Friluftslivsstudenter tar studiepoeng i hundekjøring

Håndtering av hunder og læring gjennom hundekjøring for å kunne lede sjekkpunktet som Finnmarksløpet har ved Levajok fjellstue. Det er dagsorden hos universitetslektor ved idrettshøgskolen, Ingvild Lakseide Fossøy hvor studentene får teste ut hundekjøring.

Hundekjøringsemne internasjonale studenter
FØRSTE SAMLING: Studentene fra UiT som tar hundekjøringsemne i sin utdanning er her sammen med de internasjonale studentene som alle skal drifte et sjekkpunkt for Finnmarksløpet som del av sitt studium. Foto: Magne Kveseth
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 23.02.22 10:00 Oppdatert: 27.02.22 13:22
Arktis Bærekraft Idrett og friluftsliv Om UiT Reiseliv Studentliv / Studier Alta

Det tar gjerne litt tid å bli dus med menneskets beste venn, hunden - og de studentene som skal drifte sjekkpunktet på Levajok fjellstue under Finnmarksløpet får i disse dager grunnleggende kunnskaper om Alaskan huskyene ved kennelen til Ingvild Lakseide Fossøy. Hun forteller at studentene på hundekjøringsemnet forbereder seg på å lede sjekkpunkt Levajok for Finnmarksløpet. 

studenter kennel Gargia
MEN FØRST KAFFE: Studentene samlet seg i gapahuken til kennelen og diskuterte hvordan dagen ute med hund ville bli. Foto: UiT/Magne Kveseth
hundekjøring luhkka gapahuk
KONTROLL: Universitetslektor Ingvild Lakseide Fossøy har egen kennel hvor studentene får øve seg og bli kjent med hundekjøring. Foto: UiT/Magne Kveseth

Lærer å lede sjekkpunkt

 – Vi brukte til sammen fire dager i Gargia med undervisning og utveksling for både norske studenter på hundekjøringsemnet og internasjonale studenter – alle ved Idrettshøgskolen. De internasjonale studentene kommer fra Frankrike, Tyskland og Finland og deltar som frivillige under Finnmarksløpet i år. To av dagene er brukt for å få til et godt samarbeid mellom studentene slik at de skal få erfaring med hunder og hundekjøring, forteller Ingvild Lakseide Fossøy.

Onsdag i forrige uke simulerte lærer og studenter et sjekkpunkt på jordet nedenfor kennelen slik at alle fikk prøvd seg på såkalt «handling» av hundespann, som blir en del av oppgavene til studentene under Finnmarksløpet.

Les også: Lever ut drømmen

Samarbeidsavtalen med UiT

I løpet av studiet som er et av emnene knyttet til tilbudet som UiT Idrettshøgskolen gir, må studentene regne med å bruke rundt 250 timer før de kan avlegge eksamen og være ferdig med alt det grunnleggende som skal til for å drive med hundekjøring. 

Fra timeplanen til disse studentene går det frem at de får en grundig innføring i alt fra forsknings- og utviklingsarbeid knyttet til hundekjøring i friluftsliv og naturbasert turisme. De går gjennom grunnleggende kunnskaper om naturkontakt, naturopplevelser, dyrevelferd, regelverk og etikk. I tillegg må studentene gjennom et visst antall timer hvor de skaffer seg erfaring - og her kommer UiTs samarbeidsavtale med Finnmarksløpet inn, der en av ukene med såkalt erfaringsinnhenting er knyttet til drift av et sjekkpunkt for Finnmarksløpet. 

hundekjøring sjekkpunkt Finnmarksløpet
ØVING: Her får studentene trene på sjekkpunktaktiviteter Foto: Privat

Lærer seg ferdsel med hund

– Etter dette kjenner studentene til hvordan sikker ferdsel praktiseres innen naturguiding, veiledning i friluftsliv og hundekjøring. Så har de også kunnskap om naturbasert turisme, miljøer, arrangementer og organisasjoner der hund og hundekjøring inngår, sier universitetslektor Ingvild Lakseide Fossøy som er hovedlærer ved det såkalte hundekjøringsemnet.

hund sjekkpunktleder trekkhund
SJEKKPUNKTLEDER: Mats-Jørgen skal lede sjekkpunktet på Levajok. Foto: UiT/Magne Kveseth

Og når studentene har avlagt eksamen behersker de sikker ferdsel med hund og stell av et hundespann. De kan gjøre rede for forebyggende behandling og stell av mulige skader som kan oppstå hos trekkhunder. Videre kan de formidle hundekjøring som naturkontakt og naturopplevelser ved ulike relevante uttrykksformer.

Finnmarksløpet er en viktig arena

– De kan også delta aktivt i arrangement av hundeløp og for eksempel gjøre en jobb på en kennel som tilbyr hundekjøring. Og i løpet av studiet er det Idrettshøgskolen som legger til rette for den praktiske delen av emnet med opplegget i en hundegård og gjennomføring av tur for studentene. Studentene er med i basisgrupper med tre og tre i hver gruppe som selv organiserer tema for den såkalte erfaringsinnhentingen, hvor altså den ene uka skal være knyttet til Finnmarksløpet. Og etterpå skriver de en rapport sammen og avlegger eksamen, avslutter universitetslektor Ingvild Lakseide Fossøy. 

 

 

 

 

 

 

 

Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 23.02.22 10:00 Oppdatert: 27.02.22 13:22
Arktis Bærekraft Idrett og friluftsliv Om UiT Reiseliv Studentliv / Studier Alta
 
Vi anbefaler