Formidlingsekspedisjon over Grønland: – En fantastisk mulighet

Kronprins Haakon fikk i dag en omvisning på Isfjordsenteret i Ilulissat, før han skal krysse Grønlandsisen med ski og kite på en formidlingsekspedisjon i regi av UiT. – Dette er en fantastisk måte å markere at det er 50 år siden bestefaren min åpnet Universitetet i Tromsø på, sier kronprinsen.

Kronprins Haakon sammen med Dorthe Dahl-Jensen, som han også møtte i 2009, på Isfjordsenteret i Ilulissat.
Kronprins Haakon sammen med Dorthe Dahl-Jensen, som han også møtte i 2009, på Isfjordsenteret i Ilulissat. Foto: Rune Sundelin/UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 19.05.22 21:43 Oppdatert: 19.05.22 23:06
Arktis Bærekraft Historie Klima Naturvitenskap Om UiT

– Det er utrolig spennende å få være med på denne ekspedisjonen. Jeg er veldig spent, og det kribler litt nå. Vi har planlagt dette lenge, og det blir spennende å sette i gang, sier Kronprins Haakon.

I dag fikk han en omvisning på Isfjordsenteret i Ilulissat, der han møtte blant andre Dorthe Dahl-Jensen fra Københavns Universitet, som er tidligere vinner av Mohnprisen, og som forsker på Grønlandsisen. Hun er en del av det internasjonale forskerteamet Eastgrip som borer seg gjennom den over 2500 meter tykke isen. Kunnskap fra denne forskningen vil være viktig for å kunne forstå hvor mye is som vil forsvinne fra Grønland med et varmere klima. Ekspedisjonsdeltakerne skal besøke forskningsstasjonen innen på isen i løpet av turen. Dahl-Jensen var også vertskap da Kronprins Haakon besøkte Grønland i 2009 sammen med kronprinsesse Victoria av Sverige og kronprins Fredrik av Danmark. 

– Det blir veldig spennende å se hva forskerne jobber med nå og hva som har blitt oppdaget siden 2009, sier Kronprins Haakon.

Tar opp viktige temaer

Kronprinsen og de fem andre ekspedisjonsdeltakerne starter på sin reise over Grønlandsisen med ski og kite i morgen tidlig. UiT Norges arktiske universitet er arrangør av formidlingsekspedisjonen som ledes av historiker Harald Dag Jølle, i anledning at det er 50 år siden kong Olav åpnet Universitetet i Tromsø og 150 år siden Tromsø Museum ble etablert. Formålet med ekspedisjonen er å formidle opplevelser og kunnskap om Grønland og Arktis.

Kronprins Haakon sammen med rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, på Isfjordsenteret i Ilulissat.
Kronprins Haakon sammen med rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, på Isfjordsenteret i Ilulissat. Foto: Rune Sundelin/UiT

–  Vi vil fortløpende ta opp problemstillinger som er relevant for områdene vi reiser gjennom. At vi har en sammensatt bakgrunn gjør at vi kan se og diskutere saksforhold fra ulike perspektiv, sier Jølle som vil skrive ekspedisjonsdagbok underveis på turen, som kan leses her.

Kronprinsen forteller at han gleder seg til å lære mer om Grønland.

– Jeg synes det var hyggelig å bli invitert med på ekspedisjonen av UiT. Det er en fantastisk mulighet å få være med og en fantastisk måte å markere at det er 50 år siden bestefaren min åpnet Universitetet i Tromsø på. Ekspedisjonen tar opp temaer som jeg er opptatt av og synes er viktig, sier Kronprins Haakon.

Kaldt og ugjestmildt

Kronprinsen håper å lære mer om også polarhistorie og arktisk friluftsliv.

– Vi trenger kunnskap om historien for å forstå vår egen samtid og sammenhengene, og hvorfor vi er kommet dit vi er i dag, sier han.

Kronprinsen gleder seg til den 1200 kilometer lange turen, der de skal gå i fotsporene til Fridtjof Nansen, bare andre vei, altså fra vest til øst:

– Området vi skal inn i er kaldt og ugjestmildt, og jeg har aldri kitet så langt før. Jeg har ikke så mye tid, så det blir spennende om vi får nok fremdrift så vi kommer helt fram, men vi har med erfarne folk, så jeg har tro på at det skal gå bra.

Les også: Det store ingenting og polarrev med rabies

Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 19.05.22 21:43 Oppdatert: 19.05.22 23:06
Arktis Bærekraft Historie Klima Naturvitenskap Om UiT
Vi anbefaler