vår 2022:    SPA-3114 Sentrale temaer fra spansk gullalder - 10 stp

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Emnetype

Emnet er del av masterprogrammet spansk og latinamerikanske studier og valgfritt emne på lektorutdanning trinn 8 - 13, studieretning spansk.

Emnet kan tas som enkeltemne av studenter som oppfyller opptakskravet til masterprogrammet i spansk og latinamerikanske studier.


Opptakskrav

Bachelorgrad i spansk og latinamerikanske studier, eller tilsvarende. Graden må ha en faglig fordypning på minimum 80 studiepoeng i spansk, med 60 studiepoeng (stp.) på 1000-nivå og 20 stp. på 2000-nivå. I tillegg kreves et karaktergjennomsnitt tilsvarende C (2,5) eller bedre. Karakteren beregnes som et vektet gjennomsnitt av alle emnene som inngår i opptaksgrunnlaget (bachelorgraden, 180 stp.). Emner med vurderingsuttrykk 'bestått' blir ikke inkludert i beregningen.

Søknadskode 9371 - Enkeltemner på masternivå. I merknadsfeltet må du oppgi emnekoden på emnet du ønsker å søke opptak til.


Innhold

Emnet undersøker sentrale tema  fra spansk gullalder sett i lys av både «klassisk» og nyere teori og kritikk.

Emnet vil studere hvorfor og hvordan disse temaene oppstod, hvorfor de ble sentrale og hva slags virkningshistorie de har hatt i seinere tekster og epoker. Det vil også undersøke hvilken betydning og relevans de har hatt i kulturhistorien fram til vår tid.

Emnet kan konsentreres om ett sentralt forfatterskap, en sjanger, eller verk der sentrale tema kommer til uttrykk (for eksempel: kjærlighet og æresbegrepet, pikareskromanen, satire, Don Quijote, Cervantes, Calderón, Quevedo.)

Tema for våren 2022: Miguel de Cervantes - Don Quijote de la Mancha

El Quijote er ikke bare det mest sentrale verk i spanskspråklig litteratur, det er også et hovedverk i verdenslitteraturen. På hvilket måte spiller verket en nøkkelrolle i den moderne romanens opprinnelse? Hvorfor leses det stadig på nytt? I dette emnet skal vi undersøke noen av hovedtrekkene i romanen sett i lys av teorier fra Cervantes sin samtid og moderne litteraturteori.


Hva lærer du

Etter bestått emne har studenten følgende læringsutbytte:

Kunnskaper

Studentene har:

  • avansert kunnskap om noen sentrale tema, sjangere og forfattere fra spansk gullalder
  • spesialisert innsikt i hvordan utvalgte tema, sjangere og forfattere inngår i epokens litterære og intellektuelle hovedstrømninger

Ferdigheter  

Studentene kan:

  • analysere og forholde seg kritisk til eksisterende fortolkninger av sentrale tema i spansk gullalder
  • anvende relevante metoder for å analysere verk i utvalgte sjangere fra epoken på en selvstendig måte

Kompetanse

Studentene har:

  • utviklet sin språklige kompetanse særlig med hensyn til å tolke verk fra spansk gullalder

Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisnings- og eksamensspråk er spansk.

Undervisning

Emnet tilbys i form av forelesning og seminar. Det forventes oppmøte til forelesningene og at studentene jobber aktivt på egenhånd med tekstlesing. Tekstlesing og oppgaveløsning er obligatorisk forberedelse for hver forelesning. Emnet undervises i bolker på oppsatte datoer. Det forutsettes at studentene følger undervisningsplanene og anvender materiell som legges ut i Canvas.

Kvalitetssikring av emnet: Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Eksamen

Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan fremstille seg til eksamen:

  • én muntlig presentasjon
  • to korte (1-2 sider) skriftlige presentasjoner

Både muntlig og skriftlig arbeidskrav evalueres med godkjent/ikke godkjent.

 

Eksamen består av:

  • én ukes hjemmeeksamen over oppgitt emne på maksimum 10 sider

Alle skriftlige arbeider er basert på følgende standard: Times New Roman, 12 pkt., 1,5 linjeavstand, 2,5 cm marg. Eksamen evalueres med bokstavkarakter (A-F), der F regnes som stryk. Kontinuasjonseksamen:

Ved karakter F/«ikke bestått» tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen/utsatt eksamen i StudentWeb er 15. januar for eksamen i høstsemesteret og 15. august for eksamen i vårsemesteret.


  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: SPA-3114