Teknologiens inntog i helseutdanningene

Å jobbe som sykepleier i dag, betyr mer enn å dele ut medisiner. Det kan blant annet handle om å utvikle nye teknologiske hjelpemidler for pasienter som trenger det. 

Interesse for smartteknologi
APPSTYRT HELSEVESEN: Dekan ved helsefakultetet ved UiT, Gunbjørg Svineng, assisterende instituttleder fra institutt for helse- og omsorgsfag, Linda Okstad, insituttleder Nina Emaus og viserektor Bente Haug fikk orientering om Smarthuset fra lederen, Hege Stenbakk fra Alta kommune. Foto: Magne Kveseth
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 25.05.22 13:28 Oppdatert: 26.05.22 08:57
Bærekraft Helse og velferd Om UiT Teknologi

Dette fikk deler av ledelsen ved Helsefakultetet ved UiT Norges arktiske universitet en innføring i da prosjektansvarlig for det såkalte Smarthuset i Alta, lokalisert til UiT campus Alta, Hege Stenbakk, orienterte de besøkende om.
medisinautomat klokke
MEDISINEN KOMMER SELV: Her er det snakk om å få medisinen til riktig tidspunkt - og det sørger denne maskinen for. Foto: Magne Kveseth
 

Utfordringer på flere felt

Ledelsen for UiTs helsefakultet og insituttet for helse- og omsorgsfag besøkte i dag viserektor Bente Haug og campusleder Rune Sundelin i Alta. Der fikk dekan Gunbjørg Svineng, instituttleder Nina Emaus og assisterende instituttleder Linda Okstad se alle finessene som er utviklet ved Smarthuset i UiT. Etter helsevisningen fikk også en virtuell rundtur i visualiseringssenteret i Arktis som det heter. I et møte forut for denne omvisningen ble de ulike utfordringene som finnes rundt sykepleierutdanningen i Troms og Finmark diskutert. Sentrale spørsmål for dem utdanner seg til sykepleiere er å få praksis innen de ulike disipliner som nromen for utdanningen krever. Her arbeider fakultetet og instituttet hardt for å sikre nok praksisplasser, blant annet er psykiatrien en utfordring. 
 

Smarte løsninger

Det var Hege Stenbakk fra Alta kommune som viste UiTs helsetopper det siste av velferdsteknologiske løsninger og smarte hjelpemidler. Smarthuset er et velferdssteknologisk utstillingsvindu for nye oppfinnelser og løsninger som blant annet hjelper ansatte i helsevesenet til en bedre overvåking av pasienter, eksempelvis nattestid, uten å forstyrre pasientenes søvnrytme. Til Smarthuset kan pasienter, pårørende, helsepersonell, utdanningsinstitusjoner og øvrige innbyggere henvende seg og få se, og prøve ut de ulike løsningene. 
sykepleier hege smarthuset
MYE NYTT: Sykepleier og prosjektleder for Smarthuset, Hege Stenbakk, orienterte UiT-lederne om de mange nyvinningene. Foto: Magne Kveseth
 
På Alta kommunes hjemmeside er Smarthuset blant annet karakterisert slik: "Gjennom Smarthuset kan man øke kunnskap og kompetanse på velferdsteknologi i kommunene i regionen."
Under omvisningen fikk deltakerne se hvordan man kan overvåke en sovende pasient uten å gå inn på rommet, man kan sikre at pasientene får medisiner til riktig tid ved at de blir varslet - og det er utviklet ulike typer roboter med kunstig intelligens som for eksempel kan spille pasientens favorittmusikk fra 50-tallet, eller rett og slett være et sosialt tillegg til hverdagen. 
 
Instituttleder Nina Emaus slo fast at flere av utdanningsretningene ved UiT ville ha nytte av et besøk hos Hege Stenbakk og få se hvilke teknologiske løsninger som kan brukes i det daglige arbeidet. 
 
 

Kortnytt fra Det helsevitenskapelige fakultet, Institutt for helse- og omsorgsfag
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler