Er tredemølletrenden noe for deg?

Trenden som kalles 12-5-30 går viralt på TikTok og Instagram for tida. Hva er egentlig denne trenden – og ikke minst: er den effektiv?

Kvinne går på tredemølle
Treningstrenden 12-5-30 slår an via sosiale medier. Men er den effektiv? Foto: Jan Fredrik Frantzen
Portrettbilde av Glad, Elin
Glad, Elin elin.a.glad@uit.no Prosjektleder
Publisert: 08.03.22 13:00 Oppdatert: 30.11.23 14:13
Helse og velferd Idrett og friluftsliv

Vi prøver trenden! Se hva folkehelseforsker Laila Hopstock ved Det helsevitenskapelige fakultet har å si om treningseffekten!

Det er vel flere av oss som har tydd til sosiale medier for treningsinspirasjon. Nylig gikk en ganske spesifikk treningsmetode viralt. Trenden heter 12-5-30, og oppskrifta er som følger: Du stiller tredemølla på ei stigning på 12 prosent og en hastighet på 5 km/t og går deretter i 30 minutter.

Universitetslektor Tord Hammer, Idrettshøgskolen ved UiT. Foto: David Jensen, UiT

Universitetslektor Tord Markussen Hammer ved Idrettshøgskolen ved UiT, mener treningstrenden har gått viralt fordi den er ukomplisert og lett å huske:

– «Gjør dette» er for de fleste av oss det vi svaret vi ønsker – ikke ei utredning med alle mulige forbehold.  Å følge ei «oppskrift» gir muligens en trygghet. 

– Man trenger ikke sette seg inn i så mye for å gjennomføre økta. I tillegg er den konkret og definert, og målet er tydelig. Dette har en sterk motivasjonseffekt, forklarer Hammer.

Skånsomt alternativ

At økta baserer seg på noe så grunnleggende som å gå, gjør at den er gjennomførbar for de aller fleste. Å gå gir lavere mekanisk belastning enn for eksempel løping. Dette gjør det til et veldig godt alternativ dersom man er plaget med vonde knær eller hofter. Stigningen på mølla bidrar også til å redusere belastningen.

– Støtene på systemet er mindre når vi går oppover og større når vi går nedover. De som har gått opp og ned Sherpatrappa har sikkert erfart dette, sier han.

– I tillegg vil stigningen øke intensiteten og de fysiologiske kravene, slik at man kan få trent kondisen selv om man ikke løper. 

To fluer i en smekk

Nasjonale anbefalinger er å være aktiv i 30 minutter daglig. I tillegg bruker mange av oss tidsklemma som ei unnskyldning for å droppe treningsøkta. Med 12-5-30 slår man dermed to fluer i en smekk!
Men ikke alle syns det å gå i 5 km/t i 12 % stigning er en tur i parken. Derfor kan det være lurt å justere tallene 12 og 5, avhengig av eget nivå.

Influenser Lauren Giraldo. Foto: TikTok og @laurengiraldo

– For veldig mange vil 12-5-30 tilsvare «full peising». Blir man så sliten av å trene, er det lite sannsynlig at man vil gjøre det særlig ofte. For andre vil økta være for lett og lite utfordrende, og dermed ha liten treningseffekt.

Trygg på trening

Det var influenser Lauren Giraldo som delte videoen med trenden tilbake i 2019, men nå har den altså gått viralt på nytt. Hun forteller at øvelsen har gjort henne mer trygg på gymmen.

– Jeg pleide å bli så skremt av treningsstudioet, og det var ikke motiverende, sier Giraldo i den 37 sekunder lange TikTok-videoen, og fortsetter: 

– Men nå går jeg opptil fem ganger i uken, og jeg gjør denne økten.

Uansett om du prøver deg på denne trenden eller ikke:

– Man bør definitivt velge aktiviteter man selv synes er gøy, fremfor de som er populære på sosiale medier. Det vil være viktigere for å opprettholde motivasjon over tid. På sikt vil den treningen du faktisk gjennomfører være det mest effektive uansett, avslutter Hammer.

Glad, Elin elin.a.glad@uit.no Prosjektleder
Publisert: 08.03.22 13:00 Oppdatert: 30.11.23 14:13
Helse og velferd Idrett og friluftsliv
Vi anbefaler