Tinas råd til studenter i koronatiden: – Møt opp, vær med, engasjer deg!

Hun savner den sosiale kaffekoppen i pausene på campus, men synes strikkekvelder på Zoom har fungert kjempebra. Koronaveteran Tina Julie Vollan (25) nærmer seg slutten av bachelorstudiet ved UiT og har ett råd til deg som skal begynne å studere midt i pandemien: – Studér, og delta på mest mulig!

På tur i midnattsol
Tina likte egentlig ikke så godt å gå på tur, men det har endret seg i koronatiden. Foto: Tina Vollan
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Portrettbilde av Aaraas, Elisabet
Aaraas, Elisabet elisabet.aaraas@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 12.04.21 13:00 Oppdatert: 16.04.21 07:43
Studentliv / Studier

Hun kom seg gjennom nesten to hele år på farmasistudiet ved UiT – så slo koronaen til. For 25-åringen fra Sandnessjøen og titusenvis av andre studenter i Norge, ble studentlivet snudd opp ned over natta i mars i fjor.

– Mange i vennegjengen dro til Trondheim for å studere. Jeg valgte UiT for blant annet å treffe nye folk. Det sosiale er viktig for meg. Jeg så fram til fadderukene, linjeforeninger, forskjellige aktiviteter å være med på – og er glad for at jeg fikk med meg alt det, sier Tina.

Portrettbilde av Tina Vollan
Tina Vollan er tredjeårsstudent på farmasi ved UiT. Foto: privat

Det vanskeligste var usikkerheten

– Campus stengte ned. All undervisning ble heldigital. Vi skulle ha lab-fag hele vårsemesteret i fjor og endte med å måtte forskyve eksamen i faget til høsten 2020, forteller Tina.

Det kanskje vanskeligste av alt var likevel usikkerheten. Ingen hadde opplevd en pandemi før. Hva kom til å skje? Hvordan kom hverdagen til å bli?

– Da vi sto midt i det i mars 2020, ante vi jo ingen ting om hvordan de nærmeste ukene og månedene ville bli for oss. Det å ikke vite hva du kan planlegge for, er tungt, sier Tina.

På høsten fikk vi gode kjøreregler på plass

Men når hun i april 2021 kikker i bakspeilet, påpeker hun:

– Mye endret seg fra høsten 2020. Da hadde vi gode planer på plass for hvordan studiehverdagen kom til å se ut om pandemien utviklet seg i den ene eller andre retningen. Gode kjøreregler, at studentene vet hva de har å forholde seg til, bidrar ganske sikkert til å fjerne mye usikkerhet og frustrasjon.

Vi lagde vår egen lille kohort

Så hvordan har en studiehverdag sett ut for Tina under pandemien?

– Vi var en liten venninnegjeng som dannet vår egen kohort. Vi har lest sammen på campus, vært på lab og seminar og fulgt tilrettelagt undervisning både digitalt og fysisk, forteller hun. Tina understreker at studiesituasjonen ikke har vært optimal, men sier også:

– For min del har det fungert over forventning.

Digital undervisning krever ekstra konsentrasjon

Hun er samtidig tydelig på at digital undervisning stiller en del andre krav enn å delta sammen med medstudenter i et auditorium.

– Det krever mer innsats, og konsentrasjon og disiplin er nøkkelord. Det er mer som kan stjele oppmerksomheten din når du skal delta på en forelesning via skjerm enn når du sitter foran samme foreleser på campus, sier hun. Tina mener det også har vært et pluss at farmasistudentene har hatt obligatorisk oppmøte også til de digitale forelesningene. Det har bidratt til mer struktur i studiehverdagen. Samtidig roser hun de faglige for generelt å ha vært flinke med tilrettelegging for studentene – og også vært tydelige på at alle skulle loses gjennom studiene etter planen, pandemi eller ikke.

Betryggende, slår hun fast.

PC og papirer på et bord
Seminargruppearbeid Foto: Tina Vollan

– Jeg som ikke har likt å gå på tur, har gått masse turer!

Mye av de sosiale studentaktivitetene har naturlig nok falt bort det siste året. Studier, jobb, hjem, spise og sove har derfor vært normalen for Tina. Monotont? Kjedelig?

– Det er jo en ny hverdag. Men jeg har gått turer. Masse turer! Og jeg som ikke en gang har likt å gå på tur! Samtidig har jeg jo fått testet akkurat hvor strukturert jeg kan være når situasjonen krever det. Sånn sett så har jo en slik omveltning bidratt til at man lærer mye om seg selv, sier hun.

Tips til deg som er ny student

Hva slags råd vil hun gi til dem som nå vurderer å søke høyere utdanning, men som kanskje nøler på grunn av pandemien?

– Møt opp, vær med, engasjer deg! Delta på mest mulig – også utenfor komfortsonen, hold deg i aktivitet, ikke les alene. Og ikke undervurder sosiale kvelder på Zoom eller Skype! Vi har både skravlet, drukket øl og hatt strikkekvelder via skjerm. Jeg synes det har fungert veldig bra, sier Tina. Hun er klar på at det siste året har betydd ny læring og nye erfaringer på mange plan, men ser også fram til en gjenåpning av samfunnet og avslutter:

– Det kommer til å gå bra!

Alle foto under: Tina Vollan

 

Faglige og sosiale tiltak for UiT-studenter i koronaperioden

  • Studentsamskipnaden er også på utkikk etter studenter som kan arrangere sosiale aktiviteter ved studiestedene våre. Les mer og søk her!
  • På uit.no/startstudieneinord kan du lese om hvorfor du skal velge UiT og bla deg igjennom de 160 studiene vi tilbyr. Her finner du også informasjon om utveksling og studentforeningene du kan melde deg inn i.  

Har du enda ikke bestemt deg for hva du skal studere?

Da kan du lese om hvilke studier andre studenter har valgt og hvordan du tar et godt utdanningsvalg.  

Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Aaraas, Elisabet elisabet.aaraas@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 12.04.21 13:00 Oppdatert: 16.04.21 07:43
Studentliv / Studier