Offentliggjøring av samisk joik (luođit). Etiske utfordringer og kriterier for vurdering.

Norges arktiske universitetsmuseum inviterer søndag 30. januar kl. 1400 seminaret "Offentliggjøring av samisk joik (luođit). Etiske utfordringer og kriterier for vurdering". Seminaret er del av Samisk uke i Tromsø og foregår på Samisk søndag hvor vi også har aktiviteter for barna. Velkommen!

 

Nils Aslak Valkeapää. Foto er tatt i 1971 som del av en 16mm film for finske arkiver. Áillohaš joiker i Käsivarsi, Lapland. 

I 2021 satte universitetsmuseet i gang et pilotprosjekt for å tilgjengeliggjøre museets samling av joik gjennom prosjektet Digijoik, støttet av Kulturrådet. Å gjøre samlingen offentlig tilgjengelig vil være av stor verdi både for utøvere og for samfunnet som helhet.

Men hvilken type joik kan offentliggjøres, og hvilke typer problemstillinger reiser seg?  I løpet av de siste årene har både etiske problemstillinger og større spørsmål omkring museets rolle som forvalter av samisk kulturarv blitt drøftet i forhold til joikesamlingen.

I dette seminaret drøftes disse spørsmålene av et panel bestående av representanter fra sentrale institusjoner, og en invitert gruppe av tradisjonelle joikere og artister som vil dele sine vurderinger av et utvalg av joik fra samlingen.

Deltakere:

Maja Kristine Jåma (Sametingsrådet), Liv Inger Somby (Sannhets- og forsoningskommisjonen), Sara Marielle Gaup (artist og tradisjonell joiker), Mari Boine (artist og æresdoktor ved UiT), Karen Anne Buljo (Juoigiid Searvi), Ol Johan Gaup (tradisjonell joiker), Biret Risten Sara (Sami Dáidda Searvi), Ola Graff (professor emeritus ved Norges arktiske universitetsmuseum).

Program:

14.00: Åpning av seminaret. Introduksjon av deltagerne.

14.15: Innledning om prosjektet DigiJoik ved Camilla Brattland, førsteamanuensis ved Norges arktiske universitetsmuseum. Hva slags joik har museet i sin samling, og hva er spesielt med materialet? I løpet av presentasjonen vil publikum få høre utvalgte eksempler på joik fra samlingen.

14.45: Samtale mellom deltagerne.

Moderator: Torjer Olsen, professor, Senter for Samiske Studier.

Seminaret blir strømmet i direkte sending av Result ved UiT her: 

https://vimeo.com/event/1746048

Se opptak her: https://vimeo.com/668637910

Arrangementsbillett kr. 50. Det er maks plass til 64 publikummer, etter først-til-mølla-prinsippet. Registrering ved inngangen.

Seminaret er del av Samisk uke i Tromsø og foregår på vår Samisk søndag. Vi har for barnefamilier følgende på programmet fra kl. 1130: joikekurs, duodji-aktivitet og skiturer med samisk skihistorie. Se egen omtale her

Kafeen er åpen kl. 1200 – 1530

Med forbehold om endringer

Når: 30.01.22 kl 14.00–15.30
Hvor: Norges arktiske universitetsmuseum
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Gjester / eksterne, Studenter
Legg i kalender