Er det farlig å feire halloween i koronatiden?

Det kan virke litt ekstra skummelt å gå knask eller knep i år. Men ute på trappa til folk er smittefaren liten, mener smitte-ekspert Ørjan Olsvik.

Bludd, Ellen Kathrine
Publisert: 28.10.20 19:15 Oppdatert: 28.10.20 19:41

Halloween 2020 er litt skumlere enn vanlig. Foto: Getty Images

Koronakurven er på vei oppover, og myndighetene har gitt oss nye restriksjoner. Likevel har de sagt at ungene kan feire halloween, og at det er greit å gå knask eller knep. Men er det trygt? Det er det kanskje mange foreldre som lurer litt ekstra på i 2020.

Professor i mikrobiologi og smitte-ekspert ved UiT, Ørjan Olsvik, mener at det er ganske trygt. 

Knask eller korona? 

– Halloween er en ganske liten feiring i Norge, sammenlignet med USA. Og her er det meste av godteriet pakket inn. Så da er det liten fare for smittespredning i selve godteriet, sier han. 

Noe annet er det jo at man går fra dør til dør og faktisk møter folk ansikt til ansikt, riktignok noen ganger utkledd og bak en maske. 

Men når man står ute i frisk luft på trappa til folk, så er det ingen smittebombe. Det kreves mye mer sosial nærhet for å spre smitte, mener professoren.

Ørjan Olsvik mener likevel at det er viktig å huske på å holde litt avstand når man møter folk, selv om man er utendørs. 

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver også at knask eller knep er en utendørsaktivitet for barn og unge med lav smitterisiko, så lenge de følgende smittevernrådene følges. De understreker at både de som ringer på og de som åpner døren må være friske. Og at man ikke må dele godteri med vennene sine. 

Les alle rådene her: FHIs Halloween-råd

smågodt med hodeskaller
Det meste av godteriet i Norge er pakket inn. I år er det nok ikke lurt å dele ut smågodt. Foto: Ellen Kathrine Bludd

Halloween-party

Olsvik mener at halloweenfester er noe helt annet. Der er barn gjerne hjemme hos hverandre og man puster inn den samme lufta. Da er det mye større risiko for at smitte blir spredt, og derfor anbefaler han ikke slike fester.

«Kommunene kan også innføre strengere tiltak lokalt på grunn av smittesituasjonen både for private sammenkomster og for arrangementer som også kan være aktuelle for halloweenfeiring,» skriver FHI på sin side om halloween-råd.

Barn blir ikke veldig syke av koronavirus, men de kan være med på å spre smitte, sier Olsvik.  

professor Ørjan Olsvik
Professor Ørjan Olsvik mener at å gå knask eller knep ikke utgjør en veldig stor smitterisiko. Han er mye mer bekymret for julebordsesongen. Foto: David Jensen

Olsvik er likevel mye mer bekymret for julebordsesongen som er rett rundt hjørnet. 

Julebord og nachspiel utgjør en mye større risiko for smittespredning enn Halloween gjør, advarer Olsvik.

Mye fordi vi i jula er mer inne og hygger oss. 

Olsvik mener at ethvert julebord bør ha en smitteansvarlig, som i verste fall må kunne bortvise folk hvis de ikke følger smittevernsreglene. 

Skummel halloween

Olsvik sier at halloween er en helt annen historie i USA, der denne feiringen skjer i mye større skala, særlig i denne spesielle koronasituasjonen. 

– I USA har de en helt annen smittesituasjon og dødsrate, der også yngre mennesker har dødd, mye på grunn av usunne helsevaner, mener professoren. 

Han kjenner godt til USA ettersom han selv bodde i Atlanta i USA fra 1983 til 1995, da han jobbet ved Center for Disease Control and Prevention.

Mine barn vokste opp i Atlanta. Der gikk de rundt på halloween med traller fulle av godteri, og folk puttet de rareste ting oppi til barna, sier Olsvik.

Han forteller at etter at ungene hans hadde gått knask eller knep, tok han trallene med til legekontoret for å ta røntgen av de. Dette for å forsikre seg om at det ikke var nåler eller barberblader oppi godteriet.

– Så jeg tenker vel at halloween i Norge egentlig kan anses å være trygt på flere måter, avslutter professoren.

Les også: Hvorfor feirer vi halloween, egentlig? 

FHIs knask eller knep-råd:

gresskarlykter
 
  • Både de som ringer på og de som åpner døren må være friske.
  • Gå i små grupper og med de man er sammen med til vanlig.
  • Hold avstand til andre grupper dersom det oppstår kø utenfor enkelte hus.
  • Den som åpner døren, er den som deler ut godteri. Husk rene hender, eller bruk skje/pølseklype.
  • Vent med å spise godteriet til runden er ferdig og man har fått vasket/spritet hendene.
  • Ikke del godteri.
  • Ha gjerne en voksen med på runden: de kan sikre både smittevern og trafikksikkerhet i mørket.

Bludd, Ellen Kathrine
Publisert: 28.10.20 19:15 Oppdatert: 28.10.20 19:41
Vi anbefaler