Forskningsdagene 2021 handler om fred og konflikt

Under årets Forskningsdager blir det Forskernatt, Peace Pub, og andre spennende arrangement.  Du kan så klart også bestille en forsker!

Prorektor Camilla Brekke og Senterleder ved Fredssenteret Marcela Douglas, ved statuen av Gandhi.
Leder ved Senter for fredsstudier, Marcela Douglas, og prorektor for forskning, Camilla Brekke, gleder seg til Forskningsdagene. Og inviterer til Forskernatt om fred, konflikt og film på Verdensteateret. Her ved Gandhi-statuen utenfor Fredssenteret. Foto: Christian Halvorsen
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 17.09.21 15:30 Oppdatert: 23.09.21 14:08
Helse og velferd Klima Naturvitenskap Samfunn og demokrati Urfolk

Hvordan kan forskning bidra til bedre forhold for fred og rettferdighet i verden? Årets tema setter aktuelle og viktige problemstillinger i samfunnet på dagsorden. Ved UiT har vi et eget Senter for fredsstudier, der en rekke forskere jobber med spennende prosjekter innen fred og konflikt. 

– Det er viktig å sikre at tilliten til forskningsbasert kunnskap er høy i befolkningen. En måte å bidra til dette, er å sørge for at forskningen vi gjør blir kjent, og at den oppleves som relevant, aktuell og samfunnsnyttig. I den sammenhengen er nasjonale satsinger som Forskningsdagene veldig viktige, sier prorektor for forskning ved UiT, Camilla Brekke.

Her finner du alle UiTs fysiske og digitale arrangement under Forskningsdagene 2021.

– Forskningsdagene er arena for utrolig mye spennende, sier prosjektleder for Forskningsdagene Egil Bye Damsgård.

Egil Bye Damsgård, leder for forskningsdagene ved UiT
Prosjektleder for Forskningsdagene ved UiT, Egil Bye Damsgård. Foto: Christian Halvorsen

Forskernatt om fred, konflikt og film 

– Du kan få med deg Forskernatt 24. september, hvor en rekke forskere holder foredrag på Verdensteateret i Tromsø om hvordan spill og film kan brukes som verktøy for å påvirke vår tilnærming til krig, bearbeide traumer og være fredsskapende. Et interessant og relevant tema som presenteres av forskere fra Senter for fredsstudier og HSL-fakultetet ved UiT, sier Damsgård. 

Leder ved Senter for fredsstudier, Marcela Douglas,  holder foredrag. Det samme gjør Jon-Håkon Schultz som i samarbeid med Flyktninghjelpen har bidratt til å hjelpe lærere å forebygge problemer barn opplever når de er i en krig, og hjelpe dem til å mestre skolen – til tross for problemene.   

– Film og spill kan være fantastiske verktøy for å skape bevissthet rundt fred og konflikt. Det gir forståelse, men også mulighet for dialog, sier Marcela Douglas. 

Marcela Douglas
Leder ved Senter for fredsstudier, Marcela Douglas, mener at vi må snakke om det som er vanskelig. Film og spill kan gi forståelse og skape rom for dialog. Foto: Christian Halvorsen

Arrangementet på Verdensteateret åpner dørene kl. 18.30, og programmet slutter med en paneldiskusjon og spørsmål fra salen. Arrangementet vil også bli strømmet. 

Se alle foredragsholdere og meld deg på Forskernatt her.

Douglas forteller også om filmvisningsen av filmen Rekonstruksjon Utøya, der ungdommer som overlevde Utøya fikk "gjenoppleve" 22. juli og hvordan det ble en vei videre for dem.

– Det var en prosess å gjøre det, det var vondt men bra, har de fortalt. Etter filmen blir det tid for Q&A – spørsmål og svar, med noen av ungdommene og psykolog Steffen Rostock Svendsen som har vært sentral i arbeidet med filmen, sier Douglas. 

– Vi trenger å snakke også om det som er vanskelig, sier Fredssenterlederen.

Senter for fredsstudier holder også en rekke mindre arrangement og foredrag under forskningsdagene, se komplett oversikt over arrangement her.

Mange arrangement

– Det blir også Peace Pub på Studentsamfunnet Driv, med åpen mikrofon og fremføring av dikt, sang og musikk og mye mer, sier Egil Bye Damsgård.

– Av andre aktiviteter kan du få med deg Tromsøundersøkelsens nye utstilling, Balanse i livet, på Nordnorsk vitensenter. Tromsøundersøkelsen arrangerer en aktivitetsdag som der hver søndag under Forskningsdagene. Her kan du prøve ut testene som er brukt i Tromsøundersøkelsen i praksis, som for eksempel gripetesten eller balansetesten og få svar på din biologiske alder – hvis du tør! sier Damsgård.

Et annet arrangement om aktivitet, kropp og teknologi, finner sted på Siva innovasjonssenter 1. oktober.

Ble vi mindre aktive under koronapandemien? Kan smartklokker forbedre folkehelsa? Og er BMI et godt nok måleverktøy for helse? Det helsevitenskapelige fakultet inviterer til gratis lunsjforedrag hvor tre unge, engasjerte og inspirerende forskere ved UiT får 20 minutter hver til å snakke med oss om aktivitet, kropp og teknologi.

Av andre arrangement på andre steder i Nord-Norge kan det nevnes at Fredrik Fagertun holder foredrag om Motstandsvirksomhet i Finnmark under krigen, mens journalist og forfatter Morten Jentoft forteller om Moskvas stemme på Alta Museum. I Harstad blir det Forskerne kommer! der tre forskere forteller om ulike tema relatert til mat. 

Bestill en forsker

UiT Norges arktiske universitetet tilbyr også utlån av forskere under Forskningsdagene – helt gratis! En del av foredragene er digitale, så de kan bestilles hvor som helst i landet. 

– Vi tilbyr besøk av en rekke forskere innenfor ulike temaer som ønsker å besøke din klasse eller bedrift. Finn et tema som passer for dere og book et uhøytidelig foredrag som både er lærerikt og inspirerende. Tilgangen på forskernes tid er begrenset – så her er det førstemann til mølla! sier Damsgård. 

Se oversikt over alle våre forskere, tema, og bestill en forsker her. 

Instagram TV

På labben er en programserie som sendes daglig på Instagram TV under Forskningsdagene, hvor seeren får besøke ulike forskere på på sine laboratorium. Her forteller forskerne om hvordan de jobber på labben, og ikke minst, hvor labben er. For det er ikke slik at alle forskere jobber i hvit frakk og med reagensrør i et laboratorium. Forskning skjer på mange ulike steder, og det skal seeren få et innblikk igjennom filmer sendt inn fra forskningsinstitutter som vil vise frem hvordan de jobber. 

På labben har UiT med en rekke forskere som tar deg med inn på sitt laboratorium og forteller om akkurat det de forsker på. Dette kan følges via forskningsdagene.no eller InstagramTV.

– Når vi formidler forskning til et allment publikum, er målet å dele vår kunnskap og skape en interesse for det vi holder på med ved UiT. Samtidig er festivalen med på å øke bevisstheten om hvor viktig forskningsformidling er, blant forskere, forskningsgrupper og institusjoner, sier prorektor Camilla Brekke.

Camilla Brekke
Prorektor for forskning ved UiT, Camilla Brekke, ønsker velkommen til Forskningsdagene 2021. Foto: Christian Halvorsen

– Vi har et variert og spennende program, med arrangementer over hele Nord-Norge, så her burde det være noe som passer for alle. Vi ønsker alle velkommen til noen spennende forskningsdager, sier Brekke.

Se uit.no/forskningsdagene for full oversikt over alt som skjer under forskningsdagene, og følg Forskningsdagene ved UiT på Facebook for mer informasjon – og besøk forskningsdagene!

Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 17.09.21 15:30 Oppdatert: 23.09.21 14:08
Helse og velferd Klima Naturvitenskap Samfunn og demokrati Urfolk
Vi anbefaler