Setter bærekraft innen tannbehandling på agendaen

Hvordan kan vi øke kunnskap og bevissthet i miljøspørsmål i tannhelsetjenesten? Eller oppnå best mulig praksis i henhold til miljøet? Dette ønsker stipendiat Ingeborg Knedahl å se nærmere på i sitt doktorgradsprosjekt.

Smilende blond jente med illustrasjon av fire av FNs bærekraftsmål
Stipendiat Ingeborg Knedahl har sett nærmere på hvordan fagfeltet odontologi kan ses i sammenheng med FNs bærekraftmål. Foto: Privat
Publisert: 10.02.22 15:19 Oppdatert: 15.02.22 10:15
Bærekraft Helse og velferd

Tannbehandling i dag er ikke bærekraftig. Det brukes store mengder engangsartikler og smittevernutstyr i klinikkene, og forbruket av dette har økt betraktelig under Covid-19-pandemien.

Knedahl er stipendiat ved Institutt for klinisk odontologi og har startet på doktorgradsprosjektet «Bærekraftig odontologisk klinisk praksis». Prosjektet skal undersøke miljøpåvirkningen av ulike prosedyrer og produkter, for å kunne gjøre best mulig avveininger mellom alternativene, til miljøets beste. Det er Universitetstannklinikken ved UiT som skal brukes til dette formålet.

Prosjektet vil i tillegg arbeide for å få inn mer bærekraft i utdanningen av fremtidig tannhelsepersonell. De skal derfor engasjere studenter innenfor tannhelsetjenesten på UiT for å oppnå konsensus om innhold av bærekraft (miljø) i læreplanen.

Under SDG Conference Bergen 2022 holdt hun en posterpresentasjon av prosjektet. Se presentasjonen her.


Kortnytt fra Det helsevitenskapelige fakultet, Institutt for klinisk odontologi
Vi anbefaler