Brennaktuelt seminar: Hvordan kan man forstå Russland?

Sammen med Barentssekretariatet arrangerer UiT Grenseseminaret 13. oktober. Sju norske russlandseksperter snakker om hvordan Russland kan forstås bedre.

Med utsikt til den russiske byen Borisoglebsk.
Med utsikt til den russiske byen Borisoglebsk. Foto: Magne Kveseth/UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 04.10.22 12:06 Oppdatert: 04.10.22 12:10
Arktis Samfunn og demokrati

Hvordan står det til med norsk russlandskunnskap, og hvordan har våre perspektiver på Russland endret seg etter invasjonen i Ukraina? 

Grenseseminaret arrangeres i Kirkenes 13. oktober av Barentssekretariatet og UiT, og består av to deler. Første del skjer på Barentshuset i tidsrommet 12–16. Her tar sju russlandseksperter temperaturen på russlandskunnskapen i Norge, når de innleder om hvordan landet kan forstås bedre:

  • Geir Hønneland (seniorforsker, Fridtjof Nansens Institutt)
  • Julie Wilhelmsen (seniorforsker, Norsk utenrikspolitisk institutt)
  • Andrey Mineev (forsker, Nord universitet)
  • Jardar Østbø (professor, Institutt for forsvarsstudier)
  • Pål Kolstø (professor, Universitetet i Oslo)
  • Kari Aga Myklebost (professor, UiT Norges arktiske universitet)
  • Atle Staalesen (journalist, The Barents Observer)

Se hele programmet her.

Viserektor ved UiT Norges arktiske universitet, Rikke Gürgens Gjærum, skal åpne seminaret.

– Jeg ser virkelig frem til å komme til Kirkenes og åpne seminaret. Aldri før har vel et seminar vært så brennaktuelt og relevant. Gjennom samarbeidet mellom Barentsinstituttet og Barentssekretariatet bidrar UiT til å belyse og debattere de virkelig store samfunnsutfordringene. Vi er jo alle opptatt av hvilke utfordringer vi nå går i møte, og derfor trenger vi å bygge på solid kunnskap. Jeg tenker det er særlig viktig å diskutere forholdene til de som er bosatt ved den norsk-russiske grensen og i grensekommunene, sier Gürgens Gjærum.

Viktig å formidle kloke tanker og ha is i magen

Hun slår fast at det som skjer på den storpolitiske arenaen fra dag til dag har stor betydning i for nordområdene, og at det å formidle kloke tanker og ha is i magen er svært viktig i tiden vi nå lever i.

– Ved UiT må vi bidra til å skape god dialog og delingsplattformer av ny kunnskap innenfor flere områder, slik Bjarge Schwenke Fors på Barentsinstituttet har rigget til i 14 år på rad. På seminaret vil vi diskutere samfunnsforskning, samarbeid, dialog, kunst og politikk, den russisk-ortodokse kirkes rolle, historie- og minnepolitikk og ytringsfrihet – sett i lys av i dagens situasjon i Russland, sier Gürgens Gjærum.

– Situasjonen er svært urovekkende

– At vårt naboland er i dyp krise og krigen rykker nærmere er svært urovekkende. Dermed er slike dialogplattformer som grenseseminaret representerer, så ufattelig viktig, legger hun til.

Andre del foregår mellom 19 og 21. Her er temaene nyere russisk litteratur, krig, fred og motkultur, samt hvordan man kan forstå Russland gjennom nasjonalsangene.

– Det vil være et begrenset antall plasser, så vi oppfordrer til å være tidlig ute med å melde seg på. Journalister som ønsker å dekke arrangementet, trenger ikke melde seg på, men kan bare møte opp, sier instituttleder ved Barentsinstituttet, UiT Norges arktiske universitet, Bjarge Schwenke Fors.

Påmeldinger gjøres på epost til Anne Figenschau.


Kortnytt fra Seksjon for kommunikasjon
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Vi anbefaler