En «once in a lifetime» utstilling!

Koronaen gjorde at UiTs kunststudenter ikke kunne ha sin avgangsutstilling i vår. Nå slår de tilbake med en helt unik utstilling i fabrikklokalene til gamle Macks bryggeri i Tromsø.

Moe, Trude Haugseth
Publisert: 17.09.20 13:00 Oppdatert: 18.09.20 09:15
Tromsø

Kuratorene Karolin Tampere og Vsevolod Kovalevskij
Kuratorene Karolin Tampere og Vsevolod Kovalevskij. Foto: Jonatan Ottesen/UiT
– Disse lokalene er helt fantastiske. En «once in a lifetime» mulighet! utbryter Karolin Tampere og Vsevolod Kovalevskij.

De to kuratorene for utstillinga til de tidligere kunststudentene, slår ut med armene og uttrykker sin begeistring så ekkoet gjaller gjennom Macks gamle fabrikkhaller.

Det er tirsdag, og fire dager til utstillinga Post Exit (The Gardens of Liminality) åpner – fredag 18. september kl. 18.00.

Fikk låne unike lokaler i nabobygget

I vår kunne ikke avgangsstudentene ved bachelor- eller mastergrad ved Kunstakademiet ved UiT Norges arktiske universitet stille ut sine avgangsprosjekter på grunn av pandemien. Det ble derfor avtalt at de skulle få stille ut arbeidene sine til høsten.

Samtidig bydde muligheten seg til å bruke noen lokaler som må være som skapt for samtidskunst: Macks nedlagte fabrikklokaler, som ligger i nabobygget til Kunstakademiet. Lokalene er sjenerøst lånt ut av huseieren.

Navnet på utstillinga kommer nettopp av denne situasjonen: POST EXIT (The Gardens of Liminality) henspiller til at den foregår etter at studentene har avsluttet og forlatt universitetet, og befinner seg i en slags liminal- eller overgangsfase. «Hagen» er lokalene du kan vandre rundt og oppleve kunstverkene i.

Malin Lin Nordström.
Malin Lin Nordström. Foto: Jonatan Ottesen/UiT.

Under overflaten

Det er summende aktivitet i de nedlagte fabrikkhallene.

Noen står på en stor gardintrapp og henger opp fargerike malerier fra det høye taket; i et hjørne draperes hvite tøystoffer nedover rommet; andre står bøyd over malingsbøtter, og det bølger en strøm av udefinerbare lyder gjennom hallene.

Malin Lin Nordstrøm holder på å henge opp stoff der hun skal vise sin videoinstallasjon med utgangspunkt i havets dyp. Vifter og et lydverk skal skape bevegelse.

Jeg har arbeidet med havet som tematikk lenge; om hvordan vi relaterer oss til naturen og andre arter: om makt, dominans og undertrykking av naturen. Men dette er en mer poetisk installasjon, forklarer Nordstrøm.

Anne Lindgaard Møller i ferd med å montere kunstprosjektet sitt,
Anne Lindgaard Møller i ferd med å montere installasjonen sin, «Sundrawings». Foto: Jonatan Ottesen/UiT

Samarbeid med sola

Gjennom en korridor og rundt et hjørne står Anne Lindgaard Møller og betrakter sin nesten ferdige installasjon. Den heter «Sundrawings», og Møller forklarer at ja, det er sola selv som har tegnet.

Hun har latt store blå papirark ligge i sola, dekket til av andre, forskjellig fargede ark, og resultatet er spennende og varierte sjatteringer.

Jeg ville ha en naturlig prosess og samarbeide med naturen. Jeg ville at lys og tid skulle bli innprentet i bildene, forteller Møller.

William Bentzen monterer arbeidet sitt; en antenne som skal fange opp byens lavfrekvente lyder.
William Bentzen monterer arbeidet sitt; en antenne som skal fange opp byens lavfrekvente lyder. Foto: Jonatan Ottesen/UiT

Fanger opp lyden av byen

I hjørnet ved siden av står William André Frjals Bentzen omkranset av stor stang dekket av kobbervaier, et trappestativ og en bøtte med asfalt.

Han jobber med lyd, og stanga, som William har «malt» med asfalt, er en antenne som skal ta opp signaler fra omgivelsene rundt oss.

– Vanligvis tar jeg opp lyd på fjellet, men nå som vi er her i byen vil antenna fange opp andre konstellasjoner: lyden av elektromagnetiske signaler fra telefoner, biler, forbigående wifi-signaler og mye annet, forklarer Bentzen.

Unik mulighet

– POST EXIT er en utstilling som ble til under helt spesielle omstendigheter. Korona-situasjonen har tvunget alle kunstnere til å revurdere sine praksiser, til å søke etter nye måter å skape og forestille seg verk, uten mulighet til å sette planene ut i livet. Denne utstillingen har gjort det mulig for kunstnerne utdannet ved UiT å ferdigstille og presentere noen av disse prosjektene til publikum, sier kurator Karolin Tampere.

Og legger til:

– Vi håper virkelig folk skjønner for en unik opplevelse det er å få vandre rundt i denne utstillinga i slike utrolige og historiske omgivelser. Mange i Tromsø har nok et forhold til det tradisjonsrike Macks Bryggeri. Kanskje kjenner man noen som har jobbet her, eller kanskje er man bare glad i ølet? Uansett, hjertelig velkommen, smiler Tampere.


Utstillinga varer fra 18. september til 9. oktober 2020.

Sted: (Gamle) Mack Bryggeri, inngang fra Storgata

Spesialtips fra kuratorene: Ikke gå glipp av et verk som blir komponert i løpet av utstillinga: Live performance THANKS FOR HOLDING ME IN YOU av Andrea Conradsen kl. 13.00 på lørdag 26. september og lørdag 3. oktober, i tillegg til på åpningsarrangementet den 18. september kl. 18.00.

Moe, Trude Haugseth
Publisert: 17.09.20 13:00 Oppdatert: 18.09.20 09:15
Tromsø
Vi anbefaler