Vil du låne en UiT-forsker?

Koronasituasjonen gjør at UiT må tenke annerledes i år under Forskningsdagene. I år kommer Forskningsdagene hjem til deg!

Bludd, Ellen Kathrine
Publisert: 14.09.20 14:10 Oppdatert: 18.09.20 07:46

forsker snakker med et barn
I år kan du få en UiT-forsker på besøk! Laila Hopstock, som forsker på fysisk aktivitet og helse, er en av forskerne som kan bestilles fra UiT. Foto: Stig Brøndbo

2020 er et spesielt år. Det blir det også for Forskningsdagene. Vi pleier vanligvis å invitere barn og unge til å besøke oss på UiT, for å se på og delta i spennende forskningsaktiviter. Men i år kommer vi heller til dere. Du kan faktisk bestille din egen forsker til din skole eller bedrift, eller gå inn på Forskningstorget digitalt hjemme fra din egen stue. 

Årets tema er hjernen! En oversikt over alle våre arrangementer finner du her.

Bestill en forsker

UiT Norges arktiske universitet tilbyr i utlån av forskere under Forskningsdagene – helt gratis! Forskerne kan bestilles til oppdrag mellom 16. og 27. september.

– Vi har en rekke forskere innenfor ulike temaer som kan komme å besøke din skoleklasse eller bedrift, sier Stine Holand som er leder av forskningsdagene ved UiT.

Hun forteller at det er mulig å velge et tema som passer, og booke et uhøytidelig foredrag som både er lærerikt og inspirerende.

– Noen forskere er allerede fullbooket, spesielt de forskerne som snakker om tema som passer for mellom- og ungdomstrinnet, men vi har fortsatt noen forskere som er ledig for oppdrag, spesielt de som er rettet mot videregående skole og voksne, sier Holand.

Du kan blant annet lære om hva som skjer i en dykkende hjerne, om samisk i Tromsø, om helserisiko ved e-sigaretter, og om fysisk aktivitet. Sjekk ut alle forskerne som kan bestilles her.

Ta en titt på mulighetene og bestill en forsker. Husk å velge din by eller region slik at du kan se tilbudet for din skole og merk at hver forsker har definert hvilken målgruppe foredraget passer best for.

Digitalt forskningstorg

Det populære arrangmentet Utforsk UiT blir altså dessverre ikke gjennomført i år, men du kan gå inn på Forskningstorget digitalt på forskningsdagene.no og oppleve spennende forskning fra hele landet. Hjernen er tema i år.

Forskningstorget er tilgjengelig mellom 16. og 27. september. Her får du også mulighet til å delta på aktiviter som andre universiteter tilbyr, i tillegg til UiTs egne bidrag.

barn ser på kjemi-show på uit
Vanligvis kan barn og ungdom besøke UiT og vær med på spennende forskningsaktiviteter. I år kan forskerne besøke skoleklasser og bedrifter, og man kan være med på Forskningstorget digitalt og delta i aktiviteter via nett. Foto: David Jensen

Kaffe med en forsker

Hver dag under forskningsdagene skal Andreas Wahl snakke med og drikke kaffe med spennende forskere om aktuelle forskningstema, særlig om årets tema hjernen. Du kan  følge Kaffe med en forsker via forskningsdagene.no eller InstagramTV. 

I tillegg blir det et konsept som heter På labben, som er spesielt rettet mot unge voksne. På labben har UiT med en rekke forskere som deg med inn på sitt laboratorium og forteller om akkurat det de forsker på. Blant annet kan du lære om lemmen og klimaendring, bakterier som produserer en nedbrytbar plast, proteiner som gjør bakterier resistente mot antibiotika, og hvordan vi kan skape gode øyeblikk sammen med mennesker med demens. Dette kan også følges via forskningsdagene.no eller InstagramTV.

Mer info finner du på forskningsdagene.no som oppdateres jevnlig.

Researcher's night

– Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT arrangerer også en forskernatt i Tromsø, en såkalt Researcher's Night, som omhandler hjernen. Dette er rettet mot unge voksne og voksne, forteller Holand. 

Vet du at våre fantastiske hjerner blir påvirket, utviklet og forandres kontinuerlig i løpet av livet? Bli med når dyktige forskere fra UiT møtes og prater sammen og med oss i uformelle omgivelser i Rødbanken i Tromsø!

Dette blir en kunnskapsutveksling i talkshow-format med vår vert Audun Hetland og professorene Gøril Eide Flaten, Aina Ravna, Per Aslaksen og Joar Vittersø.

Meld deg på Researcher's Night her! Maks 80 personer pga koronasituasjonen. 

Forsker Grand Prix

Årets regionale finale i Forsker Grand Prix går av stabelen onsdag 23. september. Ti dyktige doktorgradskandidater er valgt ut fra UiT Norges arktiske universitet. De får fire minutter på seg til å vinne juryens og publikums gunst med sin forskning.

Her kan publikum være med på å kåre region nords beste forskningsformidler! 

forsker grand prix
Prosjektleder for Forskningsdagene og den regionale finalen av Forsker Grand Prix, Stine Holand flankert av 2017-finalistene fra UiT Morten Svendsen Næss og nasjonal vinner Torbjørn Øygard Skodvin. Foto: Jørn Berger-Nyvoll

For å ivareta smittevernsreglene vil det i år være begrenset med plasser på det fysiske arrangementet og disse er forbeholdt venner og familie av deltakerne. Men fortvil ikke – for i år vil showet også bli streamet som betyr at du kan sitte hjemme i din egen stue og stemme på disse dyktige finalistene.

Få med deg Forsker Grand Prix digitalt og meld deg på her. Da vil du få tilsendt streaming-lenke, samt brukernavn og passord for å kunne avgi din stemme! 

Flere universiteter arrangerer regionale finaler i Forsker Grand Prix og vinnerne fra de regionale finalene møtes i den nasjonale finalen i Trondheim, lørdag 26. september, der Norges beste forskningsformidler blir kåret.

Harstad

I Harstad finnes noen fysiske arrangement på campus. Blant annet skal det være tegnekonkurranse for barn, Forskerne kommer! for skoleklasser, og stand-up kveld på Ludo.

I tegnekonkurransen inviteres barn i Harstad mellom 5 og 8 år med på en artig og spennende tegneutfordring. Utfordringen er å lage en tegning om hva som skjer i hjernen når man lærer. I Forskerne kommer! får skoleelever lære om hjerneforskning på rotter og om hvordan isbjørn påvirkes av miljøgifter. 

På Ludo inviteres det til en latterlig smart stand-up. Komikere fra Standupklubbene i Harstad, Vesterålen og Sandefjord, samt en fra Senja, kjent fra På Tryne Teateret og Honningsvågrevyen har tatt et dypdykk inn i årets forskningstema, hjernen.

Er hjernen stjernen eller er den alene? Fungerer hjernen hos en komiker når han står på scenen?

Velkommen til et annerledes Forskningsdagene ved UiT!

Bludd, Ellen Kathrine
Publisert: 14.09.20 14:10 Oppdatert: 18.09.20 07:46
Vi anbefaler