UiT og Anchorage med avtale

UiT og University of Alaska Anchorage (UAA) har undertegnet en samarbeidsavtale for blant annet fiskerifag, folkehelse og biologifag.
Arnstad, Mali Anette
Publisert: 29.05.15 13:00 Oppdatert: 29.05.15 14:00

De to arktiske universitetene undertegnet nylig en MoU - a memorandum of understanding - om samarbeid i nord. Det var under et statsbesøk i Alaska at Chancellor Thomas Case ved UAA og Anne Husebekk for UiT signerte avtalen, der også Kong Harald var til stede. 

Universitetene skal samarbeide blant annet innenfor fiskerifag, folkehelse, marinbiologi og klimaforskning. 

Chancellor Thomas Case fra UAA og UiT-rektor Anne Husebekk signerer avtalen. Foto: Tom Hansen


Rektor Anne Husebekk sa i talen sin at Nord-Norge og Alaska har mange sammmenfallende interesser og utfordringer. 

-  Det er naturlig å samarbeide med universiteter i Arktis, vi utdanner og forsker innenfor mange av de samme temaområdene, som klima, ressursutnytting, og urfolksspørsmål. Og vi har de samme diskusjonene om utfordringer i gass- og oljeutvinningen, sier Husebekk. 

UiT var ikke bare i Alaska for å skrive under en samarbeidsavtale. Utstillingen Polar Nights ble åpnet av Kong Harald, og ble først satt opp Polarmuseet under Arctic Frontiers i januar. Utstillingen viser hva som skjer i havet i Arktis på den mørkeste tida av året. 

Her åpner rektor Anne Husebekk utstillingen Polar Nights i Anchorage, med kongen til stede. To siste foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

I tillegg til avtalen med UAA, har UiT har også startet en prosess for å signere en ny MoU med University of Alaska Fairbanks. De to universitetene har allerede samarbeid innenfor biologi, fysiologi og fysikk, og arbeider nå med et tettere samarbeid også innenfor fjernmåling. 

Arnstad, Mali Anette
Publisert: 29.05.15 13:00 Oppdatert: 29.05.15 14:00
Vi anbefaler