CNN-webinar med Dagfinn Skre: Vikingtidens begynnelse - et forklaringsforsøk

Illustrasjons-/bannerbilde for CNN-webinar med Dagfinn Skre: Vikingtidens begynnelse - et forklaringsforsøk

Startet vikingtiden på grunn av økt handel med de rike ressursene fra Nord-Norge?

Forskningsgruppa Creating the New North ønsker velkommen til webinar med Dagfinn Skre, professor i arkeologi ved Kulturhistorisk Museum, Universitetet i Oslo. 

Skre vil diskutere årsakene til fenomenet vi kjenner som vikingtiden og gir følgende introduksjon:

Et klassisk problem i vikingtidsforskningen har blitt gjenopplivet de siste årene, og ulike slags sosiale og mentalitetsmessige forhold har blitt trukket frem for å forklare hvorfor plyndringstoktene over Nordsjøen startet. I denne forelesningen legger jeg frem et forsøk på en sosioøkonomisk forklaring der fjernhandel med arktiske varer inntar en sentral rolle. Politisk integrasjon mellom aktører og konger langs Nordvegen, den skjermede seilingsleden langs kysten fra Hålogaland til Rogaland, førte til at vikinger (i ordets egentlige betydning) søkte til oversjøiske jaktmarker - i første omgang til Irland, siden til England og kontinentet. Disse endringene ser ut til å henge sammen med endringer i vikingenes antall og strategi, og med de mulighetene deres motstandere hadde for å begrense deres virksomhet.

Dagfinn Skre er kjent for sin vikingtidsforskning, og har gjennomført to omfattende utgravnings- og forskningsprosjekter de siste tyve årene, først på handelsplassen Kaupang i Vestfold og senest på Avaldsnes i Rogaland, en sentralplass og kongsgård gjennom tusen år.

Når: 12.11.20 kl 09.15–11.00
Hvor: Zoom
Sted: Digitalt
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne, Inviterte, Enhet
Kontakt: Marte Spangen
E-post: marte.spangen@uit.no

Påmelding
Frist: 11.11.2020
Fristen har gått ut. Beklager
Legg i kalender