Kan du bli smittet av sykdom på fly?

27.08.14 Øvreberg, Elisabeth

Over 1 milliard mennesker fra alle verdenshjørner flyr hvert år, noen er bærere av alvorlige smittsomme sykdommer – men blir medpassasjerene smittet?

En svensk sjømann, vaksinert mot kopper, fløy hjem til Stockholm fra Australia, via bla. India og Pakistan, hvor det på den tiden var kopperutbrudd. Totalt ble 26 andre smittet i Stockholm etter hans hjemkomst, og 4 døde.
Foto: www.colourbox.com

Smitteoverføringer på fly ble et hett tema denne sensommeren da et fly med passasjerer og besetning satt i karantene noen timer etter at en mørkhudet person hadde hostet. Besetningen mistenkte Ebola.

– En noe panikkartet opptreden, sier Ørjan Olsvik, professor ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

Han jobber også ved Rapidly Deployable Outbreak Investigation Team hos Forsvaret, og har sett på hvilke smittsomme sykdommer flypassasjerer har fått opp gjennom historien.

Olsviks sykdomsoversikt finner du på vår helseblogg: Kan man få smittsomme sykdommer om bord på fly?

God luft på moderne fly

Heldigvis ser det ut til at man på fly, til tross for at vi sitter tett og lenge sammen med syke personer, har liten risiko for å bli smittet av alvorlige sykdommer.

– Moderne fly er utstyrt med effektive HEPA-filter som renser luften. Disse fjerner minst 99.99% av bakterier og virus, forteller Olsvik.

Men det har selvfølgelig forekommet spredning av sykdommer om bord på fly.

– Tuberkulose er en meget fryktet sykdom, spesielt etter oppdagelsen av  multiresistente varianter som nesten er umulig å behandle. En flyvertinne i USA med tuberkulose smittet i løpet av noen måneder hele 212 kolleger og 51 passasjerer.

Les også: Ingen grunn til ebolapanikk

Flyplassmalaria

Ifølge Olsvik er det kjent at man i fly og på flyplasser kan bli bitt av malariamygg – selv på steder som skal være malariafritt.

– Betegnelsen “flyplassmalaria” blitt et begrep etter at nærmere 100 passasjerer og ansatte har fått malaria uten å ha vært i varme strøk. Malariamyggene er kjent for å reise med fly, både inne i kabinen og sittende på bagasje, forklarer Olsvik

Les også: Disse blindpassasjerene tar du meg deg hjem fra ferie

Maten farligst for oss

Faktisk er det maten om bord på fly som har gjort flest flypassasjerer syke.

– Det er registrert mere enn 50 utbrudd av salmonella med mere enn 5000 syke passasjerer, og beklageligvis, minst 11 døde, sier Olsvik.

Han legger til at det vanligvis er trygt å spise mat og drikke vann på fly. Særlig de siste 15 årene har antall matforgiftninger blitt sterkt redusert.

Les også: Hvilken type reisende er du?

På Twitter   #norgesarktiske