Ferske resultater fra Tromsøundersøkelsen: Menn har mer magefett enn kvinner

I den syvende runden av Tromsøundersøkelsen ble kroppssammensetningen til tromsøværinger undersøkt. Det viser seg at kvinner ligger bedre an enn menn.

dame med måleband rundt midjen
Magefedme øker risikoen for livsstilssykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdom. Et sunt kosthold og fysisk aktivitet gir lavere risiko for å utvikle sykdom. Foto: Mostphotos
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 18.06.21 07:59 Oppdatert: 18.06.21 12:53
Helse og velferd Samfunn og demokrati

Kroppen vår består i hovedsak av muskelmasse og fettmasse. Når du går på vekta får du ikke et presist mål på overvekt, fordi kroppsvekta ikke skiller mellom muskler og fett. Et røntgenbilde av kroppen vår kan imidlertid avsløre oss. Tromsøforskere har nå foretatt en mer nøyaktig måling av muskler og fett ved hjelp av såkalt DXA-skanning hos 3700 deltakere. Også det farlige magefettet, såkalt visceralt fett, ble undersøkt.

De ferske resultatene viser at menn har nærmest dobbelt så mye magefett som kvinner. Menn hadde omtrent 700 gram mer magefett enn kvinnene.

stipendiat Marie Lundblad
Stipendiat Marie Wasmuth Lundblad ved Institutt for samfunssmedisin, UiT forsker på kroppssammensetning i befolkningen.. Foto: Christian Halvorsen

– Totalt sett kommer kvinnene best ut her. Det er vanligere at kvinner lagrer fett rundt hoftene, sier stipendiat Marie Wasmuth Lundblad, ved Institutt for samfunnsmedisin, UiT Norges arktiske universitet.

Hun forklarer at kvinnekroppens måte å lagre fett på, er forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdom.

Lundblad er førsteforfatter bak studien, som nylig er publisert i Journal of Obesity.

Øker med alderen

Resultatene viser også at mengden magefett øker med alderen. Kvinner i 70-årene har omtrent 600 gram mer magefett enn kvinner i 40-årene, og menn i 70-årene har rundt 300 gram mer magefett enn menn i 40-årene.

– Kroppen vår endrer seg med økende alder, både på grunn av biologiske faktorer og livsstilsfaktorer. Hos de fleste er det slik at med alderen øker andelen fett, mens andelen muskelmasse minsker, sier Lundblad.

Vekt og målebånd er gode verktøy

Da Tromsøundersøkelsen startet i 1974, var den gjennomsnittlige kvinne og mann i Tromsø normalvektige. I dag er det mer vanlig å være overvektig enn normalvektig.

Vekta og midjemålet øker hos både kvinner og menn.

Badevekten og målebåndet gir ikke nøyaktig svar på hvor mye som er fett og hvor mye som er muskler. Kroppsanalyse med avanserte målemetoder som DXA eller bioimpedansmåling, som ofte gjøres på treningssentre eller sykehus, kan gi et mer presist mål av fordeling av fett og muskelmasse.

I dataene fra Tromsøundersøkelsen finner forskerne likevel at samsvaret mellom de enkle målene vekt, kroppsmasseindeks (BMI) og midjemål, samsvarer godt med DXA-mål på andel kroppsfett og magefett.

– Det betyr at for de fleste er det slik at vekten og målebåndet vi har hjemme er like gode som avanserte målemetoder, sier Lundblad.

Fakta om fett

Fettvevet i huden gir isolasjon, og fettet rundt indre organer gir beskyttelse mot støt og skader.

Magefettet, eller visceralt fett, er fettet som ligger rundt organene i magen.

Mengde visceralt fett er forbundet med livsstilssykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdom.

Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 18.06.21 07:59 Oppdatert: 18.06.21 12:53
Helse og velferd Samfunn og demokrati
Vi anbefaler