Gjesteforelesning: Kolonial arv og dekolonial aktivisme: fotografiforskningens nye utfordringer

Forelesningen ved professor Sigrid Lien innleder seminaret Kolonisering, klimakrise og nye teknologier: Teorier og metoder for en fotografisk bildekultur i forandring 19. og 20. november i regi av forskningsgruppen WONA Worlding Northern Art.

Om forelesningen: I de siste tiårene har post- og dekoloniale perspektiver utfordret humanistisk og samfunnsvitenskapelig forskning på mange nivåer. Dette gjelder også fotohistorisk forskning og teoridannelse. Feltet for fotografistudier er ikke bare utvidet til å omfatte nye fotografier, historier, topografier og aktører. Det er også betimelig å stille spørsmål om begrensningene og det tilsynelatende uttømte i vestlig visuell teori, og om det nå er behov et nytt teoretisk språk. Dette gjelder ikke minst i møte med fotografiet i urfolkskontekster. I sin forelesning vil Sigrid Lien diskutere denne problemstillingen med utgangspunkt forskningserfaringer fra prosjektet «Negotiating History: Photography in Sámi Culture» og arbeidet med antologien «Colonial Legacies and Decolonial Activism in Indigenous Photography (Lien & Wallem Nielssen, University of British Columbia Press, 2021).

Sigrid Lien er professor i kunsthistorie, visuell kultur og fotografi ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier, Universitetet i Bergen og professor II i kunsthistorie ved Institutt for språk og kultur, UiT Norges arktiske universitet.
 
NB: Forelesningen skal ikke lenger gjennomføres fysisk, bare digitalt.

For å delta via Zoom, følg denne linken:
https://uit.zoom.us/j/62292306051?pwd=STlkekpCWFh2ZHJnRUk2MXVWMGlDZz09
Meeting ID: 622 9230 6051
Password: 415192

 

Fredag, 20. november foregår seminaret over hele dagen med innlegg av Heidi Bale Amundsen, Christine Hansen, Susanne Østby Sæther, Morten Torgersrud og Sara R. Yazdani. Mer informasjon om programmet finnes her

Abstracts fra alle deltakerne finnes her

 

Når: 19.11.20 kl 16.00–17.00
Hvor: Digitalt via Zoom
Sted: Digitalt
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne, Inviterte, Enhet
Kontakt: Stephanie von Spreter
E-post: stephanie.von.spreter@uit.no
Legg i kalender