Romfysikkstudentene Ingeborg og Kristine laget rom-app

Kristine og Ingeborg har laget innholdet i appen "Under lyset", i forbindelse med Norges arktiske universitetsmuseums nye signalutstilling med samme navn. – Jeg drømmer om å bli astronaut! Det er så mye kult i rommet, sier Kristine.

Portrettbilde av Moe, Trude Haugseth
Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 20.11.20 13:30 Oppdatert: 20.04.23 15:32
Kunst og kultur Naturvitenskap Teknologi

Kristine Ettestad (t.v.) og Ingeborg Frøystein (t.h.) i utstillinga
Kristine Ettestad (t.v.) og Ingeborg Frøystein (t.h.) har laget en app i forbindelse med utstillinga "Under lyset" som åpner søndag 22. 11. på Norges arktiske universitetsmuseum. Her er de omkranset av ansatte ved muséet og andre som har jobbet med utstillinga. Bak jentene sitter (f.v.) Lena Aarekol, Tor Ditlefsen og Cathrine Paus. Foto: Daniel Lilleng. 
Kristine Ettestad og Ingeborg Frøystein går fjerde året på masterstudiet for å bli sivilingeniører i romfysikk ved UiT Norges arktiske universitet.
 
Kristine Ettestad og Ingeborg Frøystein viser fram appen
Kristine Ettestad og Ingeborg Frøystein viser fram appen "Under lyset". Foto: Trude Haugseth Moe
De har hatt en litt spesiell, men veldig relevant jobb ved siden av studiene. De har nemlig laget innholdet i den splitter nye appen "Under lyset", som er laget i forbindelse med Norges arktiske universitetsmuseums nye signalutstilling og storsatsing med samme navn.
 
Appen viser hva som skjer i rommet når nordlyset oppstår. Du kan også få prøve deg på å skyte opp romraketter. Men pass på: dersom du ikke gjør det rett, eksploderer raketten!
 
Appen er laget i såkalt AR, Augmented Reality. Derfor kan du se sola, planetene og rakettene som om det skulle skjedd i lokalet du selv befinner deg i, akkurat som f.eks. appen Pokemon Go. 
 
– Det har vært kjempespennende å jobbe med innholdet i appen. Vi har bestemt hva som skal skje i den: laget manuskript, bestemt illustrasjoner og lignende, forteller Ingeborg Frøystein.
 
– Det har vært artig å få jobbe med noe så nytenkende, som også er relevant for faget vårt, sier Kristine Ettestad.  
Bilde fra appen. Romrakett som eksploderer.
Bilde fra appen. Dersom du setter sammen romraketten feil, kan den eksplodere. Og det i rommet du befinner deg i! Foto: Nora Mac Laren, UiT.
Hun forklarer at appen handler om partikler som reiser fra sola til jordas magnetfelt og blir til nordlys. 
 

Populært med romfysikk

Studiet Kristine og Ingeborg går på ved UiT er den eneste 5-årige masteren i romfysikk i landet. Det har blitt populært, med i dag om lag 40 studenter til sammen på studiet.
 
Innen et fag som tradisjonelt har vært dominert av gutter, anslår Ingeborg og Kristine at det i dag er cirka like mange jenter som gutter på faget. 
 
De forteller at de selv alltid har glade i matte og fysikk, og da de hørte om studiet romfysikk i universitetsbyen Tromsø, som er så nært knyttet til nordlyset, ble de interesserte.
 
– Romfysikk er kult og spennende! slår Kristine fast.
 
Det gir også mange jobbmuligheter etterpå, mener de, og nevner mulige arbeidssteder som Andøya Space Center, KSAT, og UiT. 
Og ikke minst: 
 
Jeg drømmer jo om å bli astronaut! Det er så mye kult i rommet, smiler Kristine. 
 

Utstilling spekket med teknologi

Har du lyst til å få mer kunnskap om nordlyset på en underholdende måte, kan du besøke Norges arktiske universitetsmuseums nye storsatsing, utstillinga "Under lyset", som åpner søndag 22. november. Det er den mest teknologisk avanserte utstillinga til muséet noensinne. 
 

– Dette er ei signalutstilling for universitet, sier Cathrine Paus, som er prosjektleder for utstillinga.

De bruker helt ny teknologi i utstillinga. Blant annet kan du gå gjennom en nordlystunnel, du kan få nordlyset til å bevege seg ved å vifte til det, og du får se forskere som hologrammer, under en lyddusj. Forskninga som ligger bak er selvsagt  gjort av forskere ved UiT. 

– Målgruppa for utstillinga er ungdommer og elever. Derfor er dette ei utstilling der man både kan oppleve noe og samtidig gå i dybden. Med applikasjonen håper vi å aktivisere ungdom utenfor Tromsø-området også, sier Paus.

Appen er enda ikke klar for nedlasting, men vil være klar i løpet av desember.  Kodingen av appen har blitt utført av Stargate Media.

Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 20.11.20 13:30 Oppdatert: 20.04.23 15:32
Kunst og kultur Naturvitenskap Teknologi
Vi anbefaler