– Engasjer deg i andre mennesker!

Gro Harlem Brundtland, som i dag ble kreert til æresdoktor ved UiT Norges arktiske universitet, mener veien til et godt liv går gjennom å engasjere seg i noe utenfor seg selv.

Artisten Musti (t.v.) fremførte rap-låta «Gro Harlem Brundtland» under dagens æresdoktorkreering av Gro Harlem Brundtland (t.h.), ledet av Anne Husebekk.
Artisten Musti (t.v.) fremførte rap-låta «Gro Harlem Brundtland» under dagens æresdoktorkreering av Gro Harlem Brundtland (t.h.), ledet av Anne Husebekk. Foto: Karine Nigar Aarskog/UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef (til 1. september 2024), seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 26.05.21 15:00 Oppdatert: 01.06.21 09:40
Bærekraft Helse og velferd Om UiT

– Det er ikke så viktig hva du velger å gjøre, men hvis du ikke engasjerer deg i det som angår andre mennesker rundt deg, enten det er lokalt, regionalt eller internasjonalt, så har du mistet noe. Du må kjenne etter og finne ut akkurat hvor du kan gjøre en innsats, sier Gro Harlem Brundtland.

Hun sitter i et studio i Oslo Streamingsenter, og har akkurat deltatt i en digital ærsdoktorkreering ledet av rektor ved UiT, Anne Husebekk. Brundtland sier det ikke er noen selvfølge å si ja til å bli utnevnt til æresdoktor.

– Jeg får mange slike henvendelser, og har en generell holdning om at det må være en god begrunnelse for å si ja, sier Brundtland.

Gro Harlem Brundtland er kreert som æresdoktor ved UiT Norges arktiske universitet.
Gro Harlem Brundtland er kreert som æresdoktor ved UiT Norges arktiske universitet. Foto: Karine Nigar Aarskog/UiT

Det har hun gjort til bare 10–15 universiteter, de fleste internasjonale. Og UiT er i godt selskap. Brundtland er æresdoktor ved blant andre Harvard, der hun selv har studert, det katolske universitetet i Nederland, Cambridge, der hun ble utnevnt sammen med Coffi Annan, og universitetet i Cape Town. I Norge er hun æresdoktor ved Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo. Og nå UiT.

En viktig beslutning

– Jeg måtte si ja til dere, for jeg har jo vært en del av prosessen og backet opp Tromsø, og dessuten kan jeg jo ikke bare være knyttet til Sør-Norge. Så sånn ble det, sier Brundtland.

Se hele æresdoktorseremonien her!

Husebekk mener beslutningen om å opprette et breddeuniversitet i Tromsø, en prosess som Gro Harlem Brundtland var svært delaktig i, var en veldig klok beslutning.

– Selv om det var mangel på medisinere og akademikere i nord som var begrunnelsen, så har vi nå, og særlig etter fusjonene med fire høyskoler, blitt et profesjons- og breddeuniversitet, sier Husebekk.

– Ja, det er herlig, det er så bra. Lille Norge og store Nord-Norge har klart dette sammen. Jeg er så imponert og glad for det som har skjedd. Det betyr jo at det har vært mange ildsjeler, helt fra starten av, som har backet opp og hjulpet, sier Brundtland.

En stor ære

Husebekk sier det er en stor ære å ha Brundtlands navn knyttet til UiT.

– Det gir en respekt og en ære, og hun står for så mange av de tingene som universitetet står for, og det er det som gjør det så spesielt, sier Husebekk.

Begrunnelsen for utnevningen av Brundtland er hennes langvarige politiske og vitenskapelige virke, preget av en kunnskapsbasert tilnærming til de store samfunnsspørsmålene, nasjonalt og internasjonalt. Brundtland var Norges første kvinnelige statsminister og har også vært miljøvernminister og leder og nestleder for Arbeiderpartiet. Internasjonalt er hun best kjent for å ha vært leder for Verdenskommisjonen for miljø og utvikling (1983–87), som blant annet gjorde begrepet bærekraftig utvikling kjent. Hun var leder for Verdens helseorganisasjon (WHO) fra 1998 til 2003.

– Gro Harlem Brundtland har vært og er fortsatt en viktig inspirator for verdenssamfunnet innen miljø og helse. Med sitt engasjement har hun vært en tydelig pådriver for internasjonalt samarbeid for menneskerettighetene, sier Husebekk.

Les om de andre æresdoktorene ved UiT her!

Bredde og dybde

Brundtland mener det er viktig at universitetene har både bredde og dybde og også visjoner. Og at studentene engasjerer seg i formål utenfor seg selv og ikke bare tenker på egen karriere.

– Engasjer deg i det som er rundt deg, og gjør en innsats for andre. Du kan ikke bare være opptatt av deg selv og ditt. Det blir ikke et godt liv, slår Brundtland fast.

– Og du må selv finne ut hva som gjør deg engasjert og hvor du har noe å bidra med, legger hun til.

– Vi tenker jo på utdanningen som en dannelsesreise, og en dannelsesreise går jo også på å ha et vidsyn og et ansvar for andre enn deg selv, supplerer Husebekk.

Brundtland har en stående invitasjon til å besøke UiT, noe hun håper å få til, dersom det blir mulig på tross av korona.  

– Jeg er helt sikker på at studentene og de ansatte vil sette stor pris på det. Du vil fylle et auditorium til trengsel, så vi må vente til vi nettopp kan fylle et auditorium, smiler Husebekk henvendt til Brundtland.

Anne Husebekk (t.v.) og Gro Harlem Brundtland under dagens sending.
Anne Husebekk (t.v.) og Gro Harlem Brundtland under dagens sending. Brundtland fikk blomster, diplom og et bilde av kunstneren Grethe Irene Einarsen fra Narvik. Foto: Karine Nigar Aarskog/UiT

Sterke kvinner

Under dagens æresdoktorkreering opptrådte artisten Musti, som tidligere har uttrykt at hun har Brundtland som sitt politiske idol. De to møttes for første gang under kreeringen.

– Det er en ære å få være med på noe så stort og viktig. Det føles bra, sier Musti.

Hun forteller at rap-låta hun har dedisert til Brundtland er en av hennes mest spilte låter. Og hvorfor den akkurat ble hetende «Gro Harlem Brundtland» er en lang historie.

– Låta var nesten ferdig, men jeg manglet et refreng, og ville også at de som hørte den skulle lære noe. Jeg tenkte på hva som er bra, men som ingen prater om, og kom fram til at det er kvinnelige ledere. Da var det en selvfølge at vi landet på Gro, det passet perfekt, sier Musti.

Selv ble Brundtland overrasket over å møte artisten og høre sangen fremført live.

– Undrenes tid er ikke forbi, smiler hun, før hun avslutter:

– Det er positivt at unge generasjoner bidrar med nye politiske impulser. 

Se Gro Harlem Brundtlands reaksjon på å bli kreert til æresdoktor ved UiT: 

Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef (til 1. september 2024), seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 26.05.21 15:00 Oppdatert: 01.06.21 09:40
Bærekraft Helse og velferd Om UiT
Vi anbefaler