Steinalderliv i Hamna

De første tromsøværingene har sannsynligvis bosatt seg i Hamna for 9000 år siden. Førstkommende lørdag er det åpen dag på det arkeologiske utgravningsfeltet på Bergli hvor man kan få et innblikk i steinalderliv på øya.

Sojtaric, Maja
Publisert: 19.08.10 12:38 Oppdatert: 19.08.10 13:10

Oversikt over utgravninga på Bergli (Bredde: 560px)
Utgravningsplassen på Bergli i Hamna forteller arkeologene mye om de første beboerne av Tromsøya. Foto: Johan E. Arntzen

Tromsø Museum, Universitetsmuseet (TMU) begynte 19. juli i sommer med ei større arkeologisk utgraving i Hamna, nord på Tromsøya. Boplassen som avdekkes kan godt være den første bosetningen på Tromsøya.

– Dette er den største arkeologiske undersøkelsen som hittil er gjort her, og sporene som avdekkes er dessuten etter de første menneskene som bosatte seg på øya, uttaler prosjektleder Johan E. Arntzen.

Utgravninga som avsluttes 27. august har allerede bidratt til mange spennende funn. Blant annet viser det seg at steinalderens tromsøfolk brukte flint til å lage sine redskaper, i motsetning til sine naboer i nærområdet.

– Over halvparten av de gjenstandene vi har funnet på Bergli er laget av flint. På Tønsnes var chert det klart dominerende råstoffet. Mens chert forekommer lokalt i årer i berget, dannes flintknoller av at nedbrutt organisk materiale utsettes for høyt trykk over svært lang tid på havbunnen, skriver Arntzen og kollega Svein Erik Grydeland på nettsidene til TMU.

Flintstones
Man har ofte sett for seg at mye av flintråstoffet er importert fra Danmark til Norge, da det er svært vanlig å finne langs strendene der. Ut fra fargen og finheten på flinten man finner i Hamna mener forskere at det er sannsynlig at store deler av råstoffet har vært funnet lokalt.

– Hvorfor steinsmedene på Bergli har foretrukket flint fremfor chert er imidlertid ikke lett å svare på, da cherten er minst like god.  Kanskje har flinten hatt en spesiell status og vært ilagt en spesiell verdi?

De som er nysgjerrige på den arkeologiske utgravinga, og kanskje har lyst å prøve seg på litt flintarbeid selv kan lese mer her: En 9000 år gammel boplass på Tromsøya og Åpen dag på utgravningsfeltet på Bergli

Sojtaric, Maja
Publisert: 19.08.10 12:38 Oppdatert: 19.08.10 13:10