UiT-forskere i statsministerens nye koronautvalg

Professorene Siv Kvernmo og Ørjan Olsvik ble i dag utnevnt til å være med i utvalget som skal gjennomgå myndighetenes covid-19-håndtering. 

koronavirus i mikroskop
Myndighetenes koronahåndtering skal gjennomgås, blant annet av to UiT-forskere. Foto: UiT
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 29.04.22 16:00 Oppdatert: 29.04.22 19:18
Helse og velferd Samfunn og demokrati

I statsråd i dag er det oppnevnt et uavhengig utvalg som skal evaluere myndighetenes håndtering av covid-19-pandemien samlet sett, og i tillegg evaluere omikronhåndteringen i perioden fra 1. november 2021 til tentativt 1. mai 2022. Hensikten er å få en samlet evaluering av hvordan pandemien har vært håndtert fra start til slutt.

– Det er viktig at vi går grundig igjennom og lærer av en så omfattende hendelse. Jeg tror ingen før mars 2020 fullt ut kunne forestille seg hvordan pandemien skulle forløpe, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Med i statsministerens utvalg er professor i medisinsk mikrobiologi, Ørjan Olsvik, og professor i barne-og ungdomspsykiatri, Siv Kvernmo ved UiT Norges arktiske universitet. 

– Pandemien er ikke over

Professor Ørjan Olsvik er beæret over å ha blitt oppnevnt til dette utvalget.

Professor i medisinsk mikrobiologi, Ørjan Olsvik.
Professor i medisinsk mikrobiologi, Ørjan Olsvik. Foto: David Jensen

– Det er rosverdig av regjeringen at de så tidlig etter regjeringsskiftet ønsker en smittefaglig evaluering av de tiltak som er benyttet for å kontrollere Covid-19 i Norge. Dette er viktig fordi pandemien ikke er over, og vi trenger en oversikt om hvilke tiltak som gir mest effekt, samtidig som belastningen på samfunnet blir minst mulig, sier Olsvik.

Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen leder utvalget, og består ellers av personer som til sammen har bred kunnskap om blant annet nasjonal beredskap, psykisk og fysisk helse, minoriteter, juridiske aspekter, offentlig forvaltning, økonomi, utdanning og arbeidsliv, samt internasjonale aspekter.

Barn og unges psykiske helse

Professor Siv Kvernmo ved Institutt for klinisk medisin sier at det først og fremst er det en ære å ble tiltrodd dette vervet. Kvernmo er professor i barne- og ungdomspsykiatri, og overlege ved Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Professor i barne- og ungdomspsykiatri, Siv Kvernmo.
Professor i barne- og ungdomspsykiatri, Siv Kvernmo. Foto: Bjørn-Kåre Iversen

– En viktig sak for meg er barn og unges situasjon gjennom pandemien. Blant annet å se på om vi kan si noe om hvordan pandemien har bidratt til økningen i psykiske vansker hos barn og unge, og hva som kunne vært gjort annerledes for å forebygge dette, blant annet i forhold til nedstegningen av skoler og fritidstilbud. Psykisk helsevern for barn og unge har fått en stor økning i henvisninger for denne aldersgruppen. Denne økningen stiller store utfordringer til et hjelpeapparat som ikke har en bemanningskapasitet til å håndtere dette. Vi kan derfor risikere å ha et etterslep av lange ventelister i lang tid fremover, både i kommunene og spesialisthelsetjenesten, sier Siv Kvernmo.

Gjennomgang av hele pandemiperioden

I perioden norske myndigheter har håndtert pandemien, har regjeringen Solberg og regjeringen Støre fattet et stort antall beslutninger om å iverksette tiltak for å motvirke smittespredning og sykdom. Beslutningene har vært tatt etter avveining av ulike hensyn og med visshet om at tiltakene har hatt store konsekvenser for befolkningen og samfunnet, for sårbare grupper, arbeidsplasser og næringsliv. Samtidig ville det å ikke innføre tiltak også ha ført til store konsekvenser. I flere kriser har det faglige grunnlaget for tiltak vært mangelfullt, så også for denne krisen.

Regjeringen skriver i sin pressemelding at de ønsker en overordnet og samlet gjennomgang av myndighetenes krisehåndtering i hele pandemiperioden. Koronakommisjonens rapporter del I og II omhandler tidsrommet frem til 31. oktober 2021. Det foreslåtte utvalget skal ta utgangspunkt i de to rapportene fra Koronakommisjonen, og bygge videre på relevante deler av disse når det er hensiktsmessig. Det skal gi en overordnet vurdering av norske myndigheters samlede håndtering av pandemien fra februar/mars 2020 til det tidspunkt utvalget avslutter sitt arbeid.

Justis- og beredskapsdepartementet vil opprette et sekretariat som skal bistå utvalget i arbeidet.

Utvalget skal fremme forslag til tiltak det mener er nødvendige for å få en bedre fremtidig beredskap og krisehåndtering. Utvalget skal etter planen avgi rapport til statsministeren innen utgangen av mai 2023.

Lenke til regjeringens pressemelding

Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 29.04.22 16:00 Oppdatert: 29.04.22 19:18
Helse og velferd Samfunn og demokrati
Vi anbefaler