Uredd ung høyrehånd

Europaminister Elisabeth Aspakers nye politiske rådgiver er den 20-årige UiT-studenten Ragnhild Berg Nilsen. Hun synes selv det er et lite mysterium at hun ble valgt ut til jobben, men er ikke veldig nervøs for å bli ministerens høyre hånd.
Moe, Trude Haugseth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Trude Haugseth Moe
Publisert: 15.04.16 00:00 Oppdatert: 18.04.16 15:21
Tromsø

Jusstudenten Ragnhild Berg Nilsen (20) blir Europaminister Elisabeth Aspakers nye høyre hånd. Hun begynner dagen etter eksamen. Foto: Trude Haugseth Moe.

Hun er vant til å lede Troms Unge Høyre og å være vara i kommunestyret. Men hun fikk sjokk da Europaministeren ringte en søndagskveld med jobbtilbud. Nå skal 20-åringen gi råd til Europaminister Elisabeth Aspaker på fulltid. Dagen etter siste eksamen i juni, starter hun i den nye stillingen i Utenriksdepartementet.

- Er du nervøs?

- Jeg er hovedsakelig spent, men litt ærefrykt for stillingen er det sunt å ha. De tror at dette er noe jeg klarer og da skal jeg klare det. Jeg gleder meg og jeg er veldig spent på hvordan hverdagen min kommer til å bli, men jeg er ikke veldig nervøs. Jeg har mange støttespillere og jeg får mye god hjelp. Det er definitivt en utfordring, men hardt arbeid har aldri skremt meg, sier Ragnhild.

Startet på ungdomsskolen.

Hvem er Ragnhild Berg Nilsen? På Twitter beskriver hun seg selv som "ballettdansende fylkesleder av Troms Unge Høyre. Prater på generell basis alt for fort. "

Foreldrene er selvstendig næringsdrivende og hjemme diskuterte man en del politikk. Hennes eget politiske engasjement begynte da hun gikk på ungdomsskolen.

- Jeg gikk på en ungdomsskole som ikke forsto meg. Det var lite tilpassa undervisning til hver enkelt. Jeg begynte å sjekke ulike partier som mente det samme som meg, og meldte meg inn i Unge Høyre ganske raskt, forteller Ragnhild.

Sjokk

Hun forteller om søndagskvelden for en tid tilbake, da hun fikk en telefon. I den andre enden var Elisabeth Aspaker – Norges Europaminister.

- Jeg ble veldig overrasket da det var hun som var på tråden. Vi hadde møttes ved noen anledninger, men hun hadde aldri ringt meg personlig, forteller Ragnhild.

Enda større var overraskelsen da ministeren ga henne jobbtilbudet om et års vikariat som hennes politiske rådgiver.

- Det var et veldig sjokk! Jeg klarte å takke ja, men i dagene etter fungerte jeg ikke optimalt. Jeg kunne bare svare «ja» og «nei» på spørsmål, flirer Berg Nilsen.

Være der for Elisabeth

Europaministeren er en av to ministre i Utenriksdepartementet. Den andre ministeren er utenriksminister Børge Brende. Berg Nilsen kommer dette året til å være Aspakers eneste politiske rådgiver.

- Hva skal du jobbe med, litt mer konkret?

- Det er en veldig vid arbeidsbeskrivelse, smiler Ragnhild. Man er jo en politisk sparringspartner, og jeg skal «være der» for ministeren. Det kan være alt fra å hente et glass vann til å tilrettelegge presentasjoner for henne. Arbeidsoppgavene til en politisk rådgiver er tilpasset hvilken kompetanse man har.

Mysterium

- Hvorfor tror du at Aspaker valgte deg?

- Det vet jeg faktisk ikke, utbryter Ragnhild – det er nesten et lite mysterium, ler hun.

- Forhåpentligvis har hun tenkt gjennom det! Jeg håper jo hun har fått inntrykk av jeg kan gjøre en god jobb!

Miljø og utdanning

- Har du noen spesielle hjertesaker du brenner for, som du håper du kan få gi ministeren råd om?

- Miljø og utdanning er mine hjertesaker. Jeg synes skolen burde være mer tilpasset hver enkelt elev, og ikke laget for et gjennomsnitt, som den er i dag. For gjennomsnittet fins ikke, sier Berg Nilsen med ettertrykk. To grønne øyne glitrer engasjert.

- Jeg blir også mer og mer opptatt av miljø. Vi må ha ei bærekraftig utvikling og omstilling. Jeg tror det må bli lønnsomt å være miljøvennlig, noe for eksempel Tesla er et godt eksempel på.

- Men også EU og EØS-området er noe jeg synes er fryktelig spennende. Hele Europa blir stadig mer avhengig av hverandre. Jeg gleder meg til å sette meg inn i og bli enda klokere på disse temaene, sier Ragnhild.

Helt utrolig

- Hvordan er det å ha fått en slik sjanse så tidlig i livet? Dette er jo noe folk gjerne oppnår når de er en del eldre enn deg?

- Det er jo en kjempemulighet, noe alle unge politikere drømmer om. Jeg synes det er helt utrolig at de har valgt å gi meg sjansen. Det er rett og slett veldig bra, ler Ragnhild.

Vil hjelpe

Etter det ettårige vikariatet skal hun tilbake til Tromsø og fortsette jusstudiene.

- Hvorfor valgte du å studere jus? På UiT?

- UiT fordi jeg er veldig glad i Tromsø –det er jo hjembyen min, og jeg har «alt» her.

- Jus valgte jeg fordi det er en måte å hjelpe mennesker på uten at man trenger å sette sprøyter eller se blod. Man kan være med på å gjøre samfunnet litt mer rettferdig. Jus og politikk henger sammen. Jus er jo vedtatt politikk- og jeg interesserer meg veldig for det!

- Tror du de to studieårene dine fra UiT blir en god ballast å ha med seg i jobben?

- Ja, jeg tror studiene vil være til stor hjelp. Flere av fagene vi har hatt er veldig relevante, for eksempel EØS-rett og forvaltningsrett. Det vil nok hjelpe meg til å forstå systemet, tror jusstudenten.

 «Uredd og stort politisk talent»

Rett før saken publiseres, tikker det inn en mail fra Europaminister Aspaker, som har fått spørsmål om hvorfor hun valgte Ragnhild som politisk rådgiver. Dette er svaret.

«Ragnhild har markert seg som en tydelig og flink leder av Troms Unge Høyre. Samtidig har hun vist engasjement for europeisk samarbeid. Hun er uredd og er et stort politisk talent. Og så er det jo ingen ulempe at hun er fra Norges arktiske hovedstad Tromsø. Jeg ser frem til å få henne med i teamet mitt i Utenriksdepartementet og håper at dette skal gi henne inspirasjon til fortsatt politisk engasjement i Høyre i lang tid fremover». 

 Det kan se ut som om det er slik Ragnhild håpte: at ministeren tror hun kan gjøre en god jobb.

              

 

 

Moe, Trude Haugseth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Trude Haugseth Moe
Publisert: 15.04.16 00:00 Oppdatert: 18.04.16 15:21
Tromsø
Vi anbefaler