Ser nødvendigheten med å styrke småsykehusene
Helen Brandstorp har blogget om viktigheten med småsykehus. Foto: privat |
Det skriver Helen Brandstorp, avdelingsleder ved Nasjonalt senter for Distriktsmedisin, UiT, i vår helseblogg.
Hun mener tilliten synker når den geografiske avstanden øker mellom pasient og helsearbeider. Det viser samfunnsforskning.
– Å se inn i ansiktet til en annen ansvarliggjør den ser som ser og skaper vilje til å hjelpe akkurat den personen, fastslår hun og legger til at det motsatte kalles fremmedgjøring.
– Da ser man ikke mennesker, men håndterer diagnoser etter prosedyrer.
Treige legevakter
Hun forteller at en undersøkelse fra Mads Gilberts virke viste at AMK-operatører i Tromsø ventet over åtte minutter lenger før de trykket på alarmknappen dersom meldingen kom fra en innringer på yttersida av Senja sammenliknet med Tromsø sentrum.
– Legevaktene og ambulansetjenesten er ikke i nærheten av å kunne ta over jobben hvis lokalsykehus mister akuttfunksjoner. Man bør tenke nytt også når det gjelder å styrke småsykehusene, sier hun og mener Torben Wisborg og Mads Gilbert, som i mange tiår har reist og jobbet flere steder i landet, burde være i det nye sykehusutvalget.
Fornøyde pasienter i småkommuner
– De mindre sykehusenes kvaliteter og fortrinn er det de lokalt som kjenner, og de må staten gi ekstra oppmerksomhet. Fornøyde pasienter i småkommuner blir heller ikke skikkelig trodd av folk som aldri har erfart styrken i at pleie og omsorgspersonellet kjenner “alle”. Selv om store befolkningsundersøkelser har vist de samme rettlinjede kurvene år etter år – de minste er best og de største dårligst – er dette fjernt for mange sentralt.