Klemte til med utstillingsåpning

På den nye utstillinga «Balanse i livet» kan du finne ut hvor gammel kroppen din egentlig er. Da utstillinga åpnet, ble det tatt mange krafttak for å gjøre nettopp det.

Åpning av "Balanse i livet" 23. september 2021
De er strålende fornøyd med resultatet av det gode samarbeidet mellom Det helsevitenskapelige fakultetet på UiT og Vitensenteret. Fra venstre: Sameline Grimsgaard som leder Tromsøundersøkelsen, Tove Marienborg som er direktør på Nordnorsk vitensenter, og Laila Arnesdatter Hopstock, forsker ved Tromsøundersøkelsen. Foto: Stig Brøndbo
Portrettbilde av Frantzen, Jan Fredrik
Frantzen, Jan Fredrik jan.f.frantzen@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 24.09.21 13:16 Oppdatert: 27.09.21 10:52
Helse og velferd

Visste du at hvor hardt du klarer å klemme, hvor fort du kan tappe på en knapp, og hvor god balanse du har, kan si mye om hvor gammel kroppen din er? Ikke den alderen som står i passet ditt, men hvilken sunnhets- eller aldringstilstand kroppen din har? 

Gripetesten på
Jakob Sælen Høifødt fra Sommerlyst ungdomsskole klemmer til så hardt han bare klarer på gripetesten. Her er det ingenting å si på innsatsen. Foto: Stig Brøndbo, UiT
Disse tre testene, som tromsøværinger fikk prøve på Tromsøundersøkelsen, er nå en del av utstillinga «Balanse i livet» på Nordnorsk vitensenter. Utstillinga er et samarbeid mellom vitensenteret og UiT Norges arktiske universitet. 

Tapping i høyt tempo

Elisa Nordmo Johnsen er en av ungdomsskoleelevene som var på åpninga av «Balanse i livet». Hun går på Storelva ungdomsskole og er på samling med Talentsenteret til Vitensenteret. Hun har nettopp vært gjennom tappetesten, der du skal trykke på en knapp så mange ganger du klarer i løpet av 10 sekunder.

– Jeg synes det er gøy å være her på Vitensenteret. Det er mange jeg kjenner som har vært her, og mange har til og med hatt bursdagen sin her, forteller hun.

Har du en forsker i magen?

Elisa Nordmo Johnsen
Elisa Nordmo Johnsen koser seg på Vitensenteret. Her har hun nettopp gitt alt på tappetesten. Foto: Stig Brøndbo
Dekan Thrina Loennechen fra det helsevitenskapelige fakultetet ved UiT gratulerte Tromsøundersøkelsen og Vitensenteret med utstillinga da den ble åpnet torsdag. Hun takket de ansatte og fremhevet samarbeidet mellom UiT og Vitensenteret - og den bokstavelig talt håndgripelige måten å formidling forskningsresultater som «Balanse i livet» har blitt.

– Som dekan er jeg opptatt av at forskerne skal formidle resultatene av forskninga. Det blir gjort mye god forskningsformidling, men det er lite som er så 3D og så flott som denne utstillinga. Jeg krysser fingrene for at den skal være til stor nytte for både elever og for andre og håper utstillinga kan vekke de som har en forsker i magen, sa Loennechen.

Stor betydning for folkehelsa

Siden starten i 1974 har 45.000 tromsøværinger vært med på de syv tromsøundersøkelsene. Det gjør at vi nå vet veldig mye om helsa til tromsøværingene, siden forskerne kan se på utviklinga over tid.

Laila Arnesdatter Hopstock
Andelen røykere har gått kraftig ned de siste årene. Forsker Laila Hopstock Arnesdatter fra Tromsøundersøkelsen viser frem den positive trenden. Foto: Stig Brøndbo, UiT
Bakgrunnen for den aller første Tromsøundersøkelsen var at mange døde tidlig av hjerteinfarkt og hjerneslag. Det viste seg snart at røyking, blodtrykk, og kolesterol var de store synderne.

– De siste tiårene har det blitt både færre røykere, lavere blodtrykk, og mindre kolesterol hos nordlendingene. Det har gjort at også dødeligheten har gått ned, forklarer forsker Laila Arnesdatter Hopstock. 

Vi får altså færre sykdommer og vi får dem seinere i livet, og nå er nordlendingen på landsgjennomsnittet når det gjelder sykdommer.

– Den entusiasmen Vitensenteret skaper hos skoleelevene er helt fantastisk. Universitetet tror på å dele kunnskap, og kunnskap skal deles raust, sa universitetets nye rektor Dag Rune Olsen under åpninga av «Balanse i livet» på Vitensenteret. Foto: Stig Brøndbo, UiT

«Balanse i livet» laget av Nordnorsk vitensenter og Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT. Utstillinga er finansiert av Vitensenteret, Universitetet, og Gjensidigestiftelsen.

Søndag 3. oktober er det aktivitetsdag på Nordnorsk vitensenter sammen med Tromsøundersøkelsen. 

Kontaktperson ved Nordnorsk vitensenter
Tove Marienborg

Kontaktperson for Tromsøundersøkelsen
Sameline Grimsgård

Tove Marienborg og Hanne Therese Ridderseth
– Det er viktig for oss å være med på å sette fokus på helse og aktivitet på en forståelig måte og få det ut til de unge, forteller Hanne Therese Ridderseth fra Gjensidigestiftelsen. De har bidratt med 450.000 kroner til utstillinga på Vitensenteret. Foto: Stig Brøndbo, UiT

Kortnytt fra Det helsevitenskapelige fakultet, Institutt for samfunnsmedisin
Frantzen, Jan Fredrik jan.f.frantzen@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler