Forsker fant kilder i salen

– Jeg har ikke hørt før om at barn i 12-13-årsalderen fikk i oppdrag å registrere skipstrafikk. 

 

XU Fagertun Bjørnæs
BARN FOR XU: Lokalhistoriker og osteopat Kjell Bjørnæs (i midten) kunne gi forsker Fredrik Fagertun (t.v.) helt ukjent informasjon om at barn ble satt til å overvåke båttrafikken på Altafjorden under okkupasjonen. Helge Pedersen fra UiT fulgte nøye med under nyhetsfortellingen. Foto: Magne Kveseth
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 22.09.21 13:30 Oppdatert: 23.09.21 14:12
Om UiT Samfunn og demokrati

 – Det var kanskje et engangstilfelle, men for meg en helt ny fortelling om hva barn kunne holde på med under krigen, sier Fredrik Fagertun som tirsdag kveld åpnet Forskningsdagene ved UiT på Studenthuset City Scene i Alta. Tema for hans bidrag til Forskningsdagene var den hemmelige etteretningsorganisasjonen XU sitt virke i Nord-Norge og Finnmark spesielt. 

Spesiell krigshistorie

Det var Altaværingen Kjell Bjørnæs som etter forelesningen stilte Fagertun spørsmål om han kjente til at også barn var del av det hemmelige arbeidet knyttet til XU under krigen. Nei, sa Fagertun, det var han ikke kjent mned. Bjørnæs fortalte om hva et tidsvitne har røpet for ham om barn som ble bedt om å notere skipstrafikk og bevegelser på fjorden, når de likevel var ute og hoppet paradis. Barna fikk små lapper med seg som de noterte på, og da de kom hjem ble nummer og navn på skipene, bevegelser og annet som barna registrerte på lappene, levert til moren i huset som kort tid etter fikk besøk av en mann som åpenbart hentet lappene med data på. 

– Kan du si noe om hvor overrasket du ble da du fikk høre om barna som hoppet paradis og noterte skipsbevegelser?

– Jeg håper vel at det var et engangstilfelle, det ville vært farlig om det ble oppdaget, men helst for foreldrene og ja, jeg ble overrasket over disse helt nye opplysningene, sier Fagertun. 

Fagertun XU Alta
SPENNING: Det var hele 75 tilhørere i salen da UiT i Alta dro gang Forskningsdagene med Fredrik Fagertun og hans forskning om XU-agentene i Finnmark. Foto: Magne Kveseth/UiT

Den sivile motstanden

– Mitt innlegg vil ikke handle om sabotasje eller partisanvirksomhet, men om den sivile motstanden, distribusjon av illegale aviser, idrettsnekt og andre deler av arbeidet som XU drev under krigen, sa Fredrik Fagertun, dosent og historiker ved UiT Norges arktiske universitet, som leder bokprosjektet «Den andre verdenskrigen i nord». 

Han mener det er viktig å skille mellom de ulike organisasjonene som opererte «under jorden i nord». Det ble snakk om SIS, Secret Intelligence Service, NKVD – som gjorde de samme radioperasjonene som de britiske radioagentene i SIS og som styrte partisanvirksomheten i Øst-Finnmark. SOE, Special Operations Executive var militære allierte innsatsgrupper som drev sabotasjehandlinger og hindret okkupasjonsmakten i en rekke av sine planer. Milorg var den militære norske motstandsbevegelsen og endelig var det XU som hadde rundt nærmere 380 agenter i Nord-Norge under krigen pluss en rekke såkalte hjelpere. Det betyr at av alle registrerte XU-agenter var 25 prosent av alle knyttet til virksomhet i Nord-Norge. 

Lokalt i Alta var det stor interesse for Fagertuns foredrag, der han fortalte om de illegale radiostasjonene som ble driftet av XU-medlemmer og presenterte en liste med navnene på alle registrerte agenter i Finnmark. Hele 75 personer møtte opp til Fagertuns åpningsforedrag under Forskningsdagene. 


Kortnytt fra Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi, Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler