Ny solformørkelse 10. juni – UiT sender direkte

Torsdag 10. juni inntreffer en astronomisk begivenhet. Halve sola formørkes, og jo lenger nord du befinner deg, jo bedre. UiT sender formørkelsen direkte. 

Kvinne med solformørkelsesbriller
10. juni blir det en ny mulighet til å oppleve solformørkelse. Men husk solformørkelsesbriller! Foto: Torbein Kvil Gamst/UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 02.06.21 10:03 Oppdatert: 10.06.21 14:53
Arktis Naturvitenskap

I Tromsø forsvinner 51 prosent av sola, i Hammerfest 53 prosent, i Trondheim 39 prosent og i Oslo 31 prosent.

– Formørkelsen er mindre enn den vi hadde i 2015 som var mellom 89 og 97 prosent for fastlands-Norge. Likevel regner vi med at hendelsen også denne gangen vil bli godt dokumentert av landsdelens fotografer. Men husk solformørkelsesbriller eller solfilter foran kamera, sier Steinar Thorvaldsen.

Han er professor i informatikk ved UiT, men er også aktiv i Tromsø astronomiforening med stor interesse for astronomiske begivenheter. I 2015 ledet han et arrangement på taket til Vitensenteret i Tromsø, der TV2 sendte direkte fra solformørkelsen i flere timer. På Svalbard var formørkelsen total, og tiltrakk seg turister og oppmerksomhet fra hele verden.

Se bilder fra solformørkelsen i 2015 her!

Sola står høyt

Mann intervjues av media
Steinar Thorvaldsen ble intervjuet av flere medier da UiT i samarbeid med TV2 organiserte sendingen fra Vitensenteret i 2015. Foto: Torbein Kvil Gamst/UiT

– Solformørkelsen opptrer denne gangen på et veldig gunstig tidspunkt, mellom klokka 12 og 14, mens sola står høyt på himmelen. Den er maksimal rundt klokka 13. Så hvis været blir bra, er det vel verd å benytte sjansen til å se dette naturfenomenet, sier Thorvaldsen.

Han oppfordrer skoler til å benytte anledningen til å ha en spesiell naturfagstime, men minner om at man må bruke solformørkelsesbriller og at barn bør ha tilsyn av voksne, da det å se rett på sola er skadelig for øynene.

– Formørkelsen kan også observeres gjennom tynne skyer. Ved tykke skyer vil det uansett bli mulig å se formørkelsen via nettet, sier Thorvaldsen.

Spesiell plassering

Han forklarer at det må en spesiell geometri til for å få en solformørkelse.

– Sola, månen og jorda må stå omtrent på rett linje i verdensrommet, med månen i midten. Månen kaster en lang, kjegleformet skygge etter seg. Når denne skyggen treffer jorda, forsvinner sola helt eller delvis for de av oss på jorda som befinner seg i dette skyggeområdet, sier Thorvaldsen.

Når månen er for langt ute i sin ovale bane rundt jorda til å klare å dekke hele solskiva, blir sola stående som en lys ring rundt den svarte månen.

– Formørkelsen kalles betegnende nok for ringformet. Formørkelsen i år er av en slik type der månen fremstår litt mindre enn sola, sier Thorvaldsen.

5,8 prosent mindre, for å være nøyaktig. 

– Formørkelsen er ringformet i deler av Russland, Grønland og Canada. For de som befinner seg litt på siden av skyggen som månen kaster ned på jorda, vil en del av sola forbli uformørket. Formørkelsen kalles da partiell, slik det kan observeres fra Norge denne gangen, forklarer Thorvaldsen.

Beskrevet i historien

Ringformet solformørkelse er også beskrevet tidligere i norsk historie. I Håkon Håkonssons saga finner vi denne beskrivelsen fra året 1263: «Da Håkon lå i Ragnvaldvåg, drog det et stort mørke over sola, og det var bare en liten ring utenom som lyste; slik holdt det seg en time.» Dette var den ringformede solformørkelsen som inntraff midt på dagen 5. august 1263.

– Kong Håkon lå i stridigheter med skottene om herredømme over noen av øyene, og hadde nettopp seilt ut fra Kirkwall på Orknøyene med sin flåte på mer enn 150 langskip. Vikingene ser ikke ut til å ha noen forklaring på det som skjedde med sola, noe som etter hvert skapte problemer for dem. Ferden gikk imidlertid videre. Etter en mislykket diplomatisk runde med den skotske leder Alexander, ble det kamp. Samtidig ble de norske styrkene overrasket av storm i begynnelsen av oktober, og flere skip slet seg fra ankerfestet. Kampene som fulgte førte til at Håkon måtte slå retrett, og slik ble The Battle of Larges en seier for skottene. Kong Håkon døde også på tilbaketuren i desember mens de søkte ly ved Orknøyene. Så det må ha vært en nedbrutt tropp med mange forsterkende traumatiske opplevelser som kom hjem til slutt, sier Thorvaldsen.

Neste totale solformørkelse i våre nærområder blir i Spania 12. august 2026. En ringformet formørkelse kan ses i Nordland og Nord-Trøndelag i år 2039, og neste totale solformørkelse på det norske fastland kommer ikke før i år 2097.

– Da forventes skyggen så vidt å sneie innom nordspissen av landet, sier Thorvaldsen.

Mennesker ser på solformørkelsen på taket til Vitensenteret.
Solformørkelsen i 2015 skapte stor interesse og samlet mange på taket til Vitensenteret. Foto: Torbein Kvil Gamst/UiT
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 02.06.21 10:03 Oppdatert: 10.06.21 14:53
Arktis Naturvitenskap
Vi anbefaler