Ny studie om espressokaffe søker deltakere

Et nytt forskningsprosjekt ved UiT skal undersøke hvilken effekt inntak av kaffe
laget som espresso har på kolesterolnivået. 

kaffekopp i senga
Kaffe kan være en del av et sunt kosthold, men i noen tilfeller kan det føre til økt kolesterol. Dette vil UiT-forskere nå se nærmere på. Foto: Ellen Kathrine Bludd
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 24.08.21 09:51 Oppdatert: 08.09.21 15:02
Helse og velferd

Kaffe har en stor plass i hele verden som hverdagsdrikk, spesielt i den vestlige verden. Norge er et av verdens mest kaffe-konsumerende land. Kaffe kan tilberedes på mange ulike måter både i forhold til tradisjoner og i ulike kulturer. Kaffekonsumet har holdt seg stabilt, men måten å tilberede kaffen har endret seg over tid og inkluderer kokekaffe, bruk av ulike filter i maskin eller manuelt, ulike espresso og kaffemaskiner med kapsler og pods, presskanne og pulverkaffe.

– Det er gjort studier som viser at moderate mengder kaffe er forbundet med lengre levetid og kan beskytte mot enkelte sykdommer, forteller Marko Lukic, postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin ved UiT. Lukic har selv skrevet doktorgrad om kaffe, der han avkrefter av kaffe er kreftfremkallende.

Han forklarer at det imidlertid også er studier som har funnet at kokekaffe påvirker kolesterol og blodlipider negativt, mens det ikke kan bekreftes med filterkaffe i samme grad. Kaffe inneholder diterpiner, et stoff som er kjent for å ha effekt på kolesterol. Innholdet av diterpiner er avhengig blant annet av tilberelsesmåte, og kaffe laget som espresso har 3 ganger mer diterpiner enn i en kopp kokekaffe laget med samme mengde kaffebønner.

Espressostudien søker nå deltakere. Meld deg på her: https://nettskjema.no/a/kaffekolesterol 

mann som drikker kaffe
Postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin, Marko Lukic, er en av forskerne bak kaffe-studien. Foto: Mathias Bruvoll

Espresso til friske kvinner og menn

Kokekaffe er kjent for å øke total kolesterol og disse endringene har sammenheng med mengde kaffe. Det er få studier som har undersøkt effekt av espressokaffe på blodlipider.

– Formålet med denne studien er å undersøke effekten av espressokaffe på kolesterolnivå, samt triglyserid og glukose, sier Lukic.

Sammen med førsteamanuensis Kristin Borch leder Lukic det nye kaffeprosjektet. 

– Vi vil gjøre undersøkelsen på unge friske kvinner og menn. For å studere effekten av espressokaffe-inntak sammenligner vi en gruppe som ikke drikke kaffe med en gruppe som drikker 5 kopper espresso daglig i 4 uker.

Student-prosjekt

Han forklarer at begge gruppene starter med en uke uten kaffe - deretter drikker en gruppe kaffe i 4 uker, mens den andre gruppen er uten kaffe. Så kommer en ny uke der begge gruppene ikke drikker kaffe og så bytter gruppene. Forskerne trenger minimum 42 deltakere for å kunne avdekke en eventuell forskjell i kolesterolnivåer mellom gruppene. Prosjektet starter om to uker, så det haster litt å få på plass deltakerne, som skal være unge voksne mellom 20 og 39 år fra Campus Tromsø. Dersom du har spørsmål om prosjektet eller ønsker å delta, kan du kontakte Marko Lukic, marko.lukic@uit.no.

Studenter fra UiT skal også være med å gjennomføre studien, de skal ta blodprøver, samle inn spørreskjema, analysere data, og skrive om resultatene til et forskningstidsskrift. Prosjektet er et samarbeid mellom medisinstudenter, bioingeniører og ernæringsstudenter.  

– Studien vil gi oss kunnskap om tilberedelse av kaffe eventuelt vil påvirke kolesterolnivåer uheldig og dermed øke risiko for sykdom over tid med et høyt inntak av espresso kaffe. Vår studie vil legge gode forutsetninger for å planlegge større studier med mål om å komme med retningslinjer knyttet til anbefalte nivå av kaffe inntak og tilberedelse, sier kaffe-forskeren.

Denne studien er en del av UiT-prosjektet Healthy Choices.

Klikk her hvis du vil bli med i studien: https://nettskjema.no/a/kaffekolesterol 


Kortnytt fra Det helsevitenskapelige fakultet, Institutt for samfunnsmedisin
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler