Skal teste ut ny, lovende behandling mot depresjon

UiT-forskere skal undersøke en ny behandlingsform mot depresjon som stimulerer hjernen med magnetiske impulser. Mange ser ut til å bli friske av behandlingen. 

En person i behandling med en elektronisk hette på hodet
Den nye behandlingen skal stimulere enkelte områder i hjernen, tar kun tre minutter og gjør ikke vondt. Foto: Institutt for psykologi/UiT
Portrettbilde av Moe, Trude Haugseth
Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 29.04.22 15:30 Oppdatert: 02.05.22 12:58
Helse og velferd Om UiT

Behandlingen som skal prøves ut er en form av Transkraniell Magnet Stimulering (TMS) som kalles iTBS. Det står for intermittent Theta Burst Stimulation.

Den gjennomføres ved at en spole plasseres på hodet. Det gjør ikke vondt og selve behandlingen tar bare 3 minutter hver gang. Man er våken under selve behandlingen og kan fortsette med vanlige gjøremål etterpå.

Forskerne fra UiT Norges arktiske universitet skal gjøre studien i samarbeid med Universitetssykehuset i Nord Norge (UNN) med finansiering fra Helse Nord.

Øker aktiviteten i hjernen

TMS virker ved at et bestemt område av hjernen får magnetiske impulser som påvirker aktiviteten i hjernecellene. I denne studien vil vi bruke TMS som øker aktiviteten i de fremre delene av hjernen. Ved depresjon er det vanlig at aktiviteten i de fremre delene av hjernen er redusert, og målet med behandlingen er å øke aktiviteten i hjernen for å redusere depressive plager.

Mange blir friske

TMS er en godkjent behandlingsmetode mot depresjon i USA og EU, men benyttes foreløpig lite i Norge. Vitenskapelige studier gjennomført i andre land viser at mange deprimerte pasienter blir friske av TMS også de som ikke har respondert på psykoterapi og/eller medikamenter. TMS har få bivirkninger, men ikke alle som får behandlingen får like god effekt. Forskerne ønsker derfor i dette forskningsprosjektet å finne ut mer om årsakene til at behandlingseffekten varierer mellom pasientene.

Studien blir gjennomført som en randomisert kontrollert studie og totalt skal minimum 96 pasienter inkluderes.

Vil du vite mer om studien? 

Hvis du bor i Tromsø og ønsker å bli inkludert i studien, kan du ringe pasienttelefonen eller sende mail.
Pasienttelefon/spørsmål om deltakelse kan stilles på telefon til Professor Per M. Aslaksen 776 49234 (mellom 10 og 14) eller send en e-post: per.aslaksen@uit.no for å avtale tidspunkt for telefonsamtale.

Lenke til hjemmesiden og mer informasjon om studien, finner du her.

En kort beskrivelse av TMS kan du også finne på Store Norske Leksikon


Kortnytt fra Det helsevitenskapelige fakultet, Institutt for psykologi
Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler