Nytt bokverk om samenes historie

Boka Samenes historie fra 1751 til 2010 tar for seg samenes historie fra midt på 1700-tallet og fram til våre dager.

Bokomslag samisk historie
STORVERK: Boka er en omfattende gjennomgang av samenes historie i samfunnsliv i nordområdene. Foto: Cappelen Damm
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 02.02.21 10:20 Oppdatert: 02.02.21 11:43
Kunst og kultur Lov og rett Samfunn og demokrati Urfolk

Fredag 5. februar mellom klokka 12 og 14 kan du på nett følge presentasjonen av denne boka om samenes historie, som er bind to. Boka er ifølge forlaget Cappelen Damm basert på et omfattede og tverrfaglig forskningsmateriale. Forfatterteamet presenterer en helhetlig og oppdatert sammenfatning av utviklingstrekkene innenfor nyere samisk historie. På seminaret blir bokverket presentert av professor emerita ved UiT, Bjørg Evjen, og de to historieprofessorene ved Universitetet i Bergen, Astri Andresen og Teemu Ryymin. Cathrine Baglo, som er utreder for Sannhets- og forsoningskommisjonen ved UiT, har skrevet en kommentar til boka.

Synet på samene er endret

Aktuelle spørsmål rundt fornorskingspolitikk, samiske rettigheter til områder og ressurser, utviklingen av tamreindriften, grenseforhold i nord og forholdet mellom den samiske minoriteten og storsamfunnet blir inngående diskutert i boka. Sentralt i framstillingen står samenes forhold til den nye, norske sentralmakten fra 1814 og framover. Forfatterne viser blant annet hvordan synet på samene endres i takt med samfunnsutviklingen, heter det i forhåndsomtalen av boka. 

En tilnærmet komplett oversikt

Samenes historie fra 1751 til 2010 bygger på og problematiserer både eldre og nyere forskning innenfor etnografi, historie, religionsvitenskap og språkvitenskap og presenterer den til nå mest komplette oversikten over de siste 250 årene av samisk historie.

Se innholdsfortegnelsen til boka her

Her kan du følge bokpresentasjonen på nett


Kortnytt fra Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi, Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler