- Situasjonen til samer med funksjonsnedsettelser

Det er tema for et to-dagers seminar ved UiT Harstad, der en fersk forskningsrapport ved samme navn legges fram.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 16.03.16 00:00 Oppdatert: 18.03.16 10:54
Harstad

Rapporten er skrevet på oppdrag av Nordens Velferdssenter (NVC), og er resultat av et forskningsprosjekt, gjennomført av forskergruppen Mangfold og toleranse, ved Avdeling for vernepleie. 

Formålet med prosjektet har vært å øke forståelsen for situasjonen til samer med funksjonsnedsettelser. Gjennom intervjuer har man forsøkt å avdekke opplevelser av egen hverdag og viktige overganger i livet, samt mulighet for deltakelse i demokratiske prosesser.

Viktig seminar ved UiT Harstad, der også Sametinget vil være representert ved Henrik Olsen - Sametingsråd for kultur og helse. (Foto: Kenneth Hætta/Sametinget) 


Hindre for likeverd

Viktige funn i studien peker på flere forhold ved velferdsapparatet som kan være til hinder for at samer med funksjonsnedsettelser får likeverdige tilrettelagte tjenester.

Her vises bl.a. til standardiserte tjenester fra hjelpeapparatet som er tilpasset majoritetsbefolkningens behov; manglende kunnskap fra norske tjenesteytere om mange samers indirekte kommunikasjonsform om sykdom og helse; og manglende mulighet til å benytte eget språk for å tilegne seg informasjon.

Behov for mer kunnskap
Intervjuene viser ellers stor variasjon i situasjonen for samer med funksjonsnedsettelse, mht oppvekstvilkår, tilknytning til egen samisk bakgrunn, kjønn, type funksjonsnedsettelse, alder, bosted m.m.

Forskningsrapporten konkluderer med at det er et stort behov for mer kunnskap innen velferdsapparatet om betydningen av samisk kultur, språk og identitet, for som det heter: Målet må være at de profesjonelle velferdsarbeiderne møter utfordringene med et kyndig blikk for det kulturspesifikke i den samiske kulturen.

Lansering av konvensjon på samisk
Under seminaret vil Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet være representert, ved avdelingsdirektør Siw Ellefsen. En av de viktigste årsakene er at departementet vil benytte nettopp dette seminaret til å lansere den samiske versjonen av Konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD).

Denne konvensjonen ble vedtatt av FNs generalforsamling i 2006 – ratifisert av Norge i 2013. Konvensjonen stiller bestemte krav til hvordan medlemslandene skal legge til rette for at også funksjonshemmede kan få oppfylt menneskerettighetene som er nedfelt i andre FN-konvensjoner, og dreier seg særlig om å hindre diskriminering.

Seminarets betydning med fremlegget av forskningsrapporten og konvensjonslanseringen av CRPD har også medført at Sametinget vil være representert med en åpningshilsen fra Sametingsråd for kultur og helse, Henrik Olsen. 
Seminaret avvikles 25. og 26. april.

ARRANGEMENTSSIDE
Påmelding
 

Nilsen, Kjetil
Publisert: 16.03.16 00:00 Oppdatert: 18.03.16 10:54
Harstad
Vi anbefaler