Vil hjelpe studenter å hjelpe seg selv

Koronasituasjonen kan forsterke vanskelige følelser hos studenter. UiT-forskere ønsker å hjelpe ved å introdusere studentene for en selvhjelps-app. Samtidig vil de undersøke hvordan appene fungerer.  

Trist ung kvinne lener seg framover med armene bøyd over hodet
En del studenter sliter med vanskelige følelser nå i koronatida. Forskerne håper selvhjelps-apper kan hjelpe, men ønsker tilbakemeldinger fra studenter på hvordan de opplever appene. Foto: Mostphotos
Portrettbilde av Moe, Trude Haugseth
Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 09.02.21 14:45 Oppdatert: 10.02.21 13:07
Helse og velferd Studentliv / Studier

UiT-forskere vil undersøke om bruk av en selvhjelps-app kan være et supplement i hverdagen til studenter som sliter med vanskelige følelser. Appene skal gi verktøy for å håndtere stress og forebygge og redusere symptomer på depresjon og angst. 

– Tidligere undersøkelser viser at flere unge har psykiske plager, enn de som har diagnoser. Nå i koronatida – hvor mange er mer alene enn før – ser det ut til at slike plager forsterkes hos en del. Vi startet dette prosjektet for å kunne bidra her og nå, sier Kristin Benjaminsen Borch, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin ved UiT.

 Målet er at appene skal hjelpe de som er i faresonen med små tiltak de selv kan gjøre som gjør at de kanskje kommer over ei kneik, sier Borch. 

Hun er prosjektleder for studien E-helse: studenters håndtering av isolasjon under korona pandemien med selv-hjelps app. Studien er et underprosjekt av det mye større prosjektet Sunne valg for alle, som har en egen pakke rettet mot studenters helse. 

Kristin B. Borch smiler og holder opp en stor grønn boks med FNs bærekraftsmål
Kristin Benjaminsen Borch er prosjektleder for studien, sammen med prosjektpartnerne Gerit Pfhul og Sunday Oluwafemi Oyeyemi, UiT; Sarah Cook, London School of Tropical Medicine and Hygiene og Katrine Jonna Diab, Master in Public Health Foto: UiT. 

Ønsker 100 studenter til å prøve

Appene ligger allerede ute, men forskerne ønsker at studenter som nå er i en sårbar situasjon skal prøve dem og gi tilbakemelding på hva de synes om appene. Er de tilpasset unge? Fungerer de? Hva kunne vært forbedret? Målet er bedre psykisk helse blant unge. 

Derfor ønsker forskerne å rekruttere hundre studenter til å prøve ut appen i tre måneder. Studentene skal fylle ut spørreskjemaer etter tre, seks og tolv måneder. Alle som deltar får et gavekort på 200 kroner og er med i trekningen om gavekort med høyere beløp.

Får verktøy og øvelser

Men hvordan kan en app på telefonen virke mot psykiske problemer?

Borch forteller at de skal teste ut to forskjellige apper: Smart og MCT & More. De gir deg forskjellige verktøy: råd og øvelser som skal hjelpe deg å kontrollere tanker, følelser og egen atferd. Det kan være pusteøvelser og avspenningsøvelser for å håndtere stress, fysiske øvelser og oppgaver der du skal skrive ned ting. De kan også forebygge andre utslag som mentale plager kan gi, som kvalme og konsentrasjonsvansker.

Forskerne ønsker alle studenter velkommen til å være med i studien, og i særdeleshet utenlandske studenter.

– Studenter fra utlandet har det ekstra vanskelig nå. De er langt hjemmefra, og i tillegg har mange det vanskelig økonomisk. De er også ofte fra land som er hardere rammet av korona enn Norge, og det gjør nok at de kan være ekstra bekymret, avslutter prosjektlederen.

Her kan du lese mer om studien og melde deg på. (Informasjon både på engelsk og norsk.)

Tips gjerne noen du tror kan ha behov for det!  

Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 09.02.21 14:45 Oppdatert: 10.02.21 13:07
Helse og velferd Studentliv / Studier
Vi anbefaler