Internasjonalt seminar: Atomvåpen i Norge – et nødvendig onde?

FNs forbud mot atomvåpen trådte nylig i kraft, Norge har ikke ratifisert traktaten.

Som medlemsland i NATO har Norge i tillegg tydelige forpliktelser knyttet til alliansens atomstrategi.

Torsdag 18. februar, kl 19:00 - 20:30
Seminaret strømmes: Facebook/Internasjonalt Seminar

I Tromsø fikk dette et konkret uttrykk da  kommunestyret i Tromsø i oktober 2020 vedtok at amerikanske atomubåter skal kunne bruke Tønsnes havn til blant annet mannskapsskifte og vedlikehold av båtene. Vedtaket vakte sterke reaksjoner både lokalt og nasjonalt. På ukens Internasjonal Seminnar spør vi:

  • Hvilke konsekvenser kan atomubåter i Tromsø få for befolkingen i nord?
  • Hvilken betydning har atomvåpen for norsk sikkerhet?
  • Og hvilke muligheter finnes for nedrustning og avspenning?

Innledere:

  • Kristin Ven Bruusgaard. Postdoktor, Oslo Nuclear Project, UiO. Bruusgaard vil diskutere atomvåpnenes sikkerhetspolitiske relevans i Norge. Hvorfor har kjernevåpenstatene fremdeles atomvåpen og hvilken betydning har de for norsk sikkerhet?
  • James Cameron. Postdoktor, Oslo Nuclear Project, UiO. Cameron forsker på historien om kontroll av atomvåpen fra 1900t tallet til i dag. Til ukens seminar vil han fokusere på atomvåpen-kontroll og norsk sikkerhet (innlegget vil bli presentert på engelsk).
  • Tuva Krogh Widskjold. Leger mot atomvåpen/ICAN Norge. Widskjold vil fortelle om ICAN sitt arbeid knyttet til den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen (ICAN)
  • Kjølv Egeland. Postdoktor Sciences Po/Folkerettsinstituttet. Egeland har publisert en rekke rapporter og kommentarer for forbud mot atomvåpen. Går det an å kombinere avskrekking og nedrustning? Og hvilke muligheter finnes for nedrustning og rustningskontroll?
  • Møterleder: Gunhild Hoogensen Gjørv, professor ved Senter for fredsstudier, UiT Norges Arktiske universitet.

 Arrangeres i samarbeid med Senter for fredsstudier, UiT Norges Arktiske universitet

 

Internasjonalt Seminar er et informasjons- og debattforum i Tromsø, med nord/sør-problematikk, miljø/klima, fattigdom/utvikling og krig/fred som sentrale tema. Seminarrekken er et samarbeid mellom byens humanitære organisasjoner, solidaritetsorganisasjoner og studentorganisasjoner, er støttet av Tromsø kommune og koordineres av FN-sambandet Nord og UiT Norges Arktiske Universitet.

Når: 18.02.21 kl 19.00–20.30
Hvor: Nettseminar
Sted: Digitalt
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne, Inviterte
Ansvarlig: Håkon Fottland
Legg i kalender