Dropper kreftbehandling ved dårlig kommunikasjon med lege

Kreftpasienter oppgir dårlig kommunikasjon med legen som en viktig årsak til at de valgte bort anbefalt medisinsk behandling.

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 11.06.12 00:00 Oppdatert: 11.06.12 09:57

Forsker Anita Salamonsen
Foto: NIFAB

– Måten legene kommuniserer på har stor betydning for pasienter som velger å bruke alternative behandlingsformer, sier Anita Salamonsen ved Nasjonalt Forskningssenter innen Komplementær og Alternativ Medisin, Det helsevitenskapelige fakultet.

Hun har nylig publisert en fersk studie som bygger på dybdeintervjuer med 13 kreftpasienter. I studien beskriver pasientene møter med i alt 46 kreftspesialister, fastleger og privatpraktiserende leger.

Les også: Leger ser pasienter som medisinske objekt

Velger bort medisinsk behandling

Salamonson forteller nifab.no at halvparten av pasientene hadde valgt bort medisinsk kreftbehandling, og oppga blant annet dårlig kommunikasjon med legen som en årsak til dette.

– Disse pasientene opplevde at legene behandlet dem som ute av stand til å ta vare på seg selv, og ga uttrykk for at de var «lettlurte», «dumme» og «uansvarlige». Dersom slike erfaringer gjør at kreftpasienter velger bort eller utsetter viktig behandling, kan man si at dårlig kommunikasjon kan utgjøre en helserisiko, uttaler Salamonsen til nifab.no

Les hele artikkelen her

 

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 11.06.12 00:00 Oppdatert: 11.06.12 09:57
Vi anbefaler