Ny "sjekkliste" kan bidra til å styrke helseøkonomien

Antallet internasjonale studier på kostnadseffektivitet innen helseøkonomi øker kraftig, men forskjeller i anvendte metoder gjør det utfordrende å tolke resultatene. Professor Torbjørn Wisløff ved Institutt for samfunnsmedisin ved UiT, har nå vært med på å utarbeide CiCERO, en universell "sjekkliste" for oppsummeringer av denne typen studier.

Bilde fra helselaboratorium, helsepersonell, utstyr
En ny veileder skal bidra til både å måle kvaliteten av og identifisere svakheter i helseøkonomiske evalueringer. Foto: Pixabay
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 27.05.21 11:07 Oppdatert: 28.05.21 08:51
Helse og velferd Økonomi

På oppdrag fra ISPOR, en internasjonal sammenslutning for miljøer innen helseøkonomi og forskning på helseutfall, har Wisløff sammen med kolleger fra England, Nederland, Argentina, Frankrike, Canada, Tyskland og USA utarbeidet rapporten "Critical Appraisal of Systematic Reviews With Cost and Cost-Effectiveness Outcomes". Rapporten er en veileder for hvordan man både kan måle kvaliteten av og identifisere svakheter i helseøkonomiske evalueringer. 

Rapporten og de tilhørende kriteriene ble publisert i aprilutgaven av ISPORs journal Value in Health.

Professor Torbjørn Wisløff. 
Foto: Privat

– Styrker beslutningsgrunnlaget

"Rapporten gir veiledning til blant annet forskere, produsenter av medikamenter og helseteknologi samt beslutningstakere på forskjellige nivå, om hvordan man minimerer risikoen for skjevhet samt forbedrer kvaliteten på metoder og rapportering. Med et økende antall helseøkonomiske evalueringer er det utrolig viktig å standardisere både utarbeidelse, rapportering og tolkning av funnene som er gjort. En slik standardisering kan forbedre studienes generelle kvalitet og samtidig gi kvalitativ informasjon om den økonomiske verdien av en helseteknologi, noe som igjen styrker beslutningsgrunnlaget i helsevesenet", fremgår det av en pressemelding fra ISPOR i forbindelse med lanseringen av rapporten.

Økende helsekostnader

Systematiske oversikter med kostnads- og kostnadseffektivitetsutfall er vanskelige å tolke på riktig måte, dels på grunn av forskjellene i metodikk som er brukt og dels grunnet variasjonen i kliniske og helsemessige forhold i studiene som er inkludert i oversiktene. Arbeidsgruppen som nå er kommet opp med forslag til en felles "sjekkliste", ble etablert for å løse forskjellene i metodisk veiledning.

Å bruke CiCERO til å vurdere kvaliteten og risikoen for skjevhet, vil også bidra til å identifisere kritiske svakheter i vurderingen. I tillegg kan det bidra til generell tillit til resultatene av den systematiske gjennomgangen. En standardisert tilnærming for å gjennomføre disse vurderingene vil være til hjelp for alt helsepersonell involvert, ifølge pressemeldingen.

"Med helsekostnader som øker for hvert år, vil det å gi beslutningstakere de beste verktøyene for å vurdere kvaliteten i systematiske gjennomganger av kostnads- og kostnadseffektivitetsresultater bare vokse i betydning", heter det i pressemeldingen.


Kortnytt fra Institutt for samfunnsmedisin, Det helsevitenskapelige fakultet
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler