Testet sjøisen i praksis

Et team av studenter og forskere fra UiT og Norsk Polarinstitutt fikk trent og testet utstyr for Arktis på havis i Ramfjorden. 

Isforskere tar prøver
PRAKTISK TEST: Forskere og studenter fikk skikkelige forhold for prøvetaking av havis i Ramfjorden utenfor Tromsø Foto: Andrea Schneider, CIRFA
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 23.02.21 08:54 Oppdatert: 26.02.21 17:47
Arktis Bærekraft Hav Klima Naturvitenskap Teknologi

Forleden hadde prosjektkoordinator Andrea Schneider ved UiTs forskningssenter CIRFA med seg flere forskere og studenter til Ramfjorden, der de undersøkte 40 centimeter tykk havis. CIRFA er en kunnskapsbank for forskning og utvikling knyttet til datainnsamling i Arktis. Schneider har en doktorgrad i geologi fra UiT.  Forskerne fra CIRFA som deltok sammen med studentene var Polona Itkin, and post-doc Wenkai Guo.

Dette er CIRFA

Droner og satellitter

Schneider forteller at forholdene var perfekte på havisen, der alle som deltok fikk sjansen til å trene på bruk av ulike typer instrumenter og metoder som brukes for å undersøke havis og snø. Dette ble gjort både på isen og ved hjelp av droner og satellittbilder. Metodene skal brukes for å forstå de endringene som skjer i havisen, blant annet rundt Svalbard, i Barentshavet og andre områder i Polhavet.

portrett av Andrea Schneider
PERFEKTE FORHOLD: Andrea Schneider mener forskerne fikk skikkelig utbytte av ekskursjonen til havisen i Ramfjorden. Foto: Kai Mortensen

– Når det ble dannet havis i nærheten av Tromsø, ga dette en perfekt mulighet for å trene, forberede og teste utstyr, før det samme skal gjøres på mer avsidesliggende steder. Forskerne oppsummerte dagen med at dette foruten å ha vært en morsom arbeidsdag også viser hvor nødvendig det er å arbeide med havis, sier Andrea Schneider. 

Hun legger til at satellittbilder er en fantastisk ressurs som dekker store områder og som kan benyttes når som helst på året.

Tromsø har mange fortrinn

– Med satellittbildene kan man se det meste også selv om det ikke er sollys. For å virkelig forstå hva vi ser på disse bildene, må vi bruke litt tid, og havis og snø på en vinterfjord er et prefekt sted hvor vi kan trene. Det er en av fordelene ved å drive arktisk vitenskaplig arbeid i Tromsø. Forskerne fikk her se i virkeligheten på isen det som de tidligere kun har abeidet med i form av fjernmåling. Når også været var skiftende, ga dette oss muligheter for bilder som om de skulle vært hentet fra en film, avslutter Schneider. 

Se video av turen på havisen:

Dronevideoen er laget av Adam Steer ved Norsk Polarinstitutt, alt annet materiale er kreditert i videoen.


Kortnytt fra Fakultet for naturvitenskap og teknologi
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler