Foto: TIL

Ny teknologi skal gjøre TIL bedre

Må alle fotballspillere løpe like mye? Det har TIL-trener Ivan Baptista undersøkt i en ny doktorgrad ved UiT.

Ny teknologi skal gjøre TIL bedre

Må alle fotballspillere løpe like mye? Det har TIL-trener Ivan Baptista undersøkt i en ny doktorgrad ved UiT.

UiT logo liten

Publisert: 04.02.2020

Tekst :
Kommunikasjonsrådgiver ved Seksjon for kommunikasjon, UiT

Liten Uit logo
    Bludd, Ellen Kathrine ( Tekst )
Kommunikasjonsrådgiver ved Seksjon for kommunikasjon, UiT

På fotballbanen har en spiss, en angrepsspiller, en midtbanespiller og en forsvarsspiller ulike oppgaver. Derfor er også de fysiske kravene ulike for disse ulike rollene; noen må løpe lengre og hurtigere, noen må snu seg oftere for å drible, forsvare eller angripe.

Dette vet Ivan Baptista mye om. Han har brukt ny teknologi til å finne ut mer, i en ny doktograd ved UiT.

Ivan har en sterk kunnskap om fotball. Han er aldri redd for å si sin mening om det faglige, men han er også veldig flink til å lytte til andres meninger.
– Simo Valakari

Bør trene mer spurting

Baptista har funnet ut at det er stor forskjell i fysiske krav i ulike spillerposisjonene og at disse spesifikke forskjellene ikke gjenspeiles i treningen. I fotballsammenheng gir disse resultatene ny innsikt. 

– En angrepsspiller ser ut til å ha den mest fysisk krevende spillerposisjonen i kamper, mens en forvarsspiller har en litt mindre fysisk krevende posisjon, forklarer Baptista.

Samtidig viser funnene til hans at alle spillerposisjonene ser ut til å trene for lite høy-intensitets løping og sprinter i løpet av en treningsuke, sammenlignet med det som kreves i en kampsituasjon. I tillegg ser det ut til at de trener for mye akselerasjon og retardasjon, altså starten og avslutningen på en sprint. 

Baptista har også funnet ut at hvilket taktisk system som brukes i en kamp påvirker de fysiske kravene til de forskjellige spillerposisjonene betydelig. Så når treneren velger om han eller hun skal bruke 4-4-2 eller 4-2-3-1 eller 1-4-5-1, så har det faktisk ganske mye å si for de ulike spillerne. Derfor er det viktig å tenke på hvilket system treneren velger, og legge opp treningen etter dette. 

– Å utvikle treningsprogrammer for å legge til posisjonsspesifikke belastninger til spillerne, mens du tilpasser øvelsene i henhold til lagets spillestil, kan være en nyttig metode for trenere å bruke for å utvikle treningskvaliteten og følgelig spillernes kampprestasjoner, sier Ivan Baptista.

TIL-IvanPortrett.jpg
PhD-stipendiat ved Idrettshøgskolen, UiT Norges arktiske universitet
fotballag
Baptista har vært en viktig del av TILs trenerteam både på trening og i kamp. Foto: TIL

Ny fotball-teknologi

Svein Arne Pettersen, lederen av fotballprosjektet som Baptista har vært en del av, forteller at Baptista i tillegg til sitt fagområde fotballfysiologi, også har vært med på å utvikle ny teknologi til hjelp for trenerteamet i den daglige treningen.

– Baptista er en ny form for trenertype som kommer med kunnskap om bruk av teknologi, og tillegg har forståelse for å tolke og anvende resultatene i praktisk treningsarbeid, sier Petteren. 

Det var gjennom Pettersens forskningsår i Porto for noen år siden, at muligheten for at Baptista kunne komme til Tromsø oppstod.

portugiser i snøstorm
Baptista kom til snøfylte Tromsø fra Portugal. – Å jobbe på et så unikt sted med så gode folk rundt meg, hjalp meg til å utvikle meg som fotballtrener og i doktorgradsarbeidet, sier han. Foto: TIL

Baptista har fått midler gjennom Corpore Sano Centre som jobber i skjæringspunktet mellom idrett, informatikk og medisin. ZXY Sport tracking-systemet ble brukt for å samle fysiske prestasjonsdata hos Tromsø IL i treninger og kamper. 

Doktorgradsarbeidet til Baptista har tatt sikte på å beskrive og analysere det fysiske arbeidet som utføres i kamp i ulike spillerposisjoner og illustrere hvordan matchdata kan brukes på daglig basis for å forbedre spesifisiteten i treningsarbeidet.

Les også: Teknologi hjelper TIL å forutse skader 

Svein Arne Pettersen og Unn Sørum.jpg
Førsteamanuensis ved Idrettshøgskolen, UiT Norges arktiske universitet

En ressurs for Tromsø IL 

Ivan Baptista har jobbet tett med TILs A-lag gjennom de to siste sesongene, samtidig som han har ferdigstilt sin doktorgrad.

"Ivan Baptista var en meget sterk ressurs for TIL i fire år mens han ferdigstilte sin doktorgrad", skriver TIL

"Takket være det gode samarbeidet mellom TIL og Universitetet i Tromsø, gjennom forskningsleder Svein Arne Pettersen, har både Ivan og TIL dratt nytte av portugiserens arbeid." 

De to første årene var Baptista tilknyttet TILs G16 og G19-lag, mens de siste sesongene har han fungert som en assistenttrener for A-laget. 

trenerteam på kontoret
– Jeg har aldri møtt noen som jobber så hardt og mye som Ivan Baptista, sier hovedtrener i Tromsø IL, Simo Valakari. Foto: TIL
Labyrint er et kunnskapsmagasin
fra UiT Norges arktiske universitet.

Redaksjon: Seksjon for kommunikasjon – UiT
Kontakt: Karine N. Aarskog
Webutvikling: Lars Nordmo