordna opptak i brevet du har fått på din side, og send inn dokumentasjonen som kreves. Tilbudsbrevet ligger vedlagt svar på tilbud fra samordna opptak.
Skulle du ha behov for nærmere info kan du ta kontakt med studiekonsulent for din utdanning.

Jeg skal søke bolig

www.samskipnaden.no finner du all nødvendig informasjon om bolig og her sender du også inn søknad. For det private markedet finnes følgende gode alternativer for bolig:

Uit.no/tavla/markedsplassen

Bolighjelpa.no

Finn.no

Hybel.no

Diverse facebooksider. Søk på «leie +navn på campusbyen»

Fadderordning

De fleste campus har fadderordninger og arrangementer i forbindelse med studiestart.

Narvik: https://www.facebook.com/Fadderukene-ved-UiT-Campus-Narvik-738081012923554/?fref=ts

Tromsø: https://www.facebook.com/debutuka/?fref=ts og www.debutuka.net

Harstad: https://www.facebook.com/events/501372850046325/

Alta: https://uit.no/utdanning/art?dim=179016&p_document_id=344340

Hva kan jeg gjøre ved siden av studiene?

På alle våre campus tilbyr både samskipnaden og studentforeninger et mangfold av aktiviteter som du kan bli en del av. Det finnes også studenthus og studentlokaler i Tromsø, Narvik, Harstad og Alta. Frivillig arbeid ved siden av studiene er en god måte å skaffe seg erfaring og ikke minst en mulighet til få et nettverk utenfor studiene.

På Twitter   #norgesarktiske