Fordommer og hets preger oppfatningene

UiT-forskning bekrefter påstander i TV-2-dokumentaren EKTE om hets og vold mot samiske ungdommer. 

Rein på riksveien i flokk
FORDOMMER: Mange samiske ungdommer blir møtt med hets og fordommer og spørsmål om hvorfor de ikke drar hjem til vidda. Foto: Magne Kveseth
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 06.07.21 10:44 Oppdatert: 06.07.21 13:11
Helse og velferd Om UiT Samfunn og demokrati Urfolk

Professor Ketil Lenert Hansen ved UiT har bidratt og deltatt i programmet Ekte på TV2 - Nuorra sápmelás - Unge same.

protrett ketil lenert hansen
BEKREFTES: At yngre samer utsettes for hets blir bekreftet av professor Ketil Lenert Hansen som har forsket på området. Foto: uit

Der har han blant annet fortalt om hvordan samisk ungdom har det i dagens Norge i følge forskning som er gjort i Mihá-prosjektet. I programmet forteller Hansen om egen forskning og hvordan en av informantene fra Mihá-prosjektet sammenligner Sápmi med Harry Potters magiske verden. Hun beskriver hvordan hun mener det samiske fellesskapet i Sápmi eksisterer tilnærmet skjult for mennesker fra majoritetssamfunnet. Mest fordi de ikke bryr seg om denne verden eller kjenner til det samiske fellesskapet og hverdagslivet, heter det i artikkelen på TV2.no.

Programmet ble sendt 1.juli og blir sendt om igjen 17.juli. 

Ble litt for mye

same kodte vibeke persen
FRA TANA: Vibeke Persen er nå samisk veiviser og forteller om hvordan hun opplevde hets som yngre skigymnaselev. Foto: Samiske veivisere

Vibeke Persen (22) er same og vokst opp i Tana i Finmark. Hun forteller i programmet at da hun flyttet til Lillehammer for å gå på skigymnas fikk hun for alvor merke hva fordommer mot samer ville si. Til TV2 sier hun:

– Jeg merket det godt i form av vitser og spøker. Det er ting jeg kanskje hadde flirt av hvis jeg hadde hørt det én gang. Men det blir bare en dråpe i et stort hav av vitser, sier hun. Og forteller om hets, spytting, vold og fordommer. Hun sier hun opplevde ikke å bli tatt på alvor, fordi hun er same. 

Fordommer og hets

Professor Ketil Lenert Hansen har forsket på samisk ungdom og samehets. I programmet på TV2 framkommer det at 3 av 4 samer har opplevd diskriminering på grunn av etnisitet. Og forskniongen til Lenert Hansen viser at hele 96 prosent av samer har opplevd fordommer i det norske samfunnet.

– Mange får høre: «Hva gjør du her, du tilhører på vidda. Dra hjem til der du kommer fra». Folk tullejoiker. For noen år siden ble en samisk gutt slått ned fordi han hadde på seg kofte. Sånne ting opplever samisk ungdom i dag, forteller Ketil Lenert Hansen til TV2

Hansen forteller til TV-kanalen at selv om samisk ungdom opplever krenkelser, har de samtidig en veldig sterk motstandskraft mot hetsen. Hansen sier:

– De ønsker å leve som samisk i samfunnet og vise sterkt uttrykk for det samiske på en helt annen måte enn før.

Ketil Lenert Hansen mener svært mange norske borgere har altfor liten kunnskap om samisk kultur. 

– En samisk jente jeg snakket med sammenlignet den samiske verden med Harry Potters magiske verden for den er litt ukjent og hemmelig for den norske befolkningen, sier Hansen.

Les hele intervjuet på TV2.no om de samiske veiviserne


Kortnytt fra Senter for samisk helseforskning SSHF, Det helsevitenskapelige fakultet, Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, Nord (RKBU Nord)
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler