Darwindagen - Er våre høyere mentale funksjoner (også) et produkt av evolusjon?

Norges arktiske universitets­museum markerer Darwindagen søndag 14. februar kl. 12 – 14. Har evolusjon noe å si for vår adferd i dag? Charles Darwin vil i februar har blitt 212 år, men er fortsatt like aktuell – og omdiskutert – med sin evolusjonsteori. Vi har foredrag om evolusjonspsykologi for de voksne (påmelding påkrevd). Vi har også, for både små og store, quiz med utgangspunkt i meitemakk fra museets samlinger. Kafeen er åpen. Velkommen!

 

 

 

Kl. 1300:

Er våre høyere mentale funksjoner (også) et produkt av evolusjon? Foredrag ved universitetslektor Jørgen Sundby, Institutt for psykologi, UiT

Foredraget vil gi noen eksempler på at menneskelig atferd og psyke i moderne tid også kan være produkter av evolusjon.

Sundby vil først si litt generelt om Darwins relevans for psykologi. Deretter vil han fokusere på noen psykologiske tema, slik som spiseatferd, valg av partner, dataspilling, tapsaversjon, kooperasjon og strid mellom grupper, og psykiske lidelser.

Påmelding til foredraget er påkrevd. Max. 50 plasser etter først-til-mølla-prinsippet. Bruk den grønne knappen th. for påmelding.

Vi tar smittevern på alvor og følger myndighetenes retningslinjer. Vi har fastmonterte seter i Museumssalen. Normalt plass til opptil 179 personer, men p.t. normert til max. 50 personer godt fordelt ut over salen på setene.

Kl. 1200 – 1400:

Darwin og meitemarkene

Hva vet du om meitemark? Se meitemark i mikroskop fra museets samlinger og ta quizen. Premie til alle barna! Aktivitet for små og store ved overingeniør Odile Wallerath

Om sommeren kan en noen ganger se fugler som måser og tjeld tromme med føttene i gressplenen. Vet du hvorfor? Det er helt sant, de gjør såen! Se selv på "Seagull Riverdance" videoen her

Hva har nå det med Darwin å gjøre? Darwin observerte masse ting i sin egen hage. Han var fascinert av meitemark og drev eksperimenter i hagen over 40 år

Da Darwin levde viste man ikke noe om meitemarken, og det var spørsmål om den var ei pest eller noe bra. Han var den første som forsto hvor viktige disse var i jorda og betydningen for landbruket - uten meitemark ingen god jord å dyrke i.

Darwins siste bok handlet om meitemark basert på eksperimentene i hagen hans. Boka, «The Formation of Vegetable Mould, through the Action of Worms, with Observations on their Habits», ble gitt ut kort tid før hans død og ble en meget populær bok.

I museets zoologiske magasin finnes det meitemark-arter som er funnet i Troms. Bli kjent med hvordan de ser ut (anatomien) og prøv å sammenligne forskjellige arter. Og så er du klar for å ta quizen!

Påmelding til aktiviteten på museet samme dag.

 

Hjertelig velkommen til Darwindagen på museet!

 

 

Bekkemeitemark, TSZA 3044. Foto: Odile Wallerath, UM

Når: 14.02.21 kl 13.00–13.45
Hvor: Norges arktiske universitetsmuseum
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne
Ansvarlig:

Påmelding
Frist: 14.02.2021
Fristen har gått ut. Beklager
Legg i kalender