Fjerner avfallsbøtter fra 1. mars

For å bidra til å nå UiTs mål om bærekraftig og miljøvennlig drift av universitetet innføres det kildesortering fra 1. mars. De fleste avfallsbøttene fjernes og avfall skal sorteres ved nærmeste miljøstasjon.

Miljøstasjon
Miljøstasjoner skal bidra til økt sortering av avfall. Foto: UiT
Portrettbilde av Rolland, Tomas
Rolland, Tomas tomas.rolland@uit.no Strategisk seniorrådgiver
Publisert: 17.02.21 08:31 Oppdatert: 17.02.21 09:37
Bærekraft

– Både vi og verden rundt oss forventer at universitetet skal jobbe for en mer bærekraftig og miljøvennlig drift. For å få til dette må vi gjøre en innsats på mange områder og sortering av avfall er et av mange relativt konkrete tiltak, sier Jørgen Fossland, universitetsdirektør ved UiT Norges arktiske universitet.

Universitetsstyret vedtok tidlig i 2020 en egen handlingsplan for bærekraft og miljøledelse, og der beskrives en rekke konkrete tiltak, blant annet økt sortering av avfall.

Alle må sortere sitt eget søppel fra 1. mars

Fra 1. mars fjernes de aller fleste avfallsbøttene på kontorer, møterom, klasserom og grupperom. Da må alle i stedet ta med seg avfallet til nærmeste miljøstasjon og kaste det der.

I den nye avfallsløsningen skal alle sortere matavfall, glass- og metallemballasje, papir, plast og restavfall.

– Selv om det sikkert blir uvant for mange til å begynne med, så vet vi at mange har etterspurt løsninger for dette. De aller fleste av oss er jo allerede vant til å gjøre dette i egen husholdning, så det bør ikke by på større utfordringer, sier Fossland.

Plasseres ut miljøstasjoner

Det jobbes nå med å plassere ut miljøstasjoner der det er mest naturlig, både inne på de ulike avdelingene og i fellesområdene, slik at dette er klart til 1. mars.

– Vi er glade for alle tiltak som gjør at vi blir flinkere til å kildesortere. Vi vil få litt lenger avstand til nærmeste miljøstasjonen, men kanskje vil dette føre til at vi blir mer oppmerksom på hvor mye vi kaster, sier Herman Siggerud, leder av Studentparlamentet ved UiT.

De stasjonene som er plassert i fellesområder er tenkt brukt av studenter og besøkende, men kan også benyttes av andre brukere.

I pause- og kaffekroker skal det i dag være plassert avfallsbøtter til matavfall og restavfall og disse vil fortsatt være plassert der, mens papiravfall kastes i egne avfallssekker/beholdere som skal plasseres ut i kontorfløyer og på kopirom.

Slik skal det sorteres:

BLÅ = PLAST
Plast skal i boksen merket blått. Plastemballasjen er klar for sortering når den er tom for rester. En påleggspakke er for eksempel klar for sortering selv om den fortsatt er litt fettete. Om nødvendig skylles emballasjen og ristes. Flasker kan også skylles med vann.

GRØNN = MAT
Matavfall kastes i boksen merket grønn. Dette kan for eksempel være middagsrester, frukt, grønnsaker, eggeskall, mel- og bakevarer, teposer, kaffefilter, melkeprodukter, små mengder tørkepapir eller små mengder blomster.

RØD = PAPIR
Papir og lettkartong skal kastes i boksen merket rød. Eksempler på papir er aviser, ukeblader, tidsskrifter, skrivepapir, postreklame uten vareprøver, lettkartong som frokostblandingsesker, eggekartong, vaske- og skyllemiddelesker, pizzaesker, skoesker og annen lett emballasjekartong.

HVIT = RESTAVFALL
Restavfall kastes i et boksen som er merket hvit. Her kastes bleier, skitten plast, skitten kartong, gavepapir, konvolutter, plastgjenstander, støvsugerposer med mer. Dersom du kaster porselen og keramikk må du huske å pakke det godt inn så andre ikke skjærer seg.
Hovedregelen er at dersom du er usikker på hvilken boks avfallet skal kastes i, så er det best å legge det i restavfall.

SVART = GLASS/METALL
Glass og metall kastes i boksen merket med svart.

Rolland, Tomas tomas.rolland@uit.no Strategisk seniorrådgiver
Publisert: 17.02.21 08:31 Oppdatert: 17.02.21 09:37
Bærekraft
Vi anbefaler