Samisk søndag

Velkommen til Samisk søndag på Norges arktiske universitetsmuseum søndag 30. januar kl. 1130 – 1530. Arrangementet er del av Samisk uke i Tromsø. På programmet for voksne har vi seminaret «Offentliggjøring av samisk joik (luođit) - Etiske utfordringer og kriterier for vurdering». For barna med familie har vi joikekurs, skiturer med samisk skihistorie og duodji-aktivitet. Velkommen!


PROGRAM

Kl. 1130 Joikekurs for barn
Fylkesjoiker Ingá-Máret Gaup-Juuso, Scene Nord, holder kurs i joik. Ingen forkunnskaper nødvendig. Maks 12 barn.
Påmelding i billettskranken.
 
Kl. 1130, 1300 og 1430 Skridfinnene – en samisk skihistorie
 
Bli med på en skitur gjennom historien, en samisk skihistorie.
For alle, både store og små. Alle må ha ski på beina. Tre grupper. Påmelding i billettskranken på dagen.
 
Det er ikke tvil om at skikulturen har sterk betydning i Norge, men hva vet vi om samisk skibruk og hvem var Skridfinnene? Her får du høre historier du muligens aldri har hørt før. Viste du at stavene kunne brukes til så mye mer enn å bare stake seg frem?
 
I denne guidede turen gjennom løs snø og kupert terreng, skal du ikke bare lære om ski, bindinger, staver og skisko, du får også lære deg hvilken betydning snøen har hatt for samefolket. Hvilke snøord finnes og hva ble de brukt til?
 
Dette blir en lærerik tur, og kanskje vil dere sitte igjen med et nytt syn på vår felles kultur og historie.
 
Praktisk informasjon: Museumslærer Maja Oline Sarre tar deg med gjennom historien med ski på beina til stasjoner i Folkeparken. Varighet ca. 45 minutter. Oppmøte ved Norges arktiske universitetsmuseum. Påmelding i skranken.
 
Alle må ha ski på beina og må være kledd for å være ute. Vi anbefaler gamasjer, en god varm jakke og lue.
 
Vi har lagt til rette for god avstand og smittevernstiltak på de enkelte postene i Folkeparken, men oppfordrer likevel deltakerne til å holde god avstand og bruke munnbind på postene.
 
Man må melde seg på for å delta. Max. 15 personer pr. gruppe. Først-til-mølla-prinsippet gjelder. Alle familiemedlemmer må føres opp på påmeldingslista. Arrangementsbillett kr. 50. Barna deltar gratis.
 
Kl. 1200 – 1500 Duodji-aktivitet
Bli med duojár og museumsvert Aili Thomassen og vev samiske band på grindvev til nøkkelring. Passer for barn fra ca. 10 år. Mindre barn kan delta med hjelp fra foreldre.
Påmelding i billettskranken. Barna har gratis inngang.
 
NILS ASLAK VALKEAPÄÄ. FOTO ER TATT I 1971 SOM DEL AV EN 16MM FILM FOR FINSKE ARKIVER. ÁILLOHAŠ JOIKER I KÄSIVARSI, LAPLAND. 
Kl. 1400 - 1530 Seminar: Offentliggjøring av samisk joik (luođit). Etiske utfordringer og kriterier for vurdering

 
I 2021 satte universitetsmuseet i gang et pilotprosjekt for å tilgjengeliggjøre museets samling av joik gjennom prosjektet DigiJoik. Å gjøre samlingen offentlig tilgjengelig vil være av stor verdi både for utøvere og for samfunnet som helhet.
 
Men hvilken type joik kan offentliggjøres, og hvilke etiske problemstillinger reiser seg? I løpet av de siste årene har både etiske problemstillinger og større spørsmål omkring museets rolle som forvalter av samisk kulturarv blitt drøftet i forhold til joikesamlingen.
 
I dette seminaret diskuteres disse spørsmålene, og vi får også høre fra et panel av eksperter som gir sin vurdering av et utvalg av joik fra samlingen.
 

Deltakere:

Maja Kristine Jåma (Sametingsrådet), Liv Inger Somby (Sannhets- og forsoningskommisjonen), Sara Marielle Gaup (artist og tradisjonell joiker), Mari Boine (artist og æresdoktor ved UiT), Karen Anne Buljo (Juoigiid Searvi), Ol Johan Gaup (tradisjonell joiker), Biret Risten Sara (Sami Dáidda Searvi), Ola Graff (professor emeritus ved Norges arktiske universitetsmuseum).

Program:

14.00: Åpning av seminaret. Introduksjon av deltagerne.

14.15: Innledning om prosjektet DigiJoik ved Camilla Brattland, førsteamanuensis ved Norges arktiske universitetsmuseum. Hva slags joik har museet i sin samling, og hva er spesielt med materialet? I løpet av presentasjonen vil publikum få høre utvalgte eksempler på joik fra samlingen.

14.45: Samtale mellom deltagerne.

Moderator: Torjer Olsen, professor, Senter for Samiske Studier.

 
Seminaret blir strømmet direkte av Result ved UiT her: https://vimeo.com/event/1746048
 
Arrangementsbillett kr. 50. Det er maks plass til 64 publikummer, etter først-til-mølla-prinsippet. Registrering ved inngangen.
 
 
Kafeen er åpen kl. 1200 – 1530
 
Vanlig inngangsbillett kr. 100 for å delta på alt og se museets utstillinger. Arrangementsbillet kr. 50 for å delta enten på seminaret eller de enkelte aktivitetene. Barna har gratis inngang.
 
Velkommen til Samisk søndag på museet!
 
Med forbehold om endringer
 
 
Når: 30.01.22 kl 11.30–15.30
Hvor: Norges arktiske universitetsmuseum
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Gjester / eksterne, Studenter
Legg i kalender