Vil du delta i et forskningsprosjekt om hvordan hjernen din påvirkes av junkfood?

Forskere ved UiT skal undersøke effekten av mat på hjernens belønningssystem. Og du kan hjelpe dem. 

junkfood og sunn mat
Hvordan påvirker mat hjernen vår? Forskere ved UiT vil finne ut mer om dette i et nytt prosjekt. Foto: Marco Verch/Creative Commons 2.0
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 12.04.22 13:00 Oppdatert: 12.04.22 11:46
Helse og velferd Samfunn og demokrati

Er du nysgjerrig på hvordan mat påvirker hjernen vår? Er du interessert i psykologi og nevrovitenskap? Vil du vite hvordan et biomedisinsk eksperiment fungerer? Hvis du har svart "ja" på ett av disse spørsmålene, så har du kanskje lyst til å delta i en studie om effekten av mat på hjernen, som gjennomføres ved Institutt for psykologi ved UiT Norges arktiske universitet.

Denne studien er en del av et prosjekt finansiert av Helse Nord som har som mål å undersøke effekten av junkfood på belønningssystemet i hjernen.

Belønner hjernen

Belønningssystemet er satt sammen av strukturer i hjernen og forbindelser mellom dem, som regulerer hvordan vi responderer på ulike stimuli. Dette belønningssystemet fungerer ved å knytte fordelaktige situasjoner eller handlinger til en følelse av nytelse. Mat, drikke, sosialt samvær og sex er programmert inn i hjernen for å gi denne gode følelsen hos mange dyrearter, inkludert mennesker.

– Vi ønsker å finne ut om det å spise junkfood over en lengre periode kan endre hvordan belønningssystemet vårt fungerer, sier som leder av eksperimentet Jaume F. Lalanza, postdoktor ved Institutt for psykologi som leder eksperimentet.

forsker
Postdoktor ved UiT Jaume Ferrer Lalanza. Foto: Stina Gulbrandsen

Tester på rotter

Junkfood-prosjektet er delt i to.

– I den første delen tester vi effekten av en "Cafeteria Diet" på rotter. "Cafeteria Diet" består av de samme usunne, men smakfulle og ultrabearbeidede produktene som mennesker spiser.

– Når vi ser på rottenes oppførsel og aktiviteten til spesifikke deler av hjernen samtidig, er vi i stand til å måle om og hvordan junkfood kan endre belønningssystemet og atferden, sier Lalanza.

Trenger frivillige

Han forklarer at i den andre delen av studien ønsker de å studere effekten av mat på mennesker. De vil gi folk ulike typer god mat, og så følge med på hvordan hjernen responderer ved å bruke en type hjerneskanning (funksjonell magnetisk resonansavbildning, fMRI).

Derfor trenger de nå frivillige til prosjektet.

Resultatet av dette prosjektet vil bidra til å forklare de underliggende mekanismene for sårbarheten til belønningssystemet ved inntak av junkfood. Dette vil bidra til mer forskning, og forhåpentligvis behandling av sykdommer der belønningssystemet har blitt ubalansert, som fedme og avhengighet.

Er du interessert i å delta? Vil du vite mer om dette prosjektet? Fyll ut skjemaet, så kontakter forskerne deg snarlig: http://tinyurl.com/uitfoodreward

 


Kortnytt fra Det helsevitenskapelige fakultet, Institutt for psykologi
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler