Rutiner for opptak til studier med krav om politiattest

UiT har i dag suspendert en student på lærerutdanninga. Reaksjonen kommer etter at det mandag ettermiddag ble kjent at studenten er dømt for seksuelle overgrep.
Bartnes, Asbjørn Ivar
Publisert: 09.06.15 00:00 Oppdatert: 09.10.15 14:20

Både instituttleder Odd Arne Thunberg og rektor Anne Husebekk tar i mediene i dag til ordet for at praksisen med politiattester må vurderes nærmere. I dag avkreves politiattest ved opptak til studier. Dersom UiT skal kunne fange opp hendelser som blir kjent etter opptaket, slik tilfellet er i denne saken, er det behov for andre varslingsrutiner enn de vi har i dag.

Slik er dagens rutiner

Mange studier ved UiT har krav om politiattest ved opptak. Da gjelder følgende rutiner:

  • Kvalifiserte søkere som får tilbud om studieplass får samtidig beskjed om å fremlegge politiattest. I henhold til forskrift om opptak til høyere utdanning, kapittel 6, er det krav om politiattest ved opptak til studier der studentene kommer i kontakt med pasienter, klienter, barnehagebarn, elever eller andre som del av klinisk undervisning eller praksisopplæring. Ved UiT gjelder dette følgende studier:
    • Medisin, odontologi, sykepleie, tannpleie, ergoterapi, fysioterapi, radiografi, profesjonsstudiet i psykologi, 5-årige lektorutdanninger, allmennlærerutdanning, førskolelærer utdanning, bachelor i barnevern, bachelor i sosialt arbeid, praktisk-pedagogisk utdanning og spesialpedagogikk.
  • Politiattesten skal vise om vedkommende er siktet, tiltalt eller dømt for straffebud omtalt i politiregisterloven § 39. Dette gjelder bl.a. narkotikaforbrytelser, seksuelle overgrep og grove voldsforbrytelser. Merknad om slike forhold på politiattesten, kan få konsekvenser for gjennomføringen av studiene. Retningslinjer for hva som skjer når det avdekkes relevante merknader på en politiattest, er beskrevet i kapittel 15 om disiplinære reaksjoner overfor studenter.
  • For opptak til studier gjennom Samordna opptak gis det beskjed om dette i tilbudsbrevet. Fristen for å levere politiattest dersom du har merknad på attesten er tre uker etter at du har fått tilbud om studieplass, evt. senest ved utdanningsstart (eks. ved opptak til ledige studieplasser). I lokale opptak underretter vi også studenter på studier med krav om politiattest om dette gjennom et eget brev.
  • Har studenten merknader på attesten, skal fakultetet oversende all relevant dokumentasjon til klagenemnda innen 10 dager. Klagenemnda tar da stilling til om merknadene er så alvorlig at det kan få konsekvenser for om studenten kan gå ut i praksis.
  • Universitetet har i etterkant av opptaket også mulighet til å foreta en fornyet vandelskontroll av studenter hvis vi har grunn til å tro at det har skjedd endringer i studentens vandel, jf. politiregisterloven § 43. Hvis et fakultet har mistanke om at det er behov for å gjøre en ny vandelskontroll før et praksisopphold, kan de gjøre dette.
Bartnes, Asbjørn Ivar
Publisert: 09.06.15 00:00 Oppdatert: 09.10.15 14:20
Vi anbefaler