Elevaktiviteter

Skolelaboratoriet i realfag og teknologi
Tilbake til elevaktiviteter Ressurser Om skolelaboratoriet Læreraktiviteter Elevaktiviteter

Enzymer fra arktiske hav kan påvise Covid-19

rsz_1xwl_pymol180.png

 Vi tar utgangspunkt i digitalt opplegg, med mulighet for fysisk forelesning gitt smittesituasjonen.

Allerede i 2002 var det et utbrudd av viruset SARS-CoV. Den gangen påvirket det oss ikke like alvorlig som nå, gjennom viruset SARS-CoV-2,  som forårsaker sykdommen Covid-19. Gjennom å kunne diagnostisere smittede både raskt og tydelig vi vil kunne begrense spredningen av smitten. Det er også behov for både forbedrede og nye diagnostiske metoder for å kunne identifisere nåværende og nye patogener.

DNA Polymerase produsert i PyMol med kode fra PDB. Foto: Yvonne Piotrowski

Her på UiT og Institutt for Kjemi er det en forskningsgruppe som jobber med det. De driver både forskning og innovasjon med fokus på utvikling av modifiserte enzymer fra arktiske organismer. Disse enzymene brukes som molekylærbiologiske verktøy innen for eksempel diagnostistikk og syntetisk biologi. Flere av disse enzymene har blitt solgt til det Tromsø-baserte bioteknologiselskap ArcticZymes Technologies, der ett av de kan brukes i diagnostisering av patogener som SARS-CoV-2.

Elevene vil få et innblikk i pågående og nyskapende forskning både ved UiT og globalt. Forskningen som nevnes vil ta bakgrunn i deres kjennskap til blant annet DNA, proteiner, enzymer og kjemiske prosesser. Forelesningen vil også gå inn på hvor mangfoldige og spennende muligheter det finnes i kjemien.

Undervisningsopplegget inneholder en kombinasjon av forelesning, åpne spørsmål til og fra elevene og quiz og varer i 45-60 minutter.


Fagområde: Biologi, Kjemi
Type aktivitet: Forelesning
Skolefag: Biologi 2, Kjemi 1, Kjemi 2
Varighet: 45-60 min
Maks antall elever: 30
Målgruppe: Videregående

Klikk her for å melde på din klasse!