Regjeringen med ny tiltakspakke for studenter

Nå kommer det kompensasjon for tapt inntekt, flere jobber rettet mot studenter og tiltak for både faglig og sosial oppfølging. – Svært gledelig og viktige tiltak for våre studenter, sier rektor Anne Husebekk.

MAnge studenter foran en stand
Nå kommer det en ny tiltakspakke som skal hjelpe studenter. Bildet er fra en forelesning ved UiT før koronaen satte inn. Foto: UiT
Portrettbilde av Moe, Trude Haugseth
Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 29.01.21 14:00 Oppdatert: 29.01.21 15:23
Studentliv / Studier

De nye tiltakene framkommer i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet i dag.

Skal få økt lån og stipend, studentjobber og oppfølging

Mange studenter har fått dårligere råd som en følge av koronasituasjonen, da mange mistet jobber de hadde ved siden av studiene eller ikke fikk mulighet til å skaffe seg jobb. Regjeringen ønsker derfor å øke lånerammene for begge disse gruppene.

Anne Husebekk, portrett
Glad for tiltakspakke for studenter: Rektor ved UiT, Anne Husebekk. Foto: UiT

Regjeringen foreslår blant annet at studenter som har mistet inntekt kan søke Lånekassen om et tilleggslån på 26 000 kroner der 40 prosent blir omgjort til stipend.

Regjeringen vil også bruke 200 millioner kroner for å skape nye studentjobber hos fagskolene, høyskolene, universitetene og studentsamskipnadene. Disse pengene skal gå til å lønne studenter for å drive faglig og sosial oppfølging av andre studenter.

Regjeringen vil også bevilge mer penger til videre- og etterutdanning for permitterte, framkommer det samtidig i en pressemelding fra Arbeids-og sosialdepartementet.

– Dette er svært gledelig og veldig viktige tiltak for våre studenter som har det svært krevende under de rammevilkårene som gjelder i dag. Det er også veldig gledelig at de som er permitterte, nå får nye og bedre muligheter for etterutdanning og til å styrke sine muligheter på arbeidsmarkedet, sier rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk.

Hun legger til:

– Jeg synes også det er på sin plass å gi statsråden ros for hans omsorg for studentene. Han har hele tiden hatt fokus på den krevende situasjonen de står i, sier Husebekk.

Lettet, men også litt skuffet

Herman Siggerud, leder for Studentparlamentet ved UiT er lettet over at pakken er lagt fram, men også litt skuffet.

– Vi er lettet over at pakken endelig er her, men vi er samtidig er vi skuffet over lånet som tilbys og at det ikke gir noen støtte til for eksempel førsteårsstudenter som ikke har noen jobb å vise til inntektsbortfall fra. Studenter behandles her ikke likt som andre arbeidstakere og er den eneste gruppen som er nødt til å ta opp lån som en del av støtten regjeringen har kommet med under pandemien, sier studentparlamentslederen. 

Noe trekker han fram som positivt:

– Vi er likevel glade for støtten som kommer til UiT for å ansette studenter til å bedre undervisningen og det sosiale. Alt i alt kommer regjeringen med viktige tiltak, og vi forventer at Henrik Asheim fortsetter å jobbe for å hjelpe førsteårsstudentene slik som han har sagt, sier Siggerud.

Portrett Preben Lund
Preben Lund er studentansatt ved UiT. Foto: UiT

Viktig med studentjobber

Preben Lund er ansatt som studentassistent ved UiT. Han synes det er veldig positivt at det blir opprettet flere studentjobber ved universitetene.

– Det er både en mulighet til å tjene penger for de som får jobbene og viktig for andre, nye studenter. Det å ha studentassistenter tilgjengelig gjør starten på studiet tryggere og enklere for dem. Mange har lavere terskel for å be om hjelp fra en annen student enn fra en professor. I tillegg tror jeg de ansatte trenger perspektivene fra studenter som jobber her for å bedre samhandlingen mellom studenter og ansatte, sier Lund.

Dette foreslår regjeringen:

  • Studenter som har mistet inntekt på grunn av koronapandemien kan søke Lånekassen om å få et tilleggslån på 26 000 kroner. 40 prosent, tilsvarende 10 400 kroner, vil bli gjort om til stipend. Disse studentene vil samlet få utbetalt 149 519 kroner i lån og stipend for studieåret 2020-21. Lånet kommer på plass i slutten av februar.
  • Fagskolene, høyskolene og universitetene får 150 millioner kroner til å lønne studenter til å drive faglig oppfølging av andre studenter
  • Studentsamskipnadene får 50 millioner kroner til å lønne studenter for å få i gang sosiale lavterskeltilbud
  • Studentsamskipnadene får 20 millioner kroner til sosiale lavterskeltilbud og 8,5 millioner kroner til arbeidet med psykisk helse
  • Mental Helses studenttelefon får 1,5 millioner kroner over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett
  • Det gjøres midlertidig unntak fra borteboerkravet for vårsemesteret 2021 som betyr at du kan bo hjemme hos foresatte og fremdeles få lånet ditt omgjort til stipend.
  • Det gjøres midlertidig fritak for inntektsgrensen ut året for studenter som arbeider i helse- og omsorgssektoren, politistudenter og studenter som blir beordret til beredskapsarbeid gjennom Heimevernet eller Sivilforsvaret.

Kilde: regjeringen.no

Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 29.01.21 14:00 Oppdatert: 29.01.21 15:23
Studentliv / Studier