Slik får du hjelp hvis du sliter i studiehverdagen

Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) som ble offentliggjort mandag, viser at mange studenter har fått dårligere psykisk helse under koronaperioden. Er du en av dem som har det tungt nå, fins det flere muligheter for hjelp. 

Plakat for SHot-undersøkelsen med teksten: Hvordan har du det helt ærlig?
Studentundersøkelsen SHoT viser at mange har fått dårligere psykisk helse det siste året. Foto: SHoT
Portrettbilde av Aaraas, Elisabet
Aaraas, Elisabet elisabet.aaraas@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Portrettbilde av Moe, Trude Haugseth
Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 28.04.21 13:00 Oppdatert: 06.05.21 11:21
Studentliv / Studier Tromsø Alta Hammerfest Kirkenes Harstad Narvik Bardufoss Svalbard Bodø Mo i Rana

Nord-Norge har hatt lavere smittetall enn mange andre steder, og UiT har derfor holdt campusene åpne så langt det har vært mulig. Likevel viser studentundersøkelsen at mange UiT-studenter, i likhet med studentene i resten av landet, synes perioden har vært og er vanskelig.  

Halvparten av UiT-studentene oppgir at de sliter psykisk, én av fire oppgir at de har hatt selvmordstanker, og nesten halvparten savner noen å være sammen med. 7 av 10 mener at den digitale undervisningen er dårligere enn tradisjonell undervisning. 

Nedenfor finner du en oversikt over tiltak ved UiT som kan hjelpe deg som student. 

Samtaler med psykolog/sosialarbeider 

Det er Norges arktiske studentsamskipnad som har ansvar for UiT-studentenes velferd. 

De tilbyr samtaler med psykolog eller sosialarbeider, og har nettopp ansatt en ekstra psykolog.

Rådgivningstjenesten har ledige akuttimer, og ved vanlig booking har de en ventetid på maks to uker. Samtalene kan gjennomføres både fysisk og digitalt. 

Her kan du bestille time, eller du kan ta kontakt på telefon. 

Du kan også ringe Studenttelefonen, som er et gratis og anonymt lavterskeltilbud for alle studenter som trenger noen å snakke med.

Tom forelesningssal
Tomt: Mange studenter opplever ensomhet og psykiske plager i koronaperioden. Foto: Christian Halvorsen/UiT.

Samtaler med studentprestene 

UiT har også to studentprester som tilbyr samtaler. Du kan møte de fysisk i Øvre Lysthus i Tromsø, men de tilbyr også samtaler på skype eller telefon. Du trenger ikke være kristen eller religiøs for å prate med dem.  

De har ingen ventetid, og har ledig kapasitet nå. Samtaler kan avtales via telefon eller e-post.

Her kan du lese mer om samtaler med studentprestene.

Fritidsaktiviteter og sosiale tiltak 

Har du behov for å møte andre studenter, så finnes det mange lag og foreninger innenfor politikk, sport, kunst og kultur. Her er en oversikt over tilbudet.

Samskipnaden arrangerer også en rekke aktiviteter du kan være med på, alt fra gåturer, yoga og kunstverksted. Her får du oversikten.

Fadderordning, studentassistenter og aktivCampus til høsten

For å sikre at du som student får en god studiestart og god faglig oppfølging til høsten, gjennomfører UiT ulike tiltak. Det blir for eksempel fadderordning, og det skal ansettes studentassistenter som skal følge opp medstudentene sine, slik at det blir lettere å komme inn i studiehverdagen.

Studentsamskipnaden er også på utkikk etter studenter som kan arrangere sosiale aktiviteter ved de forskjellige studiestedene. Les mer og søk på stillingene her.

Du kan også bli med på aktivCampus som jobber for at studiestarten i år skal bli bedre enn i fjor. De vil arrangere ulike aktiviteter som passer for alle, og ønsker spesielt å gi andreårsstudentene en ny start på studielivet. Glede, samhold og vennskap er viktige stikkord for arrangementene. Sjekk ut hjemmesiden, og meld deg som frivillig eller deltaker på aktivCampus.

Rektor: – Vi tar studentenes sårbarhet på alvor 

Rektor Anne Husebekk har stor forståelse for at studentene har det tøft nå.  

– I undersøkelsen av studentenes helse og trivsel ser vi at studentene rapporterer økende grad av ensomhet og at flere har psykiske problemer. Dette er trist, men dessverre et forutsigbart resultat etter et år med koronarestriksjoner, sier Husebekk.

Hun håper at flere vil bruke hjelpetiltakene som finnes.

– Regjeringen har bidratt økonomisk til flere studentmentorer, flere sosiale aktiviteter og sammen med Studentsamskipnaden har vi mulighet til å bidra slik at studentene blir mindre ensomme og får hjelp til å håndtere psykiske problemer. Studentene er sårbare, og det må vi ta på stort alvor. Sammen med studentparlamentet skal vi arbeide videre for å møte problemene som er rapportert, med så gode tiltak som mulig, sier Husebekk. 

Herman Siggerud
Leder for Studentparlamentet, Herman Siggerud. Foto: UiT

Studentleder: – Viktig å oppsøke hjelp

Lederen for studentparlamentet, Herman Siggerud mener det er viktig å jobbe for å bedre studentenes psykiske helse framover. 

– Jeg er veldig bekymret for det tallene viser. Jeg er svært glad for at vi har gode rådgivere og psykologer hos Samskipnaden som alle studenter kan benytte seg av. Terskelen for å oppsøke hjelp første gang kan være høy, men det er viktig å få hjelp tidlig. Undervisningen og sosiale aktiviteter vil komme tilbake til normalen, men den psykiske helsen risikerer vi å få et større etterslep på. Jeg er glad for å ha Samskipnaden og universitetet med på laget, og vi må fortsette å jobbe med tiltak for å bedre studentenes psykiske helse, sier Siggerud.

SHoT-undersøkelsen på UiT:

  • 57 prosent av studentene våre opplever at de har moderate til alvorlige psykiske plager, sammenliknet med 43 prosent i 2018
  • 23 prosent sier de har hatt selvmordstanker
  • 37 prosent føler seg ensomme, mot 23 prosent i 2018
  • 78 prosent savner kontakt med medstudenter
  • 43 prosent har søvnproblemer, mot 32 prosent i 2018 
  • 22 prosent oppgir at de har søkt hjelp for psykiske problemer, mot 15 prosent i 2018  
  • Over 62 000 studenter fra hele landet har svart, 2 853 er fra UiT

Les mer om SHoT-undersøkelsen her

Aaraas, Elisabet elisabet.aaraas@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 28.04.21 13:00 Oppdatert: 06.05.21 11:21
Studentliv / Studier Tromsø Alta Hammerfest Kirkenes Harstad Narvik Bardufoss Svalbard Bodø Mo i Rana