Et tverrfaglig blikk på Polhavet

Vi må møte endringene i Polhavet med tverrfaglige løsninger. Det mener UiT-professor Paul Wassmann som er redaktør for boka Whither the Arctic Ocean? som ble lansert i dag.

Paul Wassmann med bok
Paul Wassmann har forsket på Polhavet i mange år. Nå har han tatt initiativet til en ny bok med 30 bidragsytere. Foto: Jørn Berger-Nyvoll/UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 04.05.21 12:00 Oppdatert: 04.05.21 12:31
Arktis Bærekraft Hav Klima Naturvitenskap Samfunn og demokrati

– Det er behov for et tettere samarbeid mellom tradisjonelt separate felt og perspektiver innen natur-, samfunns- og statsvitenskap, sosialantropologi og ledelse, sier Paul Wassmann.

Han er professor i arktisk og marin biologi og har brukt store deler av sin forskerkarriere til å studere det som skjer i Arktis, og særlig i Polhavet.

– Dette er det området der vi ser noen av de største konsekvensene av klimaendringene. Sjøisen smelter, vannet blir varmere, og arter flytter på seg. Disse endringene påvirker i høyeste grad andre deler av verden, sier Wassmann.

Hvor er Polhavet på vei?

Wassmann tok initiativ til å skrive en tverrfaglig bok om Polhavet lenge før FN lanserte sitt tiår for havforskning, men timingen kunne ikke ha vært bedre, når han nå lanserer boka Whither the Arctic Ocean?

Isbjørn, is og båtripe
Polhavet har et yrende dyreliv og er viktig for planeten vår på mange måter. Foto: Karine Nigar Aarskog/UiT

– Tiåret forener havinteressenter over hele verden innenfor et felles rammeverk som skal sikre at havforskning bidrar til en bærekraftig utvikling av havene, sier Wassmann.

Han mener også at havtiåret vil stimulere til mer dialog og deling av kunnskap, på tvers av fag og landegrenser.

– I all beskjedenhet kan vi si at intensjonene og planene i tiåret for havforskning passer godt inn i målene for en tverrfaglig bok som denne, som spør til hvilke tilstander det raskt skiftende Polhavet er på vei, sier Wassmann.

Les også: FNs tiår for havforskning – et løft for nordområdene?

Han har fått med seg en rekke ledende personer innen politikk, ledelse, industri og grunnleggende humanistisk og naturvitenskapelig forskning knyttet til klimaendringer i Arktis. Alle forfatterne arbeider i den pan-arktiske regionen, og ni av dem jobber ved eller har en tilknytning til UiT Norges arktiske universitet.

Issmelting og klimaflyktninger

Det er ifølge Wassmann for sent å snu utviklingen i Arktis. Sjøisen har aldri vært tynnere og kommer til å være borte om sommeren i framtida. Det skaper nye transportveier for skip og nye muligheter for å utnytte naturressursene i Arktis. Nedsmeltingen av innlandsisen på Grønland vil bidra sterkt til at havnivået stiger og vil gi millioner av klimaflyktninger i framtida.

– For å møte utfordringene som klimaendringene fører med seg og skape et bærekraftig, fremtidig Arktis, er det nødvendig med en tverrfaglig tilnærming, mener Wassmann.

– Verden forventer at forskere legger frem integrerte, «stykkevis-og-delt»-løsninger, legger han til. 

Se lanseringsvideoen med intervju med Wassmann her:

Les også: Polhavets hemmeligheter

En forløper for havforskningstiåret

Ifølge Wassmann må tilpasningsstrategier og politiske svar baseres på koordinert forskning, ikke minst i Polhavet, hvor den globale oppvarmingen er tre ganger høyere enn verdensgjennomsnittet og hvor noen av forskningsresultatene som publiseres i dag gjenspeiler gårsdagens verden. Wassmann mener det er grunnleggende nødvendig å forstå hva som skjer i Polhavet for å kunne sikre en bærekraftig utvikling, ikke bare i Arktis, men på hele den nordlige halvkulen. 

– Havobservasjoner og forskning er avgjørende for å forutsi konsekvensene av endringene som skjer, og tilpasse en strategi, spesielt for urbefolkningen som har kystsonen som sitt hjem. Denne boka kan derfor være å betrakte som et betimelig bidrag og en forløper for havforskningstiåret, for en bærekraftig utvikling, med fokus på Polhavet, sier Wassmann.

Les også: Vippe- og tippepunkter i Polhavet?

Om Whither the Arctic Ocean?

  • Professor Paul Wassmann er initiativtaker og redaktør.
  • Inneholder 21 kapitler om Polhavet, skrevet av 30 ledende personer innenfor politikk, ledelse, industri og forskning.
  • Bidragsyterne med tilknytning til UiT Norges arktiske universitet er Robert W. Corell, Edel Elvevoll, Elizaveta Ershova, Matthias Forwick, Alf Håkon Hoel, Anne Husebekk, Lars-Otto Reiersen, Kenneth Ruud og Andrea Tilche, i tillegg til Wassmann. 
  • Er utgitt ut av BBVA-stiftelsen i Spania.
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 04.05.21 12:00 Oppdatert: 04.05.21 12:31
Arktis Bærekraft Hav Klima Naturvitenskap Samfunn og demokrati
Vi anbefaler